Iedere avond ontmoet ik allerlei types. Grappige meisjes, suffe heren, intelligente jongens en charismatische vrouwen. Met sommigen krijg ik zo’n band dat ik ze graag eens in het echte leven wil ontmoeten. Zoals deze 5 boekpersonages.

1. Madelief (Guus Kuijer)

Met de poppen gooien - Madelief - Guus Kuijer

Uit: Met de poppen gooien

Als meisje van een jaar of 10 las ik de boeken van Guus Kuijer over Madelief. Alleen al van de titels van die boeken ging een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit: Met de poppen gooien en Op je kop in de prullenbak. Wie dat deed, kon op mijn bewondering rekenen.

En dat deed hoofdpersoon Madelief. Een eigenwijs, gek en toch slim meisje. Fascinerend vond ik haar. Ze zei alles recht voor haar raap, was brutaal en hield haar eigen logica erop na. ‘Nou, ik neem geen man hoor. Mij niet gezien. Dan moet je altijd afwassen.’  Zo is dat meid. Who runs the world? Om daar later net zo gemakkelijk aan toe te voegen: ‘Misschien neem ik toch een man. Want als je dan verhuist, kan die de klok in de gang zetten.’ Of tegen haar moeder die hele dagen werkt: “Dag mevrouw. Leuk dat ik u weer es zie.’

Geen haar op mijn hoofd die er aan dacht zo tegen mijn moeder te praten. Maar Madelief wel. Die durfde alles. Zo’n meisje had ik wel in mijn buurt willen hebben. En nog.

 2. De Vijf (Enid Blyton)

De Vijf

De Vijf – Enid Blyton

Oh, wat wilde ik graag met dit groepje Engelse vrienden op stap. Julian, Dick, Annie, George (eigenlijk Georgina) en hond Timmy, alias De Vijf uit de kinderboekenreeks van Enid Blyton.

Ze verbleven op een kostschool (ook al intrigerend!) en beleefden in de vakanties spannende avonturen. Maar het waren niet die avonturen waarom ik mij als zesde lid bij het groepje wilde aansluiten. Nee, het was de goedgevulde picknickmand die mij trok. Die mand met hardgekookte eieren, gekookte ham en cakejes. En niet te vergeten, het gemberbier waarmee de jongens en meisjes het voedsel wegspoelden. Ik had het nooit gedronken, maar het klonk verrukkelijk.

Nu ik nog eens over De Vijf nadenk, zou ik hen, in plaats van hardgekookte eieren met ze te eten, eens aan de tand voelen. Waarom Julian en Dick altijd de meisjes de picknickmand lieten vullen? En waarom vindt Annie het zo raar dat Georgina niet met de poppen wil spelen? Van die stereotiepen had ik als 12-jarige helemaal geen last. Ik dacht alleen maar aan die heerlijke picknicks.

3. Jude (Een klein leven – Hanya Yangahirara)

eenkleinleven

Om deze man huilde ik tranen met tuiten. Hoeveel ellende kan een mens aan in zijn leven? Jude, de hoofdpersoon uit Een klein leven, kwam als vondeling in een klooster terecht waar hij jarenlang misbruikt en vernederd werd. Ondanks zijn letterlijke en figuurlijke beschadigingen, weet hij een succesvol advocaat te worden.

Jude is een sympathieke en intelligente man die bovendien heel goed kan koken. (Ja, ik heb wel iets met eten!) Daar wil ik graag een avond mee kokkerellen of samen in één van die leuke eettentjes in zijn woonplaats New York iets gaan eten. Het liefst zou ik hem ervan overtuigen dat hij echt de moeite waard is als persoon. Ondanks zijn verleden. En dat zijn vrienden -ook al van die leuke mannen- hem enorm waarderen om wie hij is. Ik voel een soort noodzaak hem te redden. Ook al weet ik dat er geen redden meer aan is.

4. Eva (Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck)

hemels-boven-de-zevende

Nog zo iemand bij wie ik het gevoel krijg dat ik haar wil redden. De Vlaamse Schrijfster Griet op de Beeck laat Eva in Vele hemels boven de zevende tot leven komen. Geen van de personages in het boek is echt gelukkig met zijn leven. Maar Eva spant de kroon, wat mij betreft.

Zoals zij, 36 jaar, nog steeds single, een beetje dikkig en met de neiging om op de verkeerde mannen te vallen, zich door het leven slaat. Zoals zij zich het lot van anderen -een ex-gedetineerde, haar ouders en haar 12-jarige nichtje- aantrekt. Ik vind het zo jammer dat niemand tegen haar zegt: ‘Gij kunt dat.’ Dat is namelijk wat Eva tegen nichtje Lou zegt, wanneer die zich als brugklasser -met ouders die in scheiding liggen- ontheemd voelt.

Met een goed glas bier aan de bar, zou ik die simpele woorden tegen Eva willen zeggen.

5. Hardy uit (Honululu King – Anne-Gine Goemans)

honolulu

Met de 80-jarige Hardy Hardy wil ik een Indisch pasteitje eten in zijn toko, met hem op bezoek gaan bij zijn dementerende echtgenote en luisteren naar de Hawaï-muziek die hij met zijn oude maten maakt. Dat hij bloedirritant kan zijn en heel erg in het verleden blijft hangen, is een klein risico voor onze ontmoeting. Net als zijn eventuele oorlogsverleden in Nederlands-Indië.

Deze figuur, die net zo kleurrijk is als de bloezen die hij draagt, heeft mijn hart gestolen met zijn eigenzinnige gedrag. Welke echtgenoot laat er nu een natuurgetrouwe babypop maken voor zijn vrouw die steeds meer in vroegere tijden leeft? Wie wil er op zijn 80e nog met zijn band op tournee? En wie smeert op die leeftijd de ramen van het restaurant van zijn overbuurman vol met sambal?

Of ik ren na 10 minuten gillend zijn toko uit of ik heb een hele gezellige middag met Honolulu King Hardy.

Herkenbaar?

Heb jij ook dat je bij sommige personages in een boek het gevoel hebt dat je ze beter wilt leren kennen? Ik ben benieuwd met welke boekpersonages jij in het echt kennis wilt maken.


| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!