Als freelance-journalist is het niet eenvoudig om alleen van mijn journalistieke werk rond te komen. Ik heb mijn pakket uitgebreid met tekstschrijven, bloggen en het geven van presentaties en trainingen. Jij bent een echte hosselaar, zei iemand onlangs tegen mij. Maar wat is hosselen? Jeanine Schreurs legt het uit in haar boek Ga hosselen.

Hosselen – van origine een Surinaams woord – betekent dat je je geld bij elkaar scharrelt met allerlei klusjes. Het woord heeft echter een vervelende bijklank gekregen sinds het in dealerkringen wordt gebruikt. Ook het Engelse woord to hustle heeft deze dubbele betekenis. Waar het Jeanine Schreurs met ‘hosselen’ omgaat, is dat je geld verdient met verschillende activiteiten die samen genoeg opleveren voor een leuk leven. Een hosselaar is streetwise: een ondernemend multitalent dat kansen grijpt en risico’s spreidt. Geld verdienen wordt een levenskunst, die je al doende ontwikkelt.

Praktisch boek, heldere boodschap

‘Ga Hosselen’ is een praktisch managementboek met een heldere boodschap, dat lekker weg leest. Het boek is in 9 hoofdstukken verdeeld, waarin je stap voor stap wordt meegenomen in de wereld van de hosselaar. De auteur gaat hierbij uit van een nieuwe manier van leven en werken, ook wel Society 3.0 genoemd. Schreurs laat in het boek zien hoe je gebruik kunt maken van de kansen die deze nieuwe samenleving biedt. Verwacht geen simpele recepten waarmee je in 10 stappen een miljoen euro verdient. Dit boek gaat over jou als hosselaar: in de nieuwe samenleving hèb je geen onderneming, maar bèn je een onderneming.

Strategieën en trends

Onderwerpen die aan bod komen, zijn trends als de deeleconomie, netwerken en sociale media, de hernieuwde aandacht voor ‘lokaal’ en studeren in het digitale tijdperk. Natuurlijk ontbreekt het schrijven van een ondernemersplan niet. Verder besteedt Schreurs veel aandacht aan kapitaal: niet alleen financieel kapitaal, maar ook sociaal, menselijk en emotioneel kapitaal. De schrijfster behandelt tevens 7 strategieën om klanten te krijgen, zoals zorgen dat je opvalt en door contacten te leggen, maar ook door lief te zijn voor je vaste klanten. Zij zijn immers je grootste ambassadeurs.

Lekker werken = lekker leven

Ik vond zelf het laatste hoofdstuk erg interessant, waarin de schrijfster de relatie legt tussen lekker werken en lekker leven, ondanks de valkuilen die je tegenkomt. Want hoe heerlijk is het om je eigen ding te kunnen doen? Hosselen is een manier om geld te verdienen, maar dat geld staat niet per se op de eerste plaats. Hosselaars zijn vooral bezig met hun leven leuker en avontuurlijker te maken. Zo heb ik mij naast het broodschrijven ook op het schrijven van korte verhalen voor verhalenbundels gestort. Die variatie maakt het zo leuk. Ik zou niet anders meer willen!

Verhalen uit de praktijk

Jeanine Schreurs spuwt in haar boek overigens niet alleen maar theorie. Zij illustreert haar verhaal met interviews met diverse hosselaars, om de lezer een kijkje in de praktijk van het hosselen te geven. Stuk voor stuk leuke verhalen met verschillende invalshoeken (iedere hosselaar hosselt weer anders). Ook geeft zij regelmatig een opdracht om de toekomstige hosselaar aan het denken en doen te zetten. Op de website van de uitgeverij is extra materiaal bij het boek te downloaden. Hier vind je ook links en handige apps om het hosselen nog leuker te maken.

Ben ik een echte hosselaar?

Of ik een echte hosselaar ben, durf ik niet te zeggen. Ik verdien mijn geld vooral met werkzaamheden die binnen mijn vakgebied vallen: ik bied meerdere diensten aan die met taal en tekst hebben te maken. Daarnaast heb ik een chalet op een vakantiepark in de buurt – ik woon aan de kust – dat ik een groot deel van het jaar via het park verhuur. Ik krijg hier maandelijks een vast bedrag voor. Dat is absoluut een leuke extra, maar ik zie het meer als een belegging dan als een hossel. Maar het idee om geld verdienen als levenskunst te verheffen, spreekt mij wel aan. ‘Ga Hosselen’ is een inspirerend boek om je een flinke duw in de goede richting te geven.

Ga Hosselen! Geld verdienen met een leuker leven
Interessante interviewsLeuke opdrachten
Jeanine Schreurs hamert te veel op zuinig leven
78%Overall Score
Praktisch toepasbaar75%
Duidelijke boodschap80%
Leesbaarheid80%
Lezersoordeel 0 Stemmen
0%

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!