Er kan een hoop gebeuren in een jaar tijd, in een week tijd, in een dag zelfs. Voor de leerlingen van Opportunity High School verandert hun leven binnen 54 minuten voorgoed.

Niemand heeft ooit eerder zo’n traumatisch begin van het schooljaar meegemaakt. Marieke Nijkamp neemt je in haar boek 54 minuten mee in het zenuwslopende verhaal over de meest angstaanjagende minuten van de leerlingen en docenten van Opportunity High School.

Wat gebeurt er precies?

Ieder jaar houdt rector mevrouw Trenton een openingspraatje voor de start van het nieuwe schooljaar. Dit praatje duurt tot precies 10 uur, zodat de leerlingen nog 5 minuten hebben om zich naar het juiste lokaal te bewegen. Alleen dit jaar zitten de deuren van de aula op slot en loopt er een jongen met een geweer de aula in. De leerlingen, leraren en de rector zitten als ratten in de val.

De opbouw van het boek

Marieke Nijkamp heeft voor dit boek een iets andere opzet gekozen dan gebruikelijk. Je volgt in dit boek vier leerlingen van Opportunity High School (OHS): Autumn, Claire, Sylv en Tómas. Door hun ogen beleef je als lezer de angsten die de schutter met zijn kogels zaait in de school. Autumn en Sylv zitten gevangen in de aula en Claire en Tómas zijn ieder om hun eigen reden buitengesloten. Alle vier proberen ze op hun manier de leerlingen en leraren te redden. Met alle gevolgen van dien.

Wie is wie en wie hoort bij wie?

In het begin was het voor mij even een puzzel wie bij wie hoort. Daarom bespaar ik je bij deze alvast wat denkwerk, zodat je direct mee kan worden gesleurd in de nachtmerrie van OHS. Autumn is het jongere zusje van Tyler. Autumn is ook de vriendin van Sylv, maar dat weten niet veel mensen. Sylv is het tweelingzusje van Tómas. En Claire is de ex van Tyler. Wie Tyler is, kan ik wegens spoilers helaas niet vertellen (ga het boek maar gewoon lezen).

Leerlingen met een verhaal

De meeste pubers hebben wel een verhaal, al hebben de hoofdpersonen uit dit boek wel wat meer drama in hun leven dan de gemiddelde tiener. Zo hebben Autumn en Tyler de dood van hun moeder te verwerken onder de harde hand van hun alcoholistische vader. Sylv neemt de zorg van haar zieke moeder op zich en verwijt het Tómas dat hij haar daarbij niet helpt. Dit alles speelt een grote rol in waarom Tómas bijvoorbeeld niet in de aula aanwezig is en Autumn, Sylv en Tyler juist wel.

Actuele thema’s

Gelukkig is dit boek fictie, maar helaas hebben we meerdere malen vergelijkbare verhalen op het nieuws gehoord. Door dit boek voel je de horror en de angsten die mensen in die situatie doorstaan. Naast wapengeweld, worden ook andere actuele thema’s aan de kaak gesteld. Autumn en Sylv zijn bijvoorbeeld een stel. Niet veel mensen weten dat en Tyler – de broer van Autumn – laat op hardhandige wijze aan Sylv merken hoe hij over hun relatie denkt.

Young Adult: ook voor grote mensen

Dit boek bewijst dat YA-boeken ook voor volwassenen zijn. Marieke Nijkamp weet met haar directe schrijfstijl je in haar verhaal te trekken. Toen ik begon aan dit boek, wilde ik het direct uitlezen. Natuurlijk wilde ik lezen dat het goed zou aflopen, maar ook omdat de opzet van het boek en de karakters er voor zorgen dat je telkens weer een bladzijde wil omslaan.

Amerikaans schrijftalent van Nederlandse bodem

Marieke Nijkamp komt uit Zwolle en schreef dit krachtige debuut in het Engels. In Amerika belandde zij vanuit het niets in de YA bestseller top 10 van The New York Times. En terecht, want dit verhaal laat je niet los als je eenmaal begint te lezen.

kopenmetbruna

 


Dit is een community-recensie, geschreven door één van onze leden. Meeschrijven? Jouw bijdrage is welkom. Word nu lid van GelezenOnline en wie weet verschijnt binnenkort jouw recensie op de site!

54 minuten: een ware nachtmerrie van een uur
SuperspannendToegankelijkOrigineel
Verwarrend wie bij wie hoort
8.3Overall Score
Lezersoordeel 5 Stemmen
9.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!