Boekverfilmingen zijn ons allemaal wel bekend. Maar wist je dat er ook filmverboekingen zijn? ‘Ja serieus, je leest het goed: die bestaan ook!’. Boeken die naar aanleiding van films zijn geschreven. Ik neem je in dit blog mee langs 7 filmverboekingen.

1. Star Trek Titan

In 2002 kwam de film ‘Star Trek Nemesis‘ uit. De laatste film met de bekende ‘The next generation‘ crew. In deze film wordt bekend gemaakt dat twee hoofdrolspelers uit ‘The Next Generation’ reeks Riker en Troi naar de USS Titan verhuizen omdat Riker daar gezagvoerder wordt. Na deze film werd het lange tijd stil rondom Star Trek en velen hoopten op een vervolg, maar dat kwam er nooit. Reden voor een aantal schrijvers waaronder Andy Mangels en Michael A. Martin om daar een eind aan te maken. Ze begonnen aan een boekenreeks over de USS Titan van Captain Riker. Het eerste boek kwam uit in 2005 en er zijn inmiddels al 11 delen uitgebracht door diverse schrijvers. Begin 2017 komt er een nieuwe Star Trek serie op tv. Veel mensen hoopten dat de boeken van USS Titan verfilmd zouden worden (waardoor een filverboeking een boekverfiming zou worden) maar helaas is dat niet het geval.

2. Jackie

In 2012 werd de film ‘Jackie‘ uitgebracht met Carice van Houten in één van de hoofdrollen. Het scenario is geschreven door Marnie Blok en Karen van Hols Pellekaan. Schrijfster Maaike Schutten kwam in contact met de scenarioschrijvers en besloot in datzelfde jaar in overleg om het filmscenario in een boek om te zetten. Het verhaal is bijzonder en boeiend. Door het schrijven van het boek is er voor zowel de film als boekliefhebber een variant om in het verhaal te duiken.

3. Star Wars: From the Adventures of Luke Skywalker

Dit boek is eind 1976 gepubliceerd. Hoewel de film een paar maanden later in de bioscoop verscheen is het boek geschreven naar aanleiding van de film. In deze tijd kwam het vaker voor dat een boek naar aanleiding van het filmscript geschreven werd. De voornaamste reden was dat veel mensen geen geld hadden om naar de film te gaan, dus kochten ze het boek. Blijkbaar waren boeken destijds goedkoper dan het bioscoopkaartje.

Het boek is geschreven naar aanleiding van het filmscript, maar desondanks zitten er wel een paar verschillen in. Ik zal er een paar uitlichten: eens kijken of de Star Wars fans zich hiervan bewust waren. De beroemde openingszin “A long time ago in a galaxy far, far away…” is in het boek veranderd naar “Another galaxy, another time…”. Over de dood van Obi-Wan Kenobi: in de film verliest hij het duel met Darth Vader met opzet zodat de rest kan vluchten. In het boek wordt Obi-Wan Kenobi echter verslagen. Een laatste afwijking is de ‘Red Squadrons’ codenaam van Luke Skywalker. In de film is dat ‘Red Five’ terwijl dat in het boek ‘Blue Five’ is.

4. King Kong

De film ‘King Kong‘ verscheen in 1933 in de bioscopen, het boek enkele maanden eerder in 1932. Het boek werd ingezet als middel om de film te promoten. Zoals de meeste filmverboekingen werd ook dit boek aan de hand van het filmscript geschreven. Maar naderhand werd er een aantal dingen herschreven en geschrapt, waardoor het boek en de film van elkaar afwijken. Ik ben op zoek gegaan naar deze verschillen maar helaas… King Kong laat ze niet los.

Eveneens in 1933 kwam het vervolg van ‘King Kong’ uit genaamd ‘Son of Kong‘. Het boek kreeg in 2004 jaren later ook een vervolg ‘Kong: King of Skull Island’. Het verhaal komt niet overeen met de 2e film en heeft een heel eigen verhaallijn.

5. ET

De film en het boek zijn beide in 1982 gepubliceerd. Er was een plan om een tweede E.T.-film te maken, maar dat heeft het niet gehaald. William Kotzwinkle, de auteur van het oorspronkelijk E.T.-boek schreef daarom een sequel ‘E.T.: The Book of the Green Planet’ welke in 1985 gepubliceerd werd. In deze sequel wordt E.T. na terugkomst door zijn volk verstoten, waarop E.T. probeert om terug te keren naar Aarde.

6. Blade Runner

Blade Runner‘ is gebaseerd op het boek ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’ van Philip K. Dick uit 1976. Een vriend van Philip K. Dick genaamd  K. W. Jeter scheef een paar jaar nadat de film het witte doek zag een drieluik. Jeter probeerde om de verschillen tussen de film en het boek ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’ weg te poetsen. Een paar verschillen tussen de film en het boek: Eldon Tyrell draagt in het boek de achternaam Rosen, Deckard is in de film weduwnaar in plaats van (ongelukkig) getrouwd. En de gevolgen van de laatste wereldoorlog worden in de film niet behandeld.

7. Raiders of the Lost Ark

De avonturenfilm uit 1981, wie kent hem niet? Na aanleiding van de film zijn er een aantal boeken en strips uitgebracht. Vanwege het succes van de film werd er in het jaar erop een ‘prequel’ oftewel een voorloper uitgebracht, genaamd ‘The Temple of Doom‘. Ook werden twee sequels uitgebracht genaamd ‘The Last Crusade‘ en ‘Kingdom of the Crystal Skull‘. ‘The Temple of Doom’ verscheen in 1984 op het witte doek, de twee sequels verschenen respectievelijk in 1989 en 2008 op het witte doek. En voor de fans van Indiana Jones kan ik alvast verklappen dat er een derde film uitkomt in 2019 genaamd ‘The Young Indiana Jones Chronicles’.

 


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!