Mijn darmen en ik zijn niet elkaars beste vrienden. Soms kunnen we prima met elkaar overweg, soms ook helemaal niet. Daarom was ik heel benieuwd naar het boek ‘De mooie voedselmachine’: een verhaal over de charme van je darmen.

‘De mooie voedselmachine’ is het boek van Giulia Enders, een Duitse studente Geneeskunde. Een vrolijk en informatief wetenschappelijk boek over de ins en outs van onze spijsvertering. Een verhaal over poep, het scheve maagzakje, de kronkelige dunne darm, de mollige dikke darm, de ideale houding op het toilet en nog meer poep. Maar ook over darmflora, goede en slechte bacteriën, allergieën en het immuunsysteem.

Lekker in je vel

Volgens Enders moet je goed voor je darmen zorgen. Tenminste, als je lekker in je vel wilt zitten, oud wilt worden en een gelukkiger leven wilt leiden. Ik kan dat beamen. Ik voel mij een stuk prettiger als mijn darmen zich rustig – maar niet te rustig – houden, dat geldt natuurlijk voor iedereen. Wat ik eigenlijk veel interessanter vind, is dat de schrijfster stelt dat de darmen de belangrijkste adviseur van ons brein zijn. Een verkeerde balans in je darmflora kan zelfs samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën. Niet dat ik daar last van heb, maar ik vond het wel een eyeopener in mijn ontdekkingstocht naar gezonde darmen.

Zenuwstelsel van darm

De schrijfster besteedt in haar boek een heel hoofdstuk aan het zenuwstelsel van de darm en hoe de darmen de hersenen beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stress waarschijnlijk een van de belangrijkste prikkels is die de darm en de hersenen met elkaar bespreken (blz. 128-129). Zodra de hersenen een probleem signaleren, zoals tijdsdruk of irritatie, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. Die energie lenen ze vooral van de darm, maar die heeft die energie eigenlijk zelf nodig voor het verteringsproces.

Als het brein constant dit soort signalen blijft uitzenden, is de darm dat op een gegeven moment zat. Hij is niet meer bereid mee te werken en stuurt onprettige signalen naar de hersenen. Met als gevolg dat wij ons niet lekker voelen, diarree of verstopping krijgen of zelfs gaan overgeven. Het prikkelbare darmsyndroom is hier een bekend voorbeeld van. Maar wat dacht je van uitdrukkingen als ‘onderbuik gevoel’, ‘in je broek poepen van angst’ of ‘een nederlaag verteren’?

Hoe ziet jouw drol eruit?

Maar het is niet alleen serieuze kost in het boek. Zo geeft Giulia Enders een kort en leuk college over poep: over bestanddelen, kleur en consistentie. Ze laat aan de hand van grappige tekeningen, gemaakt door haar zus Jill, zien hoe de ideale drol eruit hoort te zien. Natuurlijk niet te hard en niet te zacht, dat snapt iedereen. Toch is het interessant om eens wat kritischer naar je ontlasting te kijken, zeker als je daar problemen mee hebt. Als je weet tot welk type ‘ontlaster’ jij behoort, geeft Enders je in haar college een paar interessante tips. Mocht het dan nog niet helemaal lukken, dan staan elders in het boek ook nog leuke afbeeldingen over de juiste poephouding.

Weet wat er in je buik speelt

‘De mooie voedselmachine’ is niet een verhaal dat je in een keer uitleest. Het is een wetenschappelijk boek: er staan soms taaie en moeilijke passages in, waar je even doorheen moet bijten. Dat komt mogelijk ook omdat het uit het Duits is vertaald. Misschien is het ene deel wat minder interessant dan het andere, je krijgt wel een goed beeld van wat er zich allemaal in je buik afspeelt. Verder vind ik de humoristische tekeningen van zus Jill een goede aanvulling op de tekst: soms zeggen grappige beelden meer dan ingewikkelde woorden. Door de vrolijke en informatieve stijl van het verhaal is Enders erin geslaagd een boek te schrijven dat voor iedereen toegankelijk is. Zeker voor mensen die wel eens ruzie met hun darmen hebben.

Concrete voedingsadviezen

Eén dingetje mis ik in het verhaal. Of ik moet eroverheen gelezen hebben. Giulia Enders belooft op de achterkant van haar boek dat het haar doel is om iedereen meer kans te geven op gezondheid. Misschien had ze een paar concrete tips en trucs kunnen geven hoe dit te bereiken. Ik had geen complete darm-minnende diëten verwacht – die kun je overal op internet vinden – maar wel een paar richtlijnen. Diëten zijn vaak ingewikkeld en moeilijk vol te houden, een paar voedingsadviezen zijn gemakkelijker in je levenspatroon in te passen.

Ik ben in ieder geval heel wat meer te weten gekomen over mijn darmen en waarom ze niet altijd doen wat ik wil. Hoe zit het met jouw spijsverteringsorganen?

kopenmetbruna
Hoe charmant zijn jouw darmen?
LeerzaamHumoristischLeuke wetenswaardigheden
Taaie stukken tekst waar je je doorheen moet worstelen
7.7Overall Score
Leesbaarheid6.5
Leerzaam8.6
Humor8
Lezersoordeel 1 Stem
8.8

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!