In ‘Een hologram voor de koning’ van Dave Eggers ontmoeten we een man met zijn rug tegen de muur. In de woestijn.

Alan is afgereisd naar Saudi-Arabië om een presentatie te geven aan de koning, in de hoop een contract binnen te slepen. Wat hij verkoopt? Hologrammen. Specifieker: de techniek om via hologrammen te communiceren met mensen over de hele wereld. Zonder telefoon aan je oor, of een scherm ertussen, maar “echt”: face to face. Uitermate handig voor iedereen in zaken, en oliesjeiks in het bijzonder. Alan heeft een driekoppig team bij zich, en ze wachten geduldig af tot de koning een gaatje in zijn drukke agenda heeft. Ze reizen elke dag naar een snikhete tent (want de airconditioning is uitgevallen, net als de wifi) op een plek waar ooit een bruisende hotspot moet verrijzen, maar nu nog voornamelijk bestaat uit zand.

Een roepende in de woestijn

Het probleem is dat er veel afhangt van de presentatie (als die er ooit komt). Alan heeft niet alleen carrière-, dochter- en geldzorgen, maar ook de wel of niet kwaadaardige bult in zijn nek is een punt van aandacht. Eigenlijk wil hij de deal zo snel mogelijk afhandelen en met goed nieuws naar huis vliegen, maar hij zit opgesloten in het gezegde ‘een roepende in de woestijn’. Hij is volledig overgeleverd aan een vriendelijke receptioniste die elke dag belooft dat de koning morgen toch echt langskomt.

Kort en krachtig

Schrijver Dave Eggers (bekend van de bestseller ‘De Cirkel’) heeft eigenlijk een boek geschreven met als hoofdpersoon het wachten zelf. Wat doe je als er ieder moment een beroep op je gedaan kan worden? Hoe lang hou je dat vol? Als uitgangspunt klinkt dit misschien saai, omdat er niets gebeurt, maar er gebeurt altijd iets. ‘Een hologram voor de koning’ bestaat uit korte, krachtige scènes, waarin Alan niet op een stoel aan het duimendraaien is, maar steeds dieper in de lokale cultuur wordt ondergedompeld. Hij komt in contact met verschillende mensen, maar weet elke potentiële vriendschap in de kiem te smoren. Al dan niet omdat hij te angstig of onzeker is, of juist te graag wil.

Fish out of water

Is het tragi-komisch? Nee. Dramatisch, heftig? Ook niet. Toch intrigeert het verhaal, en dat komt doordat Eggers het ‘fish out of water’-principe tot in het extreme doorvoert. De woestijn is een totaal andere wereld dan we ‘in het westen’ gewend zijn. Vreemde regels, gebruiken, ander tempo. Geheime feesten, achter gesloten deuren. Beetje bij beetje krijgt Alan door hoe hij zich in deze wereld moet handhaven, en de lezer met hem.

Dicht op de huid

Er zijn weinig overeenkomsten met ‘De Cirkel’ (over een megalomaan super-social-mediabedrijf), maar ook in dat boek zit je zeer dicht op de huid van de hoofdpersoon. Tijdens het lezen van ‘Een hologram voor de koning’ krijg je een soort plaatsvervangende tunnelvisie. Je kijkt door de ogen van Alan, maar ziet niet het hele plaatje. Eggers laat de lezer alleen zien wat hij moet zien, alsof je met een zaklamp door het verhaal loopt. Een zeer effectieve manier om de claustrofobische eenzaamheid en reddeloosheid van Alan te voelen.

kopenmetbruna

Een hologram voor de koning
Een verhaal over wachten, met veel vaart geschreven
De broeierige sfeer blijft broeierig, komt nergens tot ontploffing
7Overall Score
Weglees-factor9
Claustrofobie8
Zand8.5
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!