Hoe mooi zou het zijn: geen doosje pillen mee van de dokter, maar een boodschappenbriefje met eten waar je weer beter van wordt.

Er zijn natuurlijk best wat genezers te vinden die op deze manier naar onze voeding kijken, maar bij je huisarts hoef je hier meestal niet mee aan te komen. Best gek eigenlijk, iedereen weet immers hoe belangrijk goede voeding is.

voeding-als-medicijnTekenend is in ieder geval dat het boek Voeding als medicijn van José Leeuwenkamp, Shirah Ipenburg en Lian van Doorn, opent met een disclaimer: er wordt heel duidelijk gesteld dat de inzichten in het boek algemeen geldende inzichten zijn en dat er bovendien niet wordt beweerd dat bepaalde aandoeningen slechts te genezen zouden zijn door voeding. Ook wordt iedereen aangeraden naar een arts te gaan bij gezondheidsklachten. Zo gevoelig ligt het dus.

Goede voeding als preventie

Voeding als medicijn is voor veel mensen dan ook een brug te ver. Gek genoeg is iedereen het er wel over eens dat je ziek kunt worden van slechte voeding. Kijk naar ‘Supersize me‘ en je weet hoe desastreus slechte voeding uit kan pakken. In de inleiding wordt gezegd:

“Misschien is goede voeding niet direct een medicijn, maar op z’n minst wel het beste onderhoudsmiddel dat je kunt bedenken.”

en

“Veel pech wordt in het lichaam onschadelijk gemaakt door een sterk immuunsysteem. En juist dat systeem draait optimaal met de juiste voeding.”

Voeding is op zich dus misschien geen medicijn (het heeft in ieder geval nooit het directe effect dat een pil kan hebben) maar een voedingspatroon kan wel degelijk genezen. Aldus de schrijfsters van het boek.

Gezond eten is niet ingewikkeld

Waar de meeste mensen gezond eten inmiddels best ingewikkeld vinden (mag je nu wel of geen soja, is vis slecht of juist gezond, zit er in fruit niet veel te veel suiker?) zeggen de schrijfsters dat het eigenlijk heel simpel is: gezond eten is eten zonder etiket. Puur, zo veel mogelijk onbewerkt voedsel dus.

Gelukkig nuanceren ze dit ook gelijk door toe te geven dat je eigenlijk wel moet weten wat er in je voeding zit en waar het voor dient. Om vervolgens met een helder overzicht te komen van de verschillende ‘bouwstoffen’ van eten: koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Gevarieerd eten, dat is de conclusie. Groente, fruit, brood, zuivel, van alle ‘normale’ voedingsmiddelen wordt verteld waarom ze al dan niet belangrijk zijn om te eten. Handig!

Ik heb last van…

In de rest van het boek ligt de nadruk op allerlei aandoeningen waarbij gekeken wordt welke voeding daar een positieve rol in kan spelen. Van aften tot bloedarmoede, van galstenen tot hoofdpijn en migraine, het passeert allemaal de revue. Hiermee is het een mooi naslagwerk voor als je voeding een rol wilt laten spelen als je ergens last van hebt.

Ook hier is de insteek preventief, er wordt eigenlijk nergens een bepaald voedingsmiddel of voedingspatroon als medicijn aangeraden. Er worden wel suggesties (‘Slimme oplossingen uit je keuken’) gedaan, bijvoorbeeld om een banaan te eten als je maagpijn hebt (dat werkt verzachtend) en om in dat geval ook niet te veel eiwitten te eten (omdat de vertering van eiwitten een probleem kan zijn bij maagpijn).

Dossiers over actuele thema’s

Het boek sluit af met dossiers over actuele thema’s die niet direct onderschreven worden door reguliere en officiële campagnes. Er komt een aantal ‘hete hangijzers’ aan bod, zoals: bestaan superfoods, moeten we bang zijn voor koolhydraten of wat is de link tussen je darmen en je humeur? Als ik heel eerlijk ben, vallen juist deze dossiers een beetje tegen. Waar er eerder redelijk heldere handvatten worden gegeven, bieden deze dossiers net niet genoeg informatie om er echt iets mee te kunnen. Misschien waren de schrijfsters bang om toch hun vingers te branden?

 

 lezenmetbliyoo  kopenmetbruna

 

photo credit: Local Food Initiative Lots growing in the raised bed via photopin (license)

 

Kun je voeding als medicijn inzetten?
heldere informatieadviezen zijn praktisch toepasbaarhandig om snel iets op te zoeken
titel van het boek wordt niet helemaal waargemaaktdossiers zijn te oppervlakkig
7.1Overall Score
adviezen7.1
informatie7.1
bruikbaarheid7.1
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!