OMG dat eind! Zo, die is eruit. Nu kan ik hopelijk een recensie schrijven zonder te spoileren.

Wat als jouw eigen kind door en door slecht is? Wat als jouw eigen vlees en bloed ervoor zorgt dat je huwelijk barst? En er is niemand die jou kan of wil helpen. Wat zou je doen? Chantal en Priscilla van Gastel nemen je mee in het verhaal van moeder Valerie en zoon Mick en maken je bang voor een kind van 12.

Een echte page turner

Ik kom ze niet vaak tegen: boeken die ik per se uit wil lezen. Dit boek kon ik gewoon niet wegleggen. Soms omdat ik bang was dat het slecht zou aflopen met Valerie. De andere keer omdat ik vurig hoopte dat Mick op heterdaad betrapt zou worden. Maar meestal omdat ik wilde lezen dat het allemaal goedkomt.

Over Valerie en Mick

Zonder Jou gaat over Valerie en Mick. Mick is nogal een lastig kind. Hij heeft geen gevoel voor empathie en vindt het leuk als mensen pijn hebben. Valerie is een moeder zoals je die verwacht: onvoorwaardelijke liefde voor haar zoon. Wat hij ook doet en hoe onhandelbaar hij ook is voor haar.

Constante spanning door een kind van 12

Mick is eigenlijk best wel eng. Vooral omdat de zusjes Van Gastel de lezer ook af en toe een kijkje in het hoofd van Mick geven. Hij is genadeloos en heeft een totaal andere gedachtegang dan de meeste kinderen. Alles wat ‘normale’ kinderen goed, gewoon en leuk vinden, ervaart Mick als saai. Alles wat niet mag en moreel verwerpelijk is, vindt hij juist fantastisch. Daardoor heerst er in dit boek een constante spanning: wat gaat Mick nu weer uitspoken en hoe ver gaat hij dit keer?

Grote frustratie

Als lezer voel je de frustratie van Valerie. Je leest hoe Mick haar terroriseert en hoe zij daar op haar eigen manier mee om probeert te gaan. Als ze dit uitlegt aan een van de vele experts die ze inschakelt, wordt haar vaak verteld dat ze het zich inbeeldt of dat het aan haar eigen gedrag ligt. En Mick? Die speelt het voorbeeldige kind waar niets mee aan de hand is, het getraumatiseerde kind als het hem uit komt, of het mishandelde kind als dat beter werkt bij die hulpverlener. Het is niet bekend wat Mick precies heeft, maar dat hij een master is in het manipuleren van mensen, staat als een paal boven water.

Mick bepaalt het leven van Valerie

Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn leven laat dicteren door zo’n onhandelbaar kind als Mick. En zo denkt Oscar er ook over. De man, de ex-man van Valerie en de vader van Mick. Die verlaat Valerie omdat hij niet wil dat Mick zijn geluk nog in de weg staat, ondanks dat hij nog steeds veel van Valerie houdt. Daarbij laat hij Valerie alleen met Mick…

Een boek voor mensen die denken dat ze een lastig kind hebben

Denk jij dat je een lastig kind hebt? Dan stelt dit boek je vast gerust, want zo bont als Mick het in dit boek maakt, krijgt jouw kind het (hopelijk) niet voor elkaar.

En ook als je geen (lastige) kinderen hebt

Dit boek is een echte aanrader. Perfect om mee op de bank te kruipen tijdens de donkere wintermaanden.

 


Dit is een community-recensie, geschreven door één van onze leden. Meeschrijven? Jouw bijdrage is welkom. Word nu lid van GelezenOnline en wie weet verschijnt binnenkort jouw recensie op de site!

Zonder jou: een echte pageturner
Super spannendMeeslependPageturner
Je moet hem uitlezenGeen tijd meer voor andere zaken tot dit boek uit is
8.8Overall Score
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!