Na twee boeken – De man en het hout en De vlamberken – waarin hout een belangrijke rol opeist, is het nu de beurt aan de auto’s om de passie bij de Noorse bestsellerauteur Lars Mytting (1968) te laten oplaaien.

Uiteraard wordt dit boek voorzien van een ideale titel: Paardenkracht. De roman dateert reeds van 2007, maar verschijnt pas nu in de Nederlandstalige versie.

Alles op wielen

Paardenkracht is een krachtig en bijzonder vermakelijk verhaal, waarin de lezer verleid wordt. Je maakt kennis met Erik Fyksen en zijn benzinestation. Zijn ex-vriendin Elise heeft het tankstation hertekend in de stijl van de jaren zestig.

Erik is dol op alles wat maar met die voertuigen op vier wielen – die auto’s heten – verband houdt. Ook de ‘oldtimers’, de echte oudjes, worden door hem gekoesterd en extra in de watten gelegd. Hij sleutelt er maar al te graag aan.

De strijd

Het dorp, ergens in het Noorse binnenland, is behoorlijk conservatief. Toch zijn er heel wat plaatselijke bewoners die echt mee willen doen met de moderne tijd.

Er wacht Erik nog een bijzonder moeilijke en lastige periode… Als er een nieuwe hoofdweg moet komen, inclusief een hip wegrestaurant, betekent dit een ferme kaakslag voor onze brave garagehouder. Gelukkig is er een vrouw die hem een duwtje geeft in de goede richting.

Niet alleen zijn broodwinning komt in gevaar; ook wordt hij geconfronteerd met een oude, verloren liefde. Een strijd op twee verschillende fronten, een strijd die van Erik heel wat paardenkracht vergt.

Details maken het verhaal

Wie al eerder kennis heeft gemaakt met het werk van Lars Mytting, weet dat hij een kanjer is in het weergeven van gebeurtenissen. Zelfs tot in de kleinste details. Ook na het lezen van Paardenkracht ken je bijna elk onderdeel van een auto. Vergis je vooral niet, ook al waan je jezelf ergens in de VS, dit verhaal speelt zich wel degelijk af in hartje Noorwegen.

Een erg degelijke plotconstructie, waarbij de belangrijkste karakters als echte mensen worden afgeschilderd. Een roman met een stevig nostalgisch tintje. Sterk vakwerk van Mytting.

Je treedt als lezer binnen in het wereldje van Erik. Ruik de geur van de uitlaatgassen, hoor en bewonder het geluid van de loeiende motoren! Proef de bittere smaak van een oude liefde.


Dit is een community-recensie, geschreven door één van onze leden. Meeschrijven? Jouw bijdrage is welkom. Word nu lid van GelezenOnline en wie weet verschijnt binnenkort jouw recensie op de site.

Paardenkracht: krachtig en vermakelijk
BoeiendDiepgangToegankelijke stijl en taal
7.5Overall Score
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!