Eén van mijn favoriete romans is de bestseller De vrouw van de tijdreiziger van Audrey Niffenegger. En – hoewel je me waarschijnlijk niet kent – zegt dat absoluut wat over mij. De liefde in dit boek is verschrikkelijk dramatisch en mierzoet, maar toch ook spannend.

Oké, laat ik mezelf niet voor de gek houden: het is gewoon een chicklit, maar dan met een twist.

Tijd is een dingetje

In het boek volg je twee verhaallijnen: die van Henry, de tijdreiziger en zijn vrouw: Clare. Hun ontmoeting breekt alle regels van de klassieke romantische kennismaking. Clare is op dat moment namelijk een meisje van 6 en Henry is een volwassen kerel van 36. Geen stress, het is niet dat soort drama! Henry ontmoet Clare namelijk op een van zijn onvrijwillige tijdreizen.

Onvrijwillig tijdreizen?

Henry heeft een soort tijdreisepilepsie. Klinkt dramatisch en dat is het ook. Henry wordt het hele boek door heen en weer geslingerd in de tijd. In eerste instantie lijkt dat nog een avontuur, maar Henry is het enige dat kan reizen in de tijd. Als hij weer eens in het verleden of de toekomst valt, doet hij dat naakt. Barre winters of kletsnatte regendagen zijn daarom geen pretje. Zeker niet als hij nog jong is, want Henry heeft deze aandoening als sinds hij nog maar een  ventje is.

Cruciale momenten

Het is niet duidelijk waarom Henry hiermee kampt. Wel komt hij erachter dat stress een belangrijke rol speelt bij zijn onvrijwillige tijdsprongen. En als je weet dat je op stressvolle momenten kan verdwijnen, terwijl iedereen het ziet, dan levert dat natuurlijk nog meer stress op. Hij brengt zichzelf ook vaak in gevaar. Hij kan namelijk niet bepalen waar hij heen reist. Een nacht dat het hard vriest en je geen idee hebt waar je bent en welk jaar het is, is bijna niet te overleven zonder kleren.

Clare is gelukkig normaal

Als lezer volg je het chronologische levensverhaal van Clare. En dat is prettig, want zij is de stabiele factor in dit boek. Al is haar leven alles behalve stabiel, want ze weet nooit wanneer ze Henry weer ziet of zal kwijtraken. En dat zorgt voor drama. Clare weet al van kleins af aan dat Henry problemen oplevert en toch kiest ze keer op keer voor hem. Zo weet ze bijvoorbeeld dat hun werkelijke ontmoeting pas veel later gaat plaatsvinden.

Clare kent Henry

Clare leert door de ontmoetingen met de Henry van de toekomst veel over zijn leven, maar niets over haar eigen leven. Wat zou jij doen als je op je zesde al zou weten dat je ooit de liefde van je zal tegenkomen, maar je weet niet wanneer? Zou je andere mensen gaan daten, of zie je daar het nut niet van in? En wat als jij de liefde van jouw leven meteen herkent wanneer je hem tegen komt en hij geen idee heeft wie je bent? Hoe overtuig je hem?

Ware liefde

Waarom is dit mijn lievelingsboek? Omdat dit boek voor mij over ware liefde gaat. Ook al weet je dat iemand problemen oplevert, ook al weet je dat het misschien niet goed gaat aflopen, als je van iemand houdt, dan ga je ervoor. Je accepteert het drama en geniet van die momenten dat je hopeloos verliefd kan zijn en dagenlang met elkaar in bed kunt doorbrengen.

Kort gezegd is dit een heerlijk boek als je even lekker wilt wegzwijmelen tijdens donkere (misschien wel eenzame) dagen.

 

 kopenmetbruna  Meer informatie
De vrouw van de tijdreiziger: ware liefde is tijdloos
Leest lekker weg
9Overall Score
Zwijmelfactor9
Lezersoordeel 1 Stem
7.9

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!