De Helweek is een pittige ‘do it yourself’-methode van de Noorse mental coach Erik Bertrand Larssen, die inmiddels de hele wereld heeft veroverd. Ik mocht een recensie-exemplaar van het bijbehorende boek lezen. Ik verwachtte een inspirerend verhaal over een inspirerende week.

Larssen neemt je in zijn boek mee naar ‘de belangrijkste week van je leven’. Want, zo stelt de schrijver, als je 80 jaar wordt, heb je in totaal 4160 weken geleefd. Maar hoeveel van die weken kun jij je nog herinneren? In welke weken heb je het meeste geleerd? De Helweek is de week die daar, volgens de schrijver, met kop en schouders bovenuit kan steken.

Doorzettingsvermogen

In het boek Helweek, 7 dagen die je leven veranderen vertelt Larssen hoe je meer uit je leven kunt halen. Dit kan door je dagelijkse routine te doorbreken en uit je comfortzone te komen. Dat klinkt allemaal erg opwindend. Maar het eerste deel, de achtergrond, vond ik taai en langdradig. Bovendien irriteerde het mij mateloos dat Larssen nergens onder stoelen of banken steekt zichzelf een sterke persoonlijkheid en een geweldige mental coach te vinden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of ik had doorgelezen, als ik geen recensie had willen schrijven. Het boek lezen vergt dus wat doorzettingsvermogen. Maar dat geldt immers ook voor de Helweek zelf?

De praktijk: een stuk interessanter

Gelukkig heb ik doorgezet. Het tweede deel, de praktijk, was een stuk interessanter. In dit deel bespreekt Larssen dag voor dag hoe je de Helweek moet aanpakken en waar je focus ligt. Ook al ben je niet van plan een helweek te gaan doen, de tips en tricks die de auteur geeft, kunnen heel waardevol zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.

Zo geeft hij suggesties hoe je vaste gewoontes in kaart kunt brengen en vooral ook kunt veranderen. Ook laat hij je bewust worden van je modus en focus gedurende een dag. Daarnaast daagt hij je uit buiten je comfortzone te treden. Door bijvoorbeeld een nacht niet te slapen, maar ‘gewoon’ door te werken.

Leuke oefeningen

Verder vond ik het hoofdstuk over rust en herstel erg interessant: het heeft mij geïnspireerd mij meer in ontspanningsoefeningen en meditatie te verdiepen. In het verhaal over de innerlijke dialoog laat de auteur je ervaren wat het hebben van uitsluitend positieve en offensieve gedachten met je doet. Een leuke oefening om eens uit te proberen, bijvoorbeeld om je op te laden voor een presentatie of een moeilijke opdracht.

Of ik een Helweek ga doen?

Het idee om om 5.00 uur ’s ochtends op te staan en dan een uur te gaan sporten? Of een hele nacht door te werken, zoals enkele regels van de Helweek? Pfff, ik weet niet of ik daar meer energie van krijg. Hoewel het soms best fijn kan zijn je dag met een paar uur te verlengen. Wel ga ik proberen een aantal inspirerende punten uit het boek – zoals modus en focus, het in kaart brengen en veranderen van vaste gewoontes en ontspanning en meditatie – in mijn dagelijkse leven in te passen.

Uit je comfortzone

Ik heb ervaren dat je veel energie kunt krijgen door buiten je comfortzone te treden. Zoals die zaterdagavond dat ik alleen naar Zaandam treinde om de Damloop by Night te rennen. Terwijl ik liever op de bank was gaan zitten met een lekker boek. Want, zoals Larssen een citaat van de Amerikaanse schrijver Neale Donald Walsch aanhaalt, ‘het leven begint waar je comfortzone eindigt’. Dat is misschien wel de meest inspirerende les die ik uit het boek heb geleerd.

kopenmetbruna
Helweek: inspirerend, maar wel even doorzetten
Interessante trips & tricksLeuke oefeningenInspirerende quotes
Het theoretische deel van het boek is wat taai
7.3Overall Score
Leesbaarheid6.5
Leerfactor8
Lezersoordeel 1 Stem
6.9

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!