Tijdens de zomervakantie deed ik mijn kinderen een in mijn ogen aantrekkelijk voorstel. Als zij in de zes vrije weken een boek zouden lezen, kregen ze van mij 10 euro.

Twee paar meewarige ogen keken mij aan. Duh? Een boek lezen? Ik heb vakantie, ja. En vervolgens kropen ze weer achter hun laptops, om hun dag al Minecraftend en YouTube-filmpjes kijkend voort te zetten.

Wat is er mis met het lezen van een boek?

Ik stond perplex. Wat is er mis met het lezen van een boek? En als je daar ook nog eens geld voor krijgt? 10 euro is toch een leuk bedrag voor een tiener? Mijn moeder heeft mij nooit 20 gulden geboden voor het lezen van een boek. Die keek wel uit. Dan zou ik een behoorlijk gat in het huishoudbudget hebben geslagen.

Stapels boeken in de koffer

Als puber las ik alles wat los en vast zat. Beneden op de bank of ’s avonds met een zaklamp onder de dekens. Tijdens vakanties werd nog meer gelezen, hele stapels boeken gingen in de koffer mee. Ik was vaste klant bij de bieb en ik vroeg steevast een boek voor mijn verjaardag of Sinterklaas. Ook nu lees ik nog graag, maar minder dan in mijn jonge jaren. Dat komt deels omdat ik veel minder vrije tijd heb, maar ook – ik geef het toe – door de afleiding van zoveel andere (sociale) media in deze tijd.

Hersenen ‘in shape’ houden

Toch vond ik mijn voorstel aan de kinderen niet zo raar. Onze jongens zijn 13 en 15 jaar oud en zitten op het VWO. Dan mag je toch verwachten dat ze een bepaalde ‘intelligentie’ hebben om zich te ontwikkelen? Dat kan toch niet alleen door te gamen en naar filmpjes op een schermpje te kijken? Bovendien leek ‘lekker lezen’ mij wel een goede manier om de luie vakantiehersenen een beetje in shape te houden.

Open deur

Benieuwd naar het leesgedrag van de gemiddelde Nederlandse jongere ging ik het internet op. Daar kwam ik tot mijn verbazing weinig relevante artikelen over dit onderwerp tegen. Zou hier zo weinig onderzoek naar zijn gedaan? Bovendien waren deze stukken behoorlijk gedateerd en spraken ze elkaar tegen. Het blijkt in ieder geval dat jongeren steeds minder geïnteresseerd zijn in traditionele media. Dat verbaast mij niets, dat geldt ook voor volwassenen. We kunnen de hele dag nieuws consumeren op allerlei nieuwssites op computer, mobiel of tablet. Een open deur, dus.

Positieve invloed e-reader

In een ander artikel las ik dat uit een onderzoek is gebleken dat de e-reader een positieve invloed op het leesgedrag van jongeren heeft. Daar zie ik wel een kern van waarheid in. Boeken zijn tegenwoordig op alle devices te bekijken. Wil je als jongere niet meer zo’n duf boek in je handen hebben, dan is het altijd nog op een schermpje te lezen.

Toch naar de bieb

Mijn aanbod om mijn e-reader aan de jongens uit te lenen, werd overigens niet opgepakt. Ik kon een glimlach dan ook niet onderdrukken toen de jongste met zijn eerste huiswerkopdracht van Nederlands thuiskwam: het lezen van een boek. Moesten we één dag na de vakantie toch nog naar de bieb om een boek uit te zoeken. Bovendien vindt hij lezen geen straf, heb ik vorig jaar ervaren, toen hij twee boeken voor Nederlands moest lezen. Dat deed hij met plezier. En het was tevens een rustmomentje in zijn dag.

Goed boek uitzoeken

Feit is wel dat ik nu 20 euro over houd. Daar kan ik een heel mooi boek van kopen. En dat ga ik ook zeker doen! Lekker rondneuzen in een boekenwinkel en uiteindelijk met twee boeken de deur uitgaan. Dat kan het huishoudbudget vast wel trekken. Welk boek staat bij jou hoog op het verlanglijstje?


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!