Vraag jij je weleens af waar je de energie vandaan moet halen voor je werk, je gezin en jezelf? Waar haal je de energie vandaan? is geen verzuchting, maar belooft 5 geheimen om te schitteren.

Je moet je deadline halen, je kinderen naar clubjes brengen, qualitytime met je partner doorbrengen en je moet hoognodig weer met je vriendinnen afspreken. Wie denkt zijn energielevel met superfoods en energiedrank op te vijzelen, moet ik teleurstellen. Je fysieke fitheid bepaalt maar een klein beetje jouw energie. Energie komt voor 70% uit je brein, schrijven Hans van der Loo en Patrick Davidson.

Batterij leeg

De auteurs onderzochten de afgelopen jaren meerdere malen de energie van mensen. Uit hun laatste onderzoek concluderen ze dat de batterij van werkend Nederland leeg loopt. Maar liefst 40% van de personen die meededen aan het onderzoek, geeft aan te werken in een hectische werkomgeving waarin het halen van korte termijndoelen en het blussen van dagelijkse brandjes centraal staan, waarin eigenbelang boven samenwerking gaat en waarin spanningen en frustraties hoogtij vieren. Aanleiding voor de heren om ‘Waar haal je de energie vandaan?’ te schrijven.

Begin met willen

Het was zo’n dag dat mijn energie in een paar uur tot het nulpunt daalde. Opdrachten die op het laatste moment niet doorgaan, kinderen die ruziën over niets en een partner die omkomt in het werk en dus geen tijd heeft voor kinderen of mij. Ik zag de titel van het boek voorbij komen en dacht: nu komt het goed. Vrij stom natuurlijk, want niks in het leven komt zomaar goed. Je moet het zelf doen en dat begint met willen. Na drie –luchtig geschreven- hoofdstukken over wat energie is, welke energiezones je kunt onderscheiden en welke energiebronnen er in de mens schuilen, start het doe-deel met willen.

Groen doen

“Zet je knop op groen,” noemen Van der Loo en Davidson dat. Hoe vaak zeg je niet op een dag: ik moet dit, ik moet dat nog doen en dan moet ik ook nog zus en zo. Nu ik er bewust over nadenk. Ai, best wel vaak. Dat is dus helemaal fout, want denken dat je iets moet, is negatief. Het “moet” zijn: willen. Dat is je groene knop.

Die groene knop bestaat uit vier onderdelen.

 • stimuleer je positiviteit
 • krik je zelfvertrouwen op
 • vergroot je autonomie
 • ontpop je tot een echte optimist

Dat klinkt niet als bijzonder nieuw. Hele tijdschriften draaien op de zoektocht naar positiviteit en optimisme. Maar goed, ik kan me voorstellen dat mannen (en legio vrouwen) dit boek beter te pruimen vinden dan een Flow of Happinez.

Oefenen en nog eens oefenen

Het boek geeft voor alle vier de onderdelen “waarmee je je knop op groen zet”, tips en oefeningen om ze te versterken. Die tips variëren van een open deur: ‘Ga op zoek naar het positieve in elke situatie en zoek altijd naar veelbelovende mogelijkheden en oplossingen’, tot meer originele vondsten: ‘Laat (jouw of logeer)kinderen meehelpen in de keuken, waarbij je lekker mag morsen. Hoe enthousiast zijn de kinderen en jijzelf?’

De daaropvolgende hoofdstukken beschrijven de andere energiebronnen die ieder mens in zich heeft: aandacht, ambitie, bevlogenheid en verbinding. En hoe je deze kunt activeren. Tussendoor illustreren verhalen van mensen zoals jij en ik de angsten en belemmeringen die we ervaren en waardoor we onze energiebronnen onvoldoende benutten.

Ook in deze hoofdstukken weer volop oefeningen en tips. Dat ging mij op den duur tegenstaan. Wéér een lijst met oefeningen. Mijn negatieve moet-gevoel steeg boven mijn positieve-ja-ik-wil uit. Ik maakte de oefeningen dan ook niet. Eigenlijk is het geen boek om in één keer uit te lezen. Je kunt beter gericht uitzoeken wat jij nodig hebt om meer energie te krijgen en daarmee aan de slag gaan. Dan zou het wel aardig zijn als de zelftestjes op de bijbehorende website actief waren. Ik kon slechts één test maken over autonomie. Teleurstellend, want ik had eerder willen weten of ik in de zinzone, comfortzone, zombiezone of hyperzone zit qua energie. Of misschien weet ik het wel en moet ik eerst mijn groene knop zien te activeren.

Lekker lezen of laten liggen?Boek waar haal je de energie vandaan

pluspunten

 • vlot leesbaar, zonder voetnoten naar alle gebruikte literatuur (als je toch meer wilt weten, kijk je achterin naar de literatuurlijst)
 • geeft een goed overzicht van wat energie eigenlijk is, waar het vandaan komt en wat het kan belemmeren
 • een verademing voor wie de superfoods en yogasessies beu is, omdat het vooral gaat over de mentale en emotionele aspecten van energie
 • toe te passen voor zowel je privé- als werkend leven

minpunten

 • de zelftestjes waar het boek naar verwijst zijn (nog) niet op de website te vinden
 • het boek is doorspekt met typeringen als GoGo’s, NoNo’s, Fladderen en Flippen; je moet ervan houden
 • hoewel de voorbeelden echte mensen in een beroepssituatie lijken te beschrijven, kwamen ze voor mij onvoldoende tot leven waardoor ik het eerder hinderlijk vond dan een toegevoegde waarde
 • de enorme hoeveelheid oefeningen en testjes kan je afschrikken

Dus?

Tja, wat bracht dit boek mij? Niet helemaal de energie waar ik op hoopte. Maar dat was een verkeerde verwachting. Gelukkig kwam er kort nadat ik het boek uit had weer een kans op een nieuwe opdracht binnen. Dat gaf mij weer energie. Precies zoals het boek zegt: “kleine successen geven de meeste energie.”

Er staan absoluut rake observeringen en nuttige oefeningen in ‘Waar haal je de energie vandaan?’. Een heel boek doornemen is echt teveel. De komende maanden wil ik hoofdstuk 1, 2 en 3 voor de theorie en hoofdstuk 9 voor het stappenplan nog eens herlezen. Dan hoop ik dat de zelftestjes op de website werken, zodat ik gericht aan de slag kan met de energiebron waar ik een boost in kan gebruiken. Deze tip wil ik jou ook meegeven als je dit boek gaat lezen.

Laat jij me weten of je van dit boek gaat vlammen?

kopenmetbruna
Best leuk
toe te passen in je werk en privégeeft goed overzicht wat energie nu eigenlijk is, zonder superfood-gedoe
veel testjes en oefeningente populaire termen
7.3Maar levert niet direct energie
Leesbaarheid8
Bruikbaarheid6.5
Lezersoordeel 1 Stem
8.6

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!