‘Nog een keer! Nog een keer!’, roept mijn kleuter enthousiast als ik de laatste bladzijde van een prentenboek heb voorgelezen. En zo hoort het ook: want van een goed boek krijg je immers nooit genoeg.

Iedereen die graag voorleest aan zijn kinderen herkent het wel. Je kiest samen een boek uit in de bibliotheek of boekhandel. Ziet het boek er mooi uit? Heeft het mooie plaatjes? Waar gaat het over? Is de titel grappig? Het zijn indicaties of het een leuk boek is of niet. Maar ’s avonds op de bedrand volgt de ultieme test of het boek een favoriet wordt. Dat blijkt namelijk pas als je kind na het voorlezen ‘Nog eens, mama!’ roept.

…en nog een keer!

Vervolgens ben je dan ook de rest van de week (en lang daarna als je niet oppast) veroordeeld tot het eindeloos opnieuw voorlezen van dit ene boek. Net zolang totdat je kind het uit zijn hoofd kent en je genadeloos afstraft wanneer je een woord overslaat  of – helemaal uit den boze! – gaat improviseren: ‘Nee, dat staat er niet!’. Dan weet je pas echt dat het boek geslaagd is.

Vijf boeken met de ‘nog een keer’- factor

Maar welke boeken hebben deze magische ‘nog een keer’- factor? Ik geef je een top vijf van prentenboeken die bij ons moeiteloos de test van steeds opnieuw herlezen doorstonden:

1. Pas op! Dit boek bijt!

(Nicola O’Byrne, op dit moment in herdruk, dus even niet leverbaar). De boek-bijttitel belooft al gelijk dat het een spannend boek gaat worden, maar roept ook meteen vraagtekens op: hoe kan een boek nu bijten? Het blijkt dat er een krokodil vast zit tussen de bladzijden. En die wil er graag uit! Zo graag zelfs dat hij zich letterlijk en figuurlijk een weg naar buiten eet. Het is een vrolijk vormgegeven boek dat bovenal ook erg humoristisch is geschreven. Ook na de tiende keer voorlezen lagen mijn kinderen nog dubbel van het lachen bij bepaalde passages.

2. Grrrrr!

(Rob Biddulph). grrrFred de beer doet elk jaar mee aan de verkiezing tot beer van het jaar. Maar dan duikt er opeens een nieuwe beer op die ook mee wil doen en vooral wil winnen. Tot overmaat van ramp ontdekt Fred de volgende morgen dat zijn machtige grom is verdwenen. Gelukkig zijn daar zijn vrienden om te zoeken en te helpen.  Het boek leent zich prima om samen om het hardst mee te brullen met Fred en op zoek te gaan naar leuke details in de illustraties en vormgeving van het boek.

3. De krijtjes staken

(Drew Daywalt).krijtjes In dit boek ontdekt Teun, wanneer hij wil gaan tekenen, dat er een pakje brieven in zijn tas zit. De brieven zijn geschreven door zijn kleurkrijtjes. Die zijn namelijk boos en willen staken. Omdat ze te vaak of juist te weinig gebruikt worden, of omdat ze wel eens wat anders willen tekenen. Alle emoties komen aan bod, van verwaarlozing en jaloezie tot teleurstelling en verveling. Allemaal heel herkenbaar, maar omdat de kleurtjes zelf aan het woord komen krijgt het boek een extra dimensie.

4. Hoe vermorzel je heksen?

(Catherine Leblanc). vermorzelEen griezelig en gek boek over hoe je angsten kan overwinnen. De plaatjes tonen griezelige heksen en enge beesten, maar geven vooral ook tips over hoe je heksen kunt ontmaskeren en uitschakelen. Het is een boek met humor dat uitnodigt om mee te doen. Sla het boek hard dicht om een heks te vangen en ontdek dat de heks platgeslagen tussen de bladzijden ligt. Soms gaat het nog een stapje verder. Zo hebben mijn kids nog dagenlang verschillende heksendrankjes gebrouwen en toverspreuken geoefend.

5. Monkie

(Dieter Schubert).monkie Een boek zonder tekst. Het is even wennen om ter plekke tekst bij de plaatjes te verzinnen, maar samen met je kleuter kom je er best wel uit. Vooral als je kind zich identificeert met het jochie dat zijn speelgoedaapje kwijt is geraakt. De avonturen die de knuffel beleeft en hoe hij uiteindelijk weer terug bij het jongetje komt, zijn heel ontroerend en vooral zeer herkenbaar voor een kleuter. Mijn oudste moest steevast huilen wanneer het aapje kwijtraakte. En nog een keer toen alles weer goed kwam. Omdat de tekst niet vastligt, kun je het eindeloos blijven voorlezen.

Waar zit het ‘m nou in?

Wat maakt van bovenstaande boeken nu dat mijn kinderen ze eindeloos opnieuw willen horen? Zijn het de plaatjes? Zit het hem vooral in de boodschap? Of is het de humor die het boek de ‘nog een keer’-factor bezorgt?

Eerlijk gezegd weet ik het niet precies, want bij het ene boek geeft de humor de doorslag, terwijl het bij het andere boek vooral om de combinatie van illustraties, vormgeving en herkenbare boodschap gaat.

Horen, zien en… doen

Als ik dan toch iets zou moeten aanwijzen waarvan ik denk dat deze vijf prentenboeken het allemaal hebben, is dat ze meer te bieden hebben dan alleen het verhaal. Ze brengen iets teweeg bij je kind. Je zou kunnen zeggen dat ze ook een ‘praktijkgedeelte’ hebben. Kinderen worden uitgedaagd om niet alleen maar stilletjes te luisteren. Ze kunnen meebrullen, meehuilen, op zoek gaan naar kleine details, aan het boek schudden en draaien, er van alles bij fantaseren of leren op een andere manier naar de wereld kijken.

Wat is jouw favoriet?

Is dit nu de ultieme top vijf? Vast niet. Het zijn zomaar vijf titels die bij ons thuis zeer in de smaak vielen. Hebben jouw kinderen ook zo’n favoriet boek dat je elke keer weer moet voorlezen? Of had je zelf vroeger zo’n boek waar je nooit genoeg van kreeg? En weet je ook waarom dit boek bovenaan jouw lijstje prijkt? Laat het me weten . Ik ben benieuwd!


| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!