Over de Nederlandse Al Capone Dries Riphagen, schreven Oud-Parool-verslaggevers Bart Middelburg en René ter Steege al in 1990 het boek Riphagen. Vanaf 1 januari 2017 zendt de VPRO een op het boek gebaseerde , driedelige serie uit, met in de hoofdrol Jeroen van Koningsbrugge als Riphagen.

Riphagen vertelt het verhaal over deze misdadiger die een belangrijk figuur was in de Amsterdamse onderwereld van de jaren ’30. Hij collaboreerde met de nazi’s en heeft naar schatting meer dan 200 mensen de dood in gejaagd.

Riphagen werd nooit veroordeeld en overleed in 1973 in Zwitserland: een vrij man. Hoe wist Riphagen zijn straf te ontlopen? In deze reconstructie komen zij tot de opzienbarende conclusie dat de Nederlandse Al Capone is ontsnapt  met hulp van de leiding van het Bureau Nationale Veiligheid, de voorloper van de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Je kunt Riphagen nu lezen in Bliyoo. De serie wordt vanaf 1 januari 2017 wekelijks uitgezonden op NPO 3.

 

 


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!