De 750 pagina’s tellende roman Een klein leven gaat traag van start. Daarna word je zo ongenadig in het verhaal gezogen, dat wegleggen geen optie meer is. Terwijl juist een adempauze op zijn tijd hard nodig is in dit heftige verhaal.  

Eerlijk gezegd lees ik liever geen boeken die door het boekenpanel van De Wereld Draait Door zijn uitverkoren als ‘Boek van de maand’. Teveel gehyped, denk ik dan. Maar in mijn leesclub hebben we een soort van democratie. Ieder lid mag om de beurt het boek uitkiezen dat we gaan lezen. Zo gebeurde het dat ik Een klein leven van de Amerikaans-Hawaiiaanse schrijfster Hanya Yanagihara las. Daar ben ik degene die het uitkoos nog dankbaar voor, want deze roman had ik niet willen missen.

Vriendschap

In het eerste hoofdstuk van Een klein leven volg je vier vrienden die na hun studie naar New York zijn getrokken. Jude St. Francis wordt een topjurist, JB een internationaal beroemd kunstenaar, Willem een succesvolle acteur en Malcolm een gelauwerde architect. Hoofdpersoon Jude is een wat teruggetrokken type. Hij heeft vaak ondraaglijke pijnen en draagt altijd lange mouwen. Over het waarom wil hij aan niemand iets vertellen. Ook over zijn afkomst blijft hij vaag. Jude krijgt een relatie met Willem en hij is het die op enig moment ontdekt dat Jude zichzelf snijdt. Via flashbacks kom je als lezer langzaam maar zeker meer te weten over Judes gruwelijke verleden. Zijn vrienden, zijn arts Andy en de liefde van zijn adoptie-ouders kunnen de pijn van Jude soms even verlichten, maar nooit helemaal verzachten.

Huilebalk

Ik ben een echte huilebalk, wat boeken betreft. Dat is voor mij een graadmeter. Een boek niet gehuild, is een boek niet geraakt, zeg maar. Bij Een klein leven heb ik gehuild. Enorm. Niet een paar tranen, maar huilen met diepe halen. Dat is wat ik ook van andere lezers hoorde. Hoofdpersoon Jude is een enorme persoonlijkheid. Hoewel hij afstandelijk is, weet hij mensen op een natuurlijke manier voor zich te winnen. Zijn vrienden zijn stuk voor stuk aardige en intelligente jongens. Wie wil er niet zulke vrienden hebben? En de adoptie-ouders van Jude zijn schatten. Dit alles gecombineerd met het afschuwelijke verleden van Jude, maakt dat je het hem zo ontzettend gunt om gelukkig te worden.

Te perfect?

Of deze roman alleen maar halleluja is? Tijdens het lezen -vanaf hoofdstuk 2 dan- was ik absoluut lovend. Nadat de roman uit was, mijn rood-van-het-huilen-ogen waren opgedroogd en de ergste geschoktheid was gezakt, vielen me toch enkele zaken op die je als kleine minpunten mag beschouwen.

Zo is het op zijn minst opmerkelijk dat alle vrienden bijzonder goed slagen in hun -toch niet alledaagse- beroepen. Dat Jude zijn enorm zware baan als advocaat kan volhouden met de psychische en lichamelijke klachten die hij heeft. Dat is bijna té perfect of ongeloofwaardig. Ook dat Judes vrienden en nieuwe familie hem zo kunnen blijven steunen, terwijl ze eigenlijk niet eens weten wat hem mankeert. Ik durf te wedden dat er in ons land dagelijks mensen met ernstige trauma’s bij artsen komen, die zo’n liefdevol netwerk zó hard nodig hebben. Het wrange is dat zij dat juist door hun jarenlange psychische gesteldheid missen. Overigens waren er ook leden van mijn leesclubje die het boek niet uitlazen. De gruwelijke scènes maakten dat zij het verhaal niet meer trokken.

Al die minpunten doen – ook achteraf – niets af aan de geweldige roman die Hanya Yanagihara geschreven heeft. Wie geen bezwaar heeft tegen heftige gewelddadige scènes noch tegen tranen met tuiten: lees Een klein leven.

lezenmetbliyoo

Een klein leven bezorgt je kippenvel en tranen
Dit verhaal blijft je lang bijBeeldend beschreven Goed uitgewerkte karakters
Te perfecte omgeving en vriendenZeer gewelddadige scènes
8.8Heftig mooi
Wegleesfactor9.5
Karakters8.5
Emoties8.5
Lezersoordeel 1 Stem
6.0

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!