De kaft van het boek Hex van Thomas Olde Heuvelt wordt gesierd door aanprijzingen van George R.R. Martin en Stephen King. Hoe komt het dat een voor mij onbekende Nederlandse schrijver, reviews krijgt van hen?

Thomas móet iets goed hebben gedaan, dacht ik. Dit boek wil ik lezen!

Eenmaal in Beek, altijd in Beek

Hex gaat over de heks Katharina en de vloek die over het Nederlandse dorp Beek heerst. In Beek kent men haar ook wel als ‘oma’ of de Wylerheks. Dit is in het begin van het verhaal een beetje verwarrend, want het hele dorp kent de codenamen voor haar verschijning, maar voor de lezer is het in het begin even wennen.

Het is trouwens wel fijn dat je zonder al te veel introductie, meteen in het verhaal valt. Een gezin met twee kinderen woont in Beek. En als je eenmaal in Beek woont, kun je er nooit meer weg. Wat dat betreft is het een klassieke horrorsetting. Katharina zorgt voor vernieuwing, want ze is niet zomaar een heks. Katharina is een heks uit de middeleeuwen die al zolang als de mensen in Beek leven, er vertoeft. Ze duikt overal onaangekondigd op. Waar en wanneer wordt bijgehouden door Hex. Dat is de het systeem waarmee mensen rapporteren dat ze haar gezien hebben.

Oma de heks dus

Niemand kent het echte verhaal van deze middeleeuwse heks, want er is weinig over haar terug te vinden in de boeken. Haar ogen en mond zijn dichtgenaaid. Dit omdat er in het verleden mensen op lugubere wijze zijn overleden nadat ze door haar gezien waren of haar gefluister hadden gehoord. Katharina is trouwens geen geest. Ze is massief en je kunt niet om haar heen. Mensen durven haar niet aan te raken, want net zoals door haar gezien worden of haar horen, leidt dit tot dodelijke resultaten.

Wat is het probleem?

De heks doet niet veel kwaad, als je haar maar niet in de weg zit. En je kunt niet meer weg uit Beek als je er eenmaal woont. Maar het is een rustig dorpje, dus dat is op zich ook geen probleem. Klinkt niet heel spanend voor een horrorverhaal, zou je zeggen.

Gelukkig leven er in dit dorp opstandige pubers die voor wat opschudding zorgen. Zij stellen de heks en daarmee het hele dorp op de proef. Het is al lang geleden dat iemand haar heeft aangeraakt of haar gefluister heeft gehoord. Deze jongeren gaan experimenteren met de heks onder het toezicht van de camera van een lokale YouTube held. En dat is een probleem, want de inwoners van Beek doen al sinds jaar en dag hun best om Katharina geheim te houden voor de rest van de wereld.

Wel een origineel verhaal

Stephen King en George R. R. Martin zeiden het al: het is een origineel verhaal. Daarbij heeft Olde Heuvelt het verhaal heel goed in een eigentijdse setting gezet. Alles in het boek is zoals het in de rest van Nederland ook is op dit moment. Behalve dat in Beek de Wylerheks leeft. Daarbij weet Olde Heuvelt goed met welke woorden jongeren spreken en hoe de oudere generatie zich uitdrukt. Daardoor is dit boek misschien geen literair hoogstandsje, maar leest het juist lekker weg.

Dromen over de heks

Thomas Olde Heuvelt vindt het leuk om te horen als mensen gedroomd hebben over zijn heks. Bij deze: in mijn dromen stond ze in een hoekje in mijn woonkamer. Brrr, griezelig mens.

Hex: de vloek van Beek
Origineel verhaalGriezelige heksFijne en eigentijdse schrijfstijl
Geen duidelijk begin
7.8Overall Score
Lezersoordeel 7 Stemmen
7.2

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!