We leven in een wereld waar alles om tijd draait. Snel dit, snel dat en dan door naar de volgende afspraak. We zorgen niet goed voor onze lichaam en geest. Ik leefde ook zo, tot ik van mijn buurman het boek ‘Hier en nu’ onder mijn neus geduwd kreeg.

Het verhaal

‘Hier en nu’ is geschreven door Thich Nhat Hanh en heeft als doel om ons bewuster te maken van de mooie dingen in het leven. Toen mijn buurman mij dit boek aanraadde was ik sceptisch: ik houd niet van wazige dingen. Ooit heb ik wel een aantal sessies mindfulness gevolgd – één van de rode draden in dit boek – en destijds werkte het voor mij. Daarom besloot ik het toch te lezen.

Ik adem in en ik weet dat ik inadem. Ik adem uit en ik weet dat ik uitadem.

Met deze quote begint het boek. Het is de gedachte achter dit boek en de boeddhistische beoefening. ‘Ja duh’, dacht ik bij het lezen van deze zin. Maar verderop in het boek besef je dat we er maar van uitgaan dat het gebeurt: het is heel normaal dat we ademen, we staan er niet bij stil. Maar het is letterlijk van levensbelang.

In dit boek leer je hoe je pijn kunt accepteren. Hoe je bewust kan worden van je pijn en je gedachten op die pijn kan richten. Dat heb ik geprobeerd en het werkte: ik stond stil bij mijn pijn en het lijden werd minder. De pijn was er nog, maar ik had hem geaccepteerd.

Oefening baart kunst

Hier en nu staat vol met oefeningen. Ik raad je aan om het boek per hoofdstuk te lezen en pas naar het volgende hoofdstuk te gaan wanneer je de essentie van de oefeningen begrijpt.

Hoe verder ik kwam, des te bewuster ik werd van een aantal zaken. Thich Nhat Hanh leert je in zijn boek om bewuster te eten, stil te staan bij wat je eet en om te genieten van de smaken. Hij leert je genieten van de mooie dingen in het leven, zoals je kinderen die aan het spelen zijn. Ik kijk nu op een andere manier van mijn kinderen en geniet anders van ze. Ik bewuster bij ze stil.

Plus en minpunten

Positief aan het boek vond ik de leesbaarheid. Het leest ontzettend lekker weg, zo lekker dat ik het boek eigenlijk in één teug uit kon en wilde lezen. Maar zoals ik eerder aangaf is het voor de leerfactor beter om per hoofdstuk te lezen, en het te laten bezinken.

Negatief aan het boek vond ik een aantal slechte vertalingen. Van origine is het boek Engels en in de Nederlandse versie staan onlogische zinnen, waardoor het vlotte leestempo stagneert.

De schrijver

En dan de schrijver, Thich Nhat Hanh. Een boeddhistische leraar die al tientallen jaren mensen over de hele wereld inspireert met zijn wijsheid over mindfulness en meditatie. De beste man is inmiddels bijna 90 jaar oud, maar weet nog van geen ophouden. In Frankrijk runt hij het klooster Plum Village, waar je meditatietrainingen kan volgen.

Thich Nhat Hanh heeft nog een aantal andere boeken geschreven waaronder: ‘Antwoorden vanuit het hart‘ en ‘Mindfulness‘.

Aanrader

Mocht je net zoals ik altijd bezig zijn en altijd een volle agenda hebben, dan raad ik je dit boek ‘Hier en nu‘ aan. Sta ervoor open en merkt dat er een wereld voor je open gaat.

 

lezenmetbliyoo
Leef bewust, leef hier en nu
Leerzaam boekLeest makkelijk weg
Af en toe een verkeerd vertaalde zin
7.9Overall Score
Plot7.6
Leer-factor8.3
Weglees-factor7.8
Lezersoordeel 2 Stemmen
8.7

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!