Presentator Matthijs Van Nieuwkerk wilde niet, maar kon ook niet naar ex-wielrenprof Thomas Dekker luisteren, toen de laatste in De Wereld Draait Door over zijn boek ‘Mijn gevecht’ kwam vertellen.

Om de wereld om ons heen enigszins te begrijpen, maken we in ons hoofd rationele puzzeltjes aan. Deze puzzeltjes zijn opgebouwd uit allerlei stukjes informatie, feiten en factoïden die we dagelijks verzamelen. Die klonteren we mentaal aan elkaar en dat wordt ons referentiekader. Onze persoonlijke waarheid. We hebben een puzzeltje waarmee we een god rationaliseren (op basis van bewijsmateriaal) of juist tegenspreken (op basis van ander bewijsmateriaal). Wielerfans hebben een puzzeltje waarmee ze hun liefde voor de wielersport kunnen uitleggen, alsof het een exacte wetenschap is. Als iedereen nou maar gewoon naar de Tour de France gaat kijken en naar mijn argumenten luistert, dan word je vanzelf liefhebber, zo denkt de wielerfan.

Matthijs van Nieuwkerk is zo’n wielerfan.

Hoe logischer, hoe groter het geloof

De mens is zeer goed in het creëren van beelden voor zichzelf. Als we weinig afweten van een onderwerp, en iemand geeft ons een klein beetje informatie, dan kunnen we daar razendsnel een logisch verhaal van maken. Hoe logischer, hoe geloofwaardiger, hoe sterker we in dat gefabriceerde verhaal gaan geloven. Ook al komen er feiten naar buiten die ons verhaal tegenspreken, dan nog houden we stevig vast aan onze puzzel. Tot de feiten zich zo hoog opstapelen, dat de puzzel niet meer te handhaven is. Dat is het moment dat we van mening veranderen.

Rotte appel

Iedereen dacht dat na de ontmaskering van Lance Armstrong, eind 2012, het beeld over de wielersport voor altijd was veranderd. Dat bleek niet zo te zijn. Wielerfans zagen Armstrong als een rotte appel, die weliswaar een paar andere appels had aangestoken, maar vanaf nu was de sport dopingvrij. Een nieuw begin. Dit fenomeen heet cognitieve dissonantie. Dat betekent dat er nieuwe feiten zijn (‘Armstrong is geen held maar een oplichter’) die niet in de puzzel passen, maar te groot zijn om te negeren. De wielerfan moet dus een ‘dissonant feit’ zien te verenigen met zijn bestaande beeld van de wielersport. Ergo: rotte appel.

thomasdekker

En toen zat Thomas Dekker aan tafel

Wat gebeurt er als de feiten zich inderdaad opstapelen? Feiten die haaks staan op het beeld dat Van Nieuwkerk heeft? Feiten die niet genegeerd kunnen worden, want je krijgt ze uit de eerste hand? Dan krijg je een interview zoals we op 14 november 2016 hebben gezien.

Thomas Dekker zat aan tafel bij De Wereld Draait Door, samen met ghostwriter Thijs Zonneveld. In ‘Mijn gevecht’ klapt hij uit de school over zijn tijd als professionele wielrenner, en het liegt er niet om. Tot drie uur ‘s nachts met Poolse prostituees in de weer, doping, alcohol, bloedzakken, badkamers onder de bloedspetters. Van Nieuwkerk stond met zijn oren te klapperen. Tafelheer Erben Wennemars nam ‘karaktermoord’ in de mond, omdat Michael Boogerd er in het boek slecht vanaf komt. Frits Barend: ‘Er is een erecode in de kleedkamer.’

De puzzel kraakte

Van Nieuwkerk had de grootste moeite om de beerput die Dekker opentrok, te geloven. Hij zag zichzelf voor de televisie, Dekker fanatiek aanmoedigend. Hij haalde zelfs Van Nieuwkerk Sr. erbij – ook wielerfan. De puzzel van Van Nieuwkerk kraakte. Hij wilde het niet geloven, kon het niet geloven. De enige uitweg was net doen alsof het niet waar was. Van Nieuwkerk: ‘Ik had het liever niet geweten.’

De presentator kon zijn beeld niet verenigen met Dekkers verhaal, wat hij ook probeerde. Alles in hem stribbelde tegen. Hij vroeg Dekker of de huidige generatie renners wel schoon reden. Dekker zag dat Van Nieuwkerk ten einde raad was en antwoordde: ‘Ik denk het wel’. Het was zijn enige leugen van de avond – een leugen om bestwil.

thomasdekker_boekBen jij wel in staat om jouw beeld van de wielersport rigoureus bij te stellen? Lees dan ‘Mijn gevecht’, het verhaal van Thomas Dekker, opgetekend door Thijs Zonneveld.

kopenmetbruna


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!