Een meisje, een puber, een partner en moeder. Lise Mulder ‘is het meisje dat altijd anders was dan anderen’. In Lefbek neemt Anke Laterveer je mee in Lise’s leven tot heel dicht op haar huid. Om haar nooit meer te vergeten.

Al vanaf de eerste bladzijde van Lefbek is het duidelijk. Lise en haar familie zijn geen doorsnee-gezin. Of liet jouw moeder je als zesjarige ook alleen het schoolplein oplopen op je eerste schooldag, omdat zij naar een vergadering moest? ‘Heb je je sleutel mee?’, vraagt ze nog aan haar dochter. En wat voelt Lise? ‘Ik voelde me groot. En ik voelde me alleen.’

Nonchalante woorden

Het zijn die ogenschijnlijk nonchalante woorden, met een pijnlijke onderlaag, die maken dat het verhaal echt bij je binnenkomt. In Lefbek leef je letterlijk en figuurlijk met Lise mee. Zo ben je erbij als ze vanaf de eerste schooldag beste vriendinnen wordt met Saar. ‘Saar is een van de gewoonste meisjes die ik ken. En dat vind ik zo leuk aan haar.’ Hoe haar ouders altijd bezig zijn met anderen te redden en geen oog voor haar hebben.

‘Kerst is pervers. We eten ons twee dagen helemaal vol, terwijl er op andere plekken in de wereld mensen zijn die helemaal niets te eten hebben.’ Hoe alleen ze zich voelt op de middelbare school, totdat ze in Simon een vriend vindt. ‘Volgens mij ben ik nog nooit zo gelukkig geweest.’ En hoe ze ‘onder water leeft’ nadat Simon een vijand bleek die haar meerdere keren verkrachtte in haar slaapkamer. ‘Ik hoor en zie alles, maar alles gaat aan me voorbij.’

Diavoorstelling

Hoe onder water leven voelt, laat Laterveer jou als  lezer op een slimme manier ervaren. De daaropvolgende vijf jaren beschrijft ze namelijk als een diavoorstelling. Korte, beeldende fragmenten. Klik. Jaren waarin Lise een aantal foute en gewelddadige relaties heeft. Klik. Suïcidepogingen doet. Klik. En in praatgroepen zit. Klik. Saar is en blijft haar stabiele factor. Maar ook Simon is altijd bij haar. ‘Zodra ik in halfslaap val, voel ik zijn handen weer, hoor ik zijn stem, zijn woorden, zie ik zijn mond. Die enge, natte kikkermond.’ En dan ontmoet Lise Max. ‘Het is alsof het nooit anders is geweest. Max en ik horen bij elkaar.’

Debuut

Lefbek is het debuut van cabaretière Anke Laterveer. Daar komt ongetwijfeld haar humor vandaan. En de kunst om in enkele bladzijdes karakters tot leven te brengen. Karakters die je wilt omarmen of door elkaar wilt rammelen. Die lieve Max. Haar vreselijke ouders en de gewone Saar die er altijd voor Lise is. En Lise zelf. Die grappige en creatieve meid die haar mannetje staat, soms stomme dingen doet en die het soms allemaal even niet meer weet. Ook al heeft niet iedereen zulke afstandelijke ouders, een wilde studententijd of een opname in een psychiatrische kliniek meegemaakt, toch herken je de twijfels en zorgen die zij heeft.

Happy ending?

Komt het dan toch goed met Lise? Jawel, maar daarvoor moet ze een flink aantal hobbels nemen. Die ga ik hier nu niet verklappen. Maar dat ze een lefbek is, dat staat voor mij vast. Lees het verhaal, je vliegt erdoor heen. Een ding weet ik zeker. Deze lefbek ga je niet vergeten.

 

 

 lezenmetbliyoo
 kopenmetbruna
Deze lefbek blijf je je herinneren
Mooie korte zinnen en beeldende taalEen lach en een traan wisselen elkaar af
Slechts 188 pagina's; het smaakte naar meer
8.3Je vliegt er doorheen
Wegleesfactor8.5
Schrijfstijl 8.5
Karakters8
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!