Het boek De Held van Jessica Durlacher is verfilmd en sinds oktober in de bioscopen te zien. Gezien het boek bijna altijd beter is dan de film, wilde ik die lezen voor ik met mijn neus voor de buis beland.

Een perfect leven

Het verhaal gaat over Sara Silverstein en haar gezin. Nadat zij een aantal jaar in de Verenigde Staten hebben gewoond, verhuist het gezin terug naar Nederland. Alles in het leven van Sara en haar gezin is altijd koek en ei geweest. Zij is een succesvolle schrijfster en haar man Jacob is een bekende filmmaker. Mich (18 jaar) en Tess (13 jaar) zijn hun twee zo goed als perfecte kinderen. Alles gaat goed met het gezin tot het moment dat haar vader Herman overlijdt aan een ongelukkig ongeval.

En ineens is het over met haar goede leventje

Na het overlijden van haar vader, komt Sara ineens oog in oog te staan met een verkrachter. Mich besluit om in Amerika bij het leger te gaan en krijgt het gezin een trauma van een gewelddadige inbraak. Sara gaat op onderzoek uit en alles lijkt naar het verleden van haar Joodse vader te leiden.

Moedergevoelens

Sara Silverstein is een schrijver, vrouw van een succesvolle filmmaker, dochter van Joodse ouders en ze is boven alles moeder. Ik ben zelf geen moeder en de wens om dat te worden ontbreekt ook. Toch kan ik me door het boek van Durlacher indenken hoe hartverscheurend het moet zijn als je zoon, je trots, je liefde en je leven vertelt dat hij in het Amerikaanse leger gaat.

Ondanks dat je een goede tijd in Amerika hebt gehad, weet je dat het Amerikaanse soldatenleven niet over rozen gaat.

Op het moment dat Mich haar vertelt dat dit is wat hij gaat doen na de middelbare school, stort haar wereld behoorlijk in. Ze wil er echt alles aan doen om hem tegen te houden. Durlacher sleept je mee door de zee aan gevoelens die het moeder Sara oplevert, terwijl ze thuis de dood van haar vader en alle gevolgen daarvan ook nog moet verwerken.

De spanning bouwt zich tergend langzaam op

Toen ik de eerste 50 pagina’s van het boek gelezen had, was ik een fan. Een fijne schrijfstijl en goed gevoel voor de opbouw van drama zorgde ervoor dat ik in het verhaal gezogen werd. Daarna liet de spanning een beetje op zich wachten. De flaptekst beschreef een verkrachter en een brute inbraak, maar het duurt even voor die ook daadwerkelijk plaatsvinden. Het verhaal kwam daardoor heel langzaam op gang. Maar ook al had de uitgever geen verwachtingen gewekt; het duurt lang voordat er echt iets gebeurt. Toch wilde ik zo snel mogelijk verder lezen, omdat je met elk woord dat je leest, de spanning voelt opbouwen. Dat heeft Durlacher goed gedaan.

Toch genoeg spanning te vinden

Op bladzijde 180 kwam de verkrachter pas in beeld. En daarna vind je steeds meer puzzelstukjes. Durlacher heeft het verhaal goed in elkaar gezet, zodat je echt pas op het eind ziet hoe alle puzzelstukjes in elkaar passen. Dat komt vooral doordat ze heel veel achtergrond informatie geeft. Over de familie, de oorlog en de geheimen die lang achter gehouden zijn.

Het verhaal maakt wel indruk

Ook al gebeurt er niet veel in dit verhaal, de zaken die plaatsvinden, kruipen wel onder je huid. Een verkrachter tegen het lijf lopen of een brute inbraak terwijl je jongste dochter in huis is, gaat niet in je koud kleren zitten. Durlacher weet het effect van deze gebeurtenissen goed vast te houden, zodat ze je de rest van het boek achtervolgen.


Dit is een community-recensie, geschreven door één van onze leden. Meeschrijven? Jouw bijdrage is welkom. Word nu lid van GelezenOnline en wie weet verschijnt binnenkort jouw recensie op de site!

De held: over de invloed van het verleden
Goed gevoel voor drama Meeslepende emotiesGoede opbouw
Langzame verhaalopbouwDuurt lang tot er een conclusie komt
7.6Overall Score
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!