Waarom kiezen sommige mensen voor Calvé pindakaas en zijn er hele groepen mensen die zweren bij Coca Cola? Hoe komt het toch dat er zoveel anti-rook reclames zijn en dat er nog steeds mensen zijn die beginnen met roken?

Martin Lindstrom heeft voor het boek Buyology mensen zoals jij en ik onder een MRI-scanner gelegd om erachter te komen wat reclame doet met onze hersenen en waarom we kopen wat we kopen.

Het is niet wat je denkt

Dit boek is een echte eye-opener: anti-rook reclames laten juist het genotscentrum in de hersenen werken. Daarbij kan de welbekende marketing leus “sex sells” na het lezen van dit boek meteen de prullenbak in. Martin Lindstrom liet meer dan 2000 mensen uit 6 verschillende landen deelnemen aan zijn onderzoek om tot deze verrassende conclusies te komen.

Zijn belangrijkste conclusie

We houden onszelf voor de gek. We willen heel graag geloven dat we voor een merk kiezen omdat we er goed over hebben nagedacht. Vraag eens aan doorgewinterde Coca Cola drinkers, waarom ze geen Pepsi drinken. De meesten geven argumenten over zoetheid, de hoeveelheid prik en zo nog wat zaken die allemaal tussen onze oren zitten. In werkelijkheid zijn we namelijk helemaal niet de baas over onze eigen hersenen.

Wie is er dan wel de baas?

Ons reukvermogen, avonturen die we als kind beleefd hebben, of we religieus zijn of niet; dit zijn de factoren die bepalen hoe we tegen merken aankijken en reclame ervaren. En laten we onze vrienden en familie niet vergeten. Als je bent opgegroeid met Calvé pindakaas, is de kans groot dat je dat nu nog eet. Je bent gewoon getraind om het lekker te vinden.

Hoe ver gaat dat eigenlijk?

Bedrijven maken dankbaar gebruik van het onderzoek van Lindstrom. Ook voordat het bewezen was, waren er al fabrikanten die strategieën hadden om in te spelen op ons onderbewuste. Er zijn fabrikanten die zelfs zo ver gaan dat ze gratis snoepjes uitdelen aan zwangere vrouwen. Baby’s krijgen zo in de buik al een voorkeur voor de smaak van dat merk.

Wat lees je nog meer in Buyology?

Het boek bevat vooral heel veel voorbeelden. Het drie jaar durende onderzoek dat Lindstrom voor dit boek heeft gedaan, levert veel informatie over de bekendste merken. Marlboro, Nokia, Calvin Klein, Ford en zelfs American Idol worden onder de loep genomen. En bij elk stukje informatie denk je “yup, daar ben ik ook ingetrapt”.

Wake-up call

Na het lezen van dit boek ben ik een stuk bewuster van de echte werking van reclames. Ik wist wel dat ik ongewild werd beïnvloed door reclames, maar niet dat het zo ver ging. Ik kies ook uit gewenning, gewoonte of gewoon onbewust voor bepaalde merken. Ook al zijn ze duurder. En geloof me: al ben je een stuk wijzer geworden door dit boek, het is toch best lastig om die gewoontes uit je systeem te krijgen.

De waarheid over waarom jij iets koopt
Heel veel voorbeelden
Je gaat je niet anders gedragen
8Overall Score
Lezersoordeel 1 Stem
5.7

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!