Zonder suiker eten is nog niet zo eenvoudig. Overal zit suiker in (echt!), zodat je zonder dat je het weet veel suiker binnenkrijgt.

Ik wil dat niet, dus maak/kook/bak ik tegenwoordig bijna alles zelf. Het boekje ‘Suikervrij; 65 recepten zonder suiker’ van Sue Quinn gaat me daar zeker bij helpen. Niet alleen staan er 65 lekkere recepten in, ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan een aantal feiten rondom suiker.

suikerEtiketten lezen

Je went er misschien aan, maar ik vind het toch nog steeds gedoe om alle etiketten in de supermarkt te lezen. Sue Quinn geeft tips voor het lezen van etiketten van voedingsmiddelen. Superhandig! Wist jij bijvoorbeeld dat de eerste 4,7 gram suiker in 100 ml zuivelproduct lactose is en dat de rest toegevoegde suiker is? Hoezo gezond?! Ook geeft ze een overzicht van alle namen die voor suiker worden gebruikt.

Suikervervangers

Wat ik heel fijn aan dit boekje vind, is dat de schrijfster heel bewust geen gebruik maakt van de suikervervangers die nu populair zijn, zoals bijv. agavesiroop of ahornsiroop, die de naam hebben gezonder te zijn dan kristalsuiker.

“In werkelijkheid zit in deze siropen heel veel suiker, hebben ze een lage voedingswaarde en bevatten ze soms een hoog gehalte aan fructose”

In plaats daarvan gebruikt de schrijfster vruchten om haar gerechten toch een zoet smaakje te geven. Ik kan je vertellen, dat werkt prima!

65 recepten

Quinn verzamelde in dit boek 65 recepten, die uiteen lopen van basisrecepten (bijvoorbeeld voor suikervrije ketchup, taartdeeg, jam of appelmoes) tot ontbijt, tussendoortjes, gebak en desserts. De recepten zijn duidelijk en voorzien van mooie, simpele foto’s. Er is niet te veel poespas in dit boek en dat vind ik eerlijk gezegd een verademing. Eén van mijn favorieten is de chocolademousse:

Wat heb je nodig?

200 gram verse dadels, 400 ml kokosroom, 50 gram cacaopoeder, 1 theelepel vanille-extract, 3 eetlepels gesmolten kokosvet, 60 gram frambozen (plus wat extra om te garneren) en eventueel slagroom.

Hoe maak je het? 

Meng de dadels in een blender of keukenmachine tot een pasta. Voeg de overige ingrediënten toe (behalve de slagroom) en laat de machine opnieuw z’n werk doen tot je een glad mengsel hebt. Verdeel de mousse over 4 schaaltjes en laat hem 3 uur in de koelkast opstijven. Garneer met de frambozen die je apart hebt gehouden en (eventueel) met de slagroom.

photo credit: arbyreed Sweet Stuff via photopin (license)
 lezenmetbliyoo
 kopenmetbruna
Suikervrij eten, hoe doe je dat?
Mooie heldere foto'sDuidelijke informatieEenvoudige en bruikbare recepten
7.9Overall Score
foto's7.5
Recepten8
Informatie8.1
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!