Op de laatste donderdag van januari start de Poëzieweek met Gedichtendag. Poëzie, dat zijn toch die dunne boekjes met een paar woorden die niet eens rijmen? Dat ben ik niet met je eens. Poëzie is veel meer! 

Stil staan

Een gedicht lees je sneller dan een heel boek, en is dus perfect om ‘tussendoor’ te lezen. Wel even opletten waar je leest, want ik lees gedichten het liefst hardop. Dan komt het ritme en de betekenis vaak beter over. Poëzie laat je even stil staan bij zaken waar je normaal aan voorbij loopt. Heel mindful dus! Een gedicht kan je aan het denken zetten of je zelfs even naar een andere wereld brengen. Zoals in dit gedicht van Nabokov.

Eilanden
In mijn boek met sprookjes stond een plaatje:
Jij en ik op ‘n toren bij een strand.
Kom weer in de wind staan, en ik laat je
kijken langs mijn uitgestrekte hand.
Waar de golven naar de verte rollen
en verdampen, zie je in een waas
eilanden van zaligheid, als bolle
violette broden voor de Paas.
Want gevleugelde persoonlijkheden
hebben ze van extra lekker zand
met hun gouden vingers zitten kneden
en gebakken op de hemelrand.
Daar moet al het moois zijn dat we zoeken,
en daarheen vertrokken wij alras,
als het niet zo sneu van onze boeken,
onze hond en onze liefde was.

Poëzie is hip

Geef maar toe, jij hebt ook poëzie in huis! Het is namelijk een van de grootste woonclichés van dit moment. Jahaa, dat had je niet door hè? Een poster, letterbak of lightbox om je levenswijsheden (“Hoe zomer hoe slomer”) te tonen koop je bij iedere woonwinkel. Op Instagram kun je niet om de poëtische sfeerplaatjes heen. Ook op sociale media is poëzie hot. Zoals de gedichten van Merel Morre (“Ik stond op voor dag en jou”), Lars van der Werf (#heblief) en Gewoon Jip. En vergeet Loesje niet, met haar gevatte quotes. Logisch, want gedichten zijn lekker kort en je kunt ze mooi vormgeven.

Kinderspel

Voor kinderen is poëzie veel normaler: er staat een ruime keuze prachtige prentenboeken op rijm en kinderpoëzie in de boekwinkel. De klanken, het ritme en een heel verhaal oproepen met een paar woorden is voor kinderen de normaalste zaak van de wereld. Lees bijvoorbeeld Theo Olthuis.

In je hoofd

In je hoofd
kun je alles.
Fietsen naar de maan,
op de wolken staan.
Strelen met je handen los,
lopen door een donker bos.
Vechten als een tijger,
dansen met een elf.
Afscheid nemen zonder tranen,
alles gaat vanzelf.

Het is toch jammer dat wij het lezen van deze woordentovenarij verleren als we ouder worden. Daarmee zeg ik niet dat poëzie lezen kinderspel is. Gedichten voor volwassenen zijn meestal van een ander kaliber dan de kinderpoëzie.

Leren lezen

Sommige gerechten moet je leren eten. Oesters, orgaanvlees of quinoa. Met poëzie is dat eigenlijk net zo. Dichteres Ellen Deckwitz schreef een toepasselijk boek om poëzie te leren lezen en waarderen: Olijven moet je leren lezen. Ze legt je zaken uit over rijm, waarom regels soms middenin een zin afbreken en welke rol vormgeving bij gedichten speelt. Maar ook kan ze goed uitleggen dat poëzie een functie heeft bij gevoelens die je moeilijk onder woorden kunt brengen. Ik zelf grijp regelmatig naar een dichtbundel om op een rouwkaart meer te kunnen schrijven dan ‘veel sterkte’.

Stapelgedicht

Zelf dichten doen we massaal met Sinterklaas. Niks leuker dan iemand flink op de hak te nemen, verpakt in een grappig rijm. Een ‘echt gedicht’ schrijf je misschien niet zo gemakkelijk. Maar voor jullie boekfanaten heb ik een goede tip.

Jaren geleden maakt ik tijdens een cursus ‘creatief schrijven’ kennis met het fenomeen stapelgedicht. Sindsdien schrijf ik niet alleen gedichten aan het einde van het jaar. Januari reserveer ik voor het maken van een stapelgedicht. Hoe werkt zo’n stapelgedicht?

  1. Loop langs je boekenkast en bestudeer de titels.
  2. Laat de woorden en het gevoel dat ze oproepen op je inwerken.
  3. Stapel de boeken op, zodat de ruggen de dichtregels vormen.

Ik weet zeker dat het jou ook lukt. Post je stapelgedicht op sociale media met #gedichtendag en #gelezenonline. Heb je niet zoveel boeken in huis? Blader dan door tijdschriften en kranten om woorden en zinnen te vinden die een mooi gedicht kunnen vormen. Dit is mijn stapelgedicht voor 2017. Ik ben benieuwd naar het jouwe!

Stapelgedicht poezieweek

De man die haast had

Oude reuzen, Vallende engelen, Nooit alleen

Verbroken beloftes

Datumloze dagen, In gezelschap van spoken

Treindromen

Vladiwostok, Retour Palermo

Ik kom terug, Als de winter voorbij is


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!