Heel eerlijk? Ik lees niet zo veel meer. Druk bestaan, internet, Netflix, het zit allemaal in de weg van lekker op de bank een boek lezen. Maar als ik naar een onbewoond eiland zou gaan….

Vroeger bestond mijn leven uit lezen (ik overdrijf niet). Als kind deed ik niet anders en ik begon rond m’n tiende dan ook al aan de bibliotheek voor volwassenen. Alle kinderboeken had ik uit. Dat ging jaren zo door. Nu lees ik hooguit 10 minuten voordat ik ga slapen. En dat is oké. Maar mocht ik ooit naar een onbewoond eiland gaan, dan zou ik in ieder geval deze 10 boeken graag willen (her)lezen!

1. Tuinen van Dorr – Paul Biegel

Mijn absoluut favoriete kinderboek. Jaren stond het in de kast omdat ik bang was om het nog een keer te lezen, maar toen ik het deed bleek ik het nog steeds een prachtig boek te vinden. De ‘Tuinen van Dorr’ is een somber, donker en grimmig sprookje over liefde, verraad, doorzettingsvermogen en loyaliteit. Prachtig geschreven door Paul Biegel. Ik heb al zijn boeken gelezen, maar dit is en was verreweg mijn favoriet. Het verhaal in het kort vertellen doet het geen recht, dus dat ga ik niet doen. Lezen!

2. Zelfportret van een kunstenaar als jonge man – James Joyce

Dit boek heb ik meerdere malen gelezen en ik ben tot op de dag van vandaag bang om het te herlezen. Ken je dat? Dat een boek zo belangrijk voor je is geweest, dat het eng is om te herlezen omdat het weleens tegen zou kunnen vallen? Misschien moet ik niet wachten tot het onbewoonde eiland, maar het naast m’n bed leggen en er gewoon weer in beginnen. Het verhaal in a nutshell: Stephen Dedalus, alter ego van schrijver James Joyce, verliest al zijn zekerheden. Alles waar hij in geloofde, blijkt gebaseerd op drijfzand. Hij besluit kunstenaar te worden en voortaan voor de schoonheid te leven.

3. Ulysses – James Joyce

Het staat al jaren in m’n kast en ik heb het nog steeds niet gelezen. Ik ben er ontelbare keren in begonnen, maar ik vond het telkens te ingewikkeld. Zelfs in het Nederlands. Het boek beslaat 24 uur in Dublin en is eigenlijk een grote ‘monologue intérieur’, wat het ook zo moeilijk maakt om te lezen. Sommige hoofdstukken (van zo’n 30 tot 40 bladzijden) bestaan slechts uit een paar zinnen. Misschien dat ik op dat onbewoonde eiland eindelijk eens de tijd kan nemen voor dit ingewikkelde, lijvige boek?

4. Wat is de Wat – Dave Eggers

Ongelofelijk indrukwekkend, en nog steeds zeer actueel, verhaal van Dave Eggers over Valentino Achak Deng die vlucht uit het door oorlogen geteisterde Soedan. Hij rolt van de ene onwerkelijke gebeurtenis in de ander, magistraal beschreven door Eggers. Als je wilt voelen hoe het is om vluchteling te zijn, moet je dit boek lezen.

5. Harry Potter – J.K. Rowling

Hoe bedoel je, ik mag niet de hele serie meenemen? Past niet in de koffer? Tsssssk, dan neem ik deel 6 mee: Harry Potter en de Halfbloed Prins. Harry Potter leek in het 1e deel misschien nog een onschuldig verhaal over goed en kwaad, maar naarmate de reeks vorderde, werden de verhalen grimmiger en donkerder. Dit deel las ik voor het eerst toen ik in Frankrijk op vakantie was. Ik ben bang dat mijn zoon niet veel aan me had die vakantie (gelukkig had hij veel vriendjes op de camping). Ik heb gehuild toen Perkamentus werd vermoord. J.K. Rowling komt nu stiekem toch nog met spin offs, maar voor mij blijft Harry Potter haar meesterwerk.

6. De Wallander-serie – Henning Mankell

Sorry, maar uit deze serie kan ik er echt niet één kiezen, dus ze gaan allemaal mee. Hanning Mankell heeft met Kurt Wallander een prachtige man neergezet, die vanuit een groot gevoel van rechtvaardigheid en algehele somberte misdaden oplost. Mooi is dat Wallander door de serie heen zich ontwikkelt. Aan het begin van de serie heeft hij een alcoholprobleem, is hij te zwaar, net gescheiden en heeft hij een moeizame relatie met zijn dochter. Daarnaast kan hij niet omgaan met een wereld waarin steeds meer plek lijkt voor haat, racisme en corruptie. Naarmate de serie vordert, wordt Wallander zachter en lijkt hij weer verbindingen aan te kunnen gaan met de mensen om zich heen. Een deel van serie is heel goed verfilmd trouwens, maar de boeken blijven toch zwaar favoriet.

7. 100 jaar eenzaamheid – Gabriel Garcia Marquez

Het is zo lang geleden dat ik dit boek heb gelezen, dat ik amper meer weet waar het over gaat. Ik las vroeger vaak in ‘periodes’. Zo heb ik een Russische periode gehad, een Japanse (daarover meer bij punt 8), maar ook een Marquez-periode waarin ik alles verslond wat hij heeft geschreven. En dat is veel! Wat ik me ervan herinner, een familie verhaal waarin magische dingen gebeuren tegen de achtergrond van 100 jaar geschiedenis van Columbia, geeft me genoeg reden om dit boek graag te willen herlezen. Al was het alleen al voor de mooiste openingszin ever: “Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliano Buendía denken aan die lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met het ijs.”

8. Het gouden paviljoen – Yukio Mishima

In m’n Japanse periode stuitte ik natuurlijk al snel op Yukio Mishima. Een fascinerend man, die zelfmoord pleegde middels seppuku. Hij had erg veel moeite met invloed van het Westen op Japan en verzette zich fel tegen elke modernisering die de oude Japanse waarden, en de keizer, dreigden aan te tasten. Een aarts-conservatief zo je wilt. Maar als je een idee wilt krijgen van het oude Japan, geven zijn boeken (waaronder de driedelige serie ‘De Zee van Vruchtbaarheid’) een prachtig inkijkje in de oude Japanse cultuur. ‘Het gouden paviljoen’ was het eerste boek dat ik van hem las en het sloeg in als een bom. Het verhaal in het heel kort: jonge priester-student raakt geobsedeerd door het gouden paviljoen, steekt het in brand en probeert zelfmoord te plegen in de vlammen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

9. Extreem luid & ongelooflijk dichtbij – J.S. Foer

Voor wie het verhaal niet kent: Oskar Schell verliest zijn vader bij de aanslag op het WTC op 11 september in New York. Oskar was close met zijn vader en om het verdriet te kunnen verwerken, begint hij een zoektocht die hem langs verschillende mensen (en hun verhalen) in New York brengt. Aanleiding voor de zoektocht is een envelop die hij na de dood van z’n vader vindt. In de envelop een sleutel, op de envelop de naam Black. Op de achtergrond speelt ook het verhaal van zijn grootouders een rol, die het bombardement op Dresden hebben overleefd. J.S. Foer vertelt deze verhalen op een ongebruikelijke manier. Het boek bestaat uit foto’s, dagboekfragmenten, interviews en een manuscript. Fascinerend boek!

10. Het verzamelde werk van Martinus Nijhoff

Toen ik dit lijstje aan het maken was, en ik soms maar moeilijk kon kiezen uit al het moois dat ik gelezen heb, bedacht ik me ineens dat ik nog geen poëzie in de koffer had. Dat kan natuurlijk niet! Na even nadenken, kies ik voor het verzameld werk van Martinus Nijhoff. Als je het mij vraagt één van onze grootste dichters. Ik hou in ieder geval ongelofelijk veel van zijn werk. Zelfs nadat ik het tijdens mijn studie Nederlandse Taal- en Letterkunde bijna dood heb geanalyseerd. Met één van de mooiste gedichten die er in onze taal geschreven zijn: Het lied der dwaze bijen. 

Ik krijg helemaal zin in dat onbewoonde eiland. Heerlijk, al deze boeken herlezen! Kunnen we afspreken dat ik na een paar maanden de boeken mag verwisselen voor andere?

 


| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!