Jij hebt vast ook zo je voorkeuren als het over ‘lekker lezen’ gaat. Een goed boek of een mooi tijdschrift is de eerste voorwaarde. Maar ook de plek waar je leest speelt een rol. Deze 10 leesplekken zijn mijn favoriet, of wil ik op zijn minst nog eens uitproberen.

1. In bed

Mijn absoluut favoriete leesplek is in bed. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet iets lees voor ik naar dromenland vertrek. Het maakt niet uit hoe laat – of hoe vroeg – ik in mijn bed stap. Soms lees ik maar een kwartier, maar het kan ook gebeuren dat er ineens zomaar vijf kwartier voorbij is.

Dat lezen met een e-reader voor het slapen helemaal niet goed voor je zou zijn is gelukkig niet helemaal waar. Als je e-reader of tablet niet te fel verlicht is, valt het namelijk best mee met die verstoorde nachtrust. Bovendien heb ik proefondervindelijk vastgesteld dat ik geen enkel probleem met slapen heb na wat leestijd in bed.

[foto Roomed]

2. In de trein

Het gebeurt niet vaak dat ik met de trein reis voor werk, vakantie of plezier. Maar áls ik een keer gebruik maak van het ijzeren spoor, dan denk ik steevast voor ik aan de reis begin: “Lekker even lezen!”. Ik zoek een plekje, het liefst bij het raam, een bekertje koffie erbij en verdwijn dan in mijn verhaal. Wel even opletten wanneer ik uit moet stappen. Voor je het weet sta ik in Groningen in plaats van ‘s-Hertogenbosch. Niet dat er iets mis is met Groningen… Nou ja, je snapt het.

Lezen in de trein

3. Met uitzicht

Dit staat al jaren op mijn verlanglijstje: een brede vensterbank waarop ik me heerlijk met mijn e-reader tussen de kussens kan nestelen. Met uitzicht op de tuin en dan opwarmen in het voorjaarszonnetje, met het getik van de herfstregen als achtergrondmuziek of dwarrelende sneeuwvlokken als decoratie. Misschien ooit?

brede-vensterbank-uw-haard

4. Op hoogte

Die vensterbank komt er misschien nog wel eens, maar deze droom-leesplek is lastiger in vervulling te brengen: een boomhut. En dan niet een paar lullige plankjes. Ik bedoel een echt huisje, hoog in de boom. Om je helemaal af te kunnen zonderen, voor een leeservaring op hoogte met alleen de vogels als pottenkijkertjes. Een mens moet blijven dromen.

[foto Foster Hunting]

5. Stap voor stap

Vraag me niet waarom, maar ik heb een fascinatie voor trappen. Niet zo zeer om ermee naar boven of naar beneden te lopen, maar om erop te zitten. Van die grote brede treden, mensen die passeren en een muzikant die er speelt. De koele stenen treden in een warme Zuid-Europese stad of de warme houten traptreden en plateaus zoals op deze Belevingstrap. Meestal zoek ik een rustige plek om te lezen. Deze ongetwijfeld minder stille ruimte in de nieuwe bibliotheek van Gent (opening begin 2017) wil ik echt eens testen als leesplek. Een beleving op zich!

Belevingstrap bibliotheek Gent

[foto Michiel Devijver]

6. In een nestje

Een grote bank met veel kussens en een warme plaid is -denk ik- een goede plek om je terug te trekken met een boek of een fijn tijdschrift. Zeker nu de dagen langzaam maar zeker kouder en donkerder worden. Dit nestje is toch het ultieme cocooning? Ik ben het nog niet in iemands woonkamer tegengekomen, maar als dat zo is dan … ‘Ik durf het bijna niet te vragen. Maar mag ik even?’

vogelnest-800x533-oge-creative-group

[foto oge creative group]

7. In het park

Parken horen voor mij in hetzelfde rijtje thuis als trappen. Je kunt er helemaal alleen zijn, met toch veel mensen om je heen. Een prima plaats dus om je terug te trekken met een boek. Op een mooie lente- of zomerdag, op een kleedje met een koelbox met versnaperingen binnen handbereik, lees ik zo een aantal hoofdstukken weg.

read-341027_1920

8. Hangend

Lezen is voor mij de ultieme ontspanning. Lezen in een hangmat is ontspanning in het kwadraat. En waar die hangmat hangt, dat maakt mij niet zoveel uit. Een tropisch strand, een mooie tuin of desnoods op een balkon. Goed weer is de enige voorwaarde. Het enige minpunt is dat ik door het zachtjes wiegen in de hangmat vrij snel in slaap schommel. Jammer van mijn boek dus. Maar ook lekker.

reading-1567669_1920

9. In een iglo

Ik heb behoorlijk wat boeken in de kast staan. Er komt een dag en dan bouw ik met al die boeken een iglo. Niet als kunstwerk, maar gewoon omdat het kan. Die iglo leg ik vol met zachte kussens, neem mijn e-reader mee en kom voorlopig mijn boekenhuisje niet meer uit. Dat wil zeggen, als mijn huisgenoten zo aardig zijn om af en toe een kop koffie, een broodje of andere versnaperingen de iglo in te schuiven.

boekiglo-miler-lagos

[kunstwerk van Miler Lagos]

1o. In een warm bad

Lezen in bad. Tja, ik zet ‘m erbij als favo-leesplek, maar met een dubbel gevoel. Dat komt omdat ik meestal niet de tijd neem om uitgebreid te badderen. Als ik eenmaal in het warme water lig, dan vind ik het heerlijk. Een badkuip vol met geurig schuim, licht gedempt, de deur op slot en alleen een boek om me gezelschap te houden. Maar ik moet eerlijk zijn: een bad werkt voor mij als een hangmat. Voor ik het weet, vallen mijn ogen dicht en kom ik niet verder dan de eerste bladzijde van mijn boek. Nou ja, dan heb ik de volgende dag nog iets te lezen over!

[Le bain, Alfred Stevens]

[Le bain, Alfred Stevens]

Welke van deze 10 is jouw favoriete leesplek? Of kun je nog andere fijne boekenhoekjes aan mijn lijstje toevoegen?


| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!