Als kind was ik een echte boekenwurm. Helaas lezen kinderen anno 2016 steeds minder, afgeleid door games en sociale media. Toch zijn er voldoende pareltjes uit mijn jeugd, die het lezen ook nu nog meer dan waard zijn. Ik zet een paar heerlijke jeugdboeken voor je op een rijtje.

1.

Hasse Simonsdochter

Hasse Simonsdochter (Thea Beckman, 1983) redt als 15-jarige Jan van Schaffelaar van het schavot en trouwt ter plekke met hem. Samen met haar kersverse echtgenoot trekt ze naar de Veluwe, waar Jan als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar daar komt plots een einde aan als Van Schaffelaar zich in 1482 bij Barneveld overgeeft door van de toren af te springen. Nou, dat waren nog eens tijden! Hasse is voor mij het toonbeeld van girlpower. Zij heeft een heerlijke vrije en ongebonden geest, maar wordt door haar anders zijn niet geaccepteerd door de gemeenschap. Hoe actueel! Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588) heeft overigens echt bestaan. Kenau was scheepsbouwer en houthandelaar en is bekend geworden door de legende over haar verzet bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Nederlandse schrijvers hebben haar later gebruikt als inspiratie voor hun boeken.

Koop bij Bruna

2.

De Kameleon

Wie is er niet groot mee geworden: de doldwaze belevenissen van de Friese tweelingbroers Hielke en Sietse Klinkhamer en hun boot De Kameleon (Hotze de Roos, vanaf 1949). Mijn broer, zusje en ik konden daar als kind geen genoeg van krijgen en we kregen steevast op Sinterklaas alle drie een nieuw exemplaar cadeau. Ik kon ontzettend genieten van de spannende avonturen van Hielke en Sietse, de grappen en grollen van boerenknecht Gerben Zonderland en de miskleunen van veldwachter Zwart. Maar eerlijk is eerlijk: als je één Kameleon had gelezen, kende je ze allemaal. Schrijver Hotze de Roos verwerkte veel personen en gebeurtenissen uit zijn eigen leven in de boeken. Hij schreef in totaal 60 Kameleons, na zijn dood, in 1991, nam een aantal andere schrijvers het van hem over. Het laatste Kameleon-boek verscheen in mei dit jaar: Onrust in Lenten van B.M. de Roos.

Koop bij Bruna

3.

Briefgeheim

Briefgeheim (Jan Terlouw, 1973) gaat over Eva, van wie de ouders niets anders doen dan ruzie maken. Eva lijdt daar zo onder, dat ze besluit weg te lopen. Ze denkt een veilig onderduikadres te weten, maar schijn bedriegt. Eva raakt verwikkeld in een spionagezaak, waar haar vader ook een dubieuze rol in lijkt te hebben… Briefgeheim is een van mijn favoriete jeugdboeken die ik nog steeds in de boekenkast heb staan en was verplichte kost voor mijn kinderen. Hoewel de verhaallijn ietwat ingewikkeld is, kent het boek veel spannende hoogtepunten en een mooie ontknoping. Ik heb overigens ook veel andere jeugdboeken van Jan Terlouw gelezen, met evenveel plezier. Zo vond ik Oorlogswinter en Oosterschelde windkracht 10 ook toppers die ieder kind zou moeten lezen.

Koop bij Bruna

4.

Snuf de Hond

In Snuf de Hond (Piet Prins, vanaf 1953) spelen de herdershond Snuf en zijn baasje Tom Sanders de hoofdrol. De reeks begint tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tom gaat met zijn vader naar de stad om een hond te kopen. De jonge Duitse herder wordt afgericht door Haaksma, een mysterieuze onderduiker op de boerderij van Toms vriend Bertus. Tom en zijn vrienden beleven spannende avonturen en de goed afgerichte Snuf weet hen steeds weer uit hun benarde situaties te redden. De Snuf-boeken waren van die jeugdboeken die je met een zaklamp onder je dekens moest uitlezen: ze waren te spannend om weg te leggen. Bovendien kreeg je lezenderwijs een stukje geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog mee. Ik denk dat Snuf nog steeds spannende jeugdliteratuur is voor kinderen en lekker nostalgisch kan zijn voor hun ouders. Samen lezen kan dus ook!

Koop bij Bruna

5.

Jip en Janneke

Ik heb getwijfeld of de boeken uit de serie Jip en Janneke in dit rijtje thuis horen, maar welke ouder is niet groot geworden met de grappige verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt en de herkenbare zwartwit-tekeningetjes van Fiep Westendorp? Jip en Janneke zijn ongetwijfeld het bekendste kleuterduo van Nederland en beleven samen met hond Takkie en poes Siepie in hun dagelijkse leven allerlei avonturen. Annie M.G. Schmidt schreef de eerste verhalen over Jip en Janneke voor Het Parool (vanaf 1952), soms gebaseerd op de belevenissen van haar zoon Flip en diens buurmeisje. Ik heb de boeken destijds aan mijn kleuters voorgelezen, die daar erg van konden genieten. Maar let op: de verhalen zijn gedateerd en hebben soms wat uitleg nodig. Toen ik een verhaaltje voorlas over Jip en Janneke die verdwaald waren en door een boer met paard en wagen naar huis werden gebracht, keken mijn boerenzoontjes mij met grote ogen aan. ‘Mama, heeft die boer dan geen grote trekker, dan?’

Koop bij Bruna

Natuurlijk zijn er veel meer mooie boeken van toen; dit lijstje is lang niet compleet. Van welk jeugdboek vind jij dat je kind het móet lezen?


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!