Maria van der Ent was begin 20e-eeuw een dienstmeisje in Rotterdam. Haar herinneringen beschrijft ze in de boeiende biografie ‘In betrekking’, die goed door kan voor een Rotterdamse versie van Downton Abbey.

Borsthoning en een mees

Maria van der Ent is een van de oudste kinderen in een groot arbeidersgezin. Als ze twaalf jaar oud is, wordt ze van school gehaald en gaat ze als dienstmeisje ‘in betrekking’. Haar inkomsten zijn nodig om het almaar groeiende gezin te kunnen onderhouden. Aangezien ze geen ervaring heeft, begint ze bij gezinnen uit de middenklasse te werken. In haar relaas komen talloze interessante feitjes over het leven van toen voorbij, zoals borsthoning (snoepgoed afkomstig uit de productie van aardappelmeel) en een mees. (Een mees bestaat uit 21 stuks, bijvoorbeeld: een mees eieren is 21 eieren.)

Moeizame relatie met haar moeder

In eerste instantie gaat Maria aan het einde van iedere werkdag gewoon naar huis. Door haar moeizame relatie met haar moeder gaat ze echter op zoek naar werk waarbij ze dag en nacht op haar betrekking blijft. Haar moeder is ziekelijk jaloers, altijd bang dat haar man haar voor een ander verlaat. Daarnaast is ze manipulatief en egoïstisch. Ondanks haar grote schare kinderen is ze dus niet bepaald een moederkloek. Haar ouders waren ook altijd naarstig op zoek naar het ‘ware geloof’. Iedere vorm van het christelijke geloof werd enthousiast uitgeprobeerd en uiteindelijk weer opzij geschoven voor een nieuw smaakje.

Smakelijke verhalen tijdens het tafeldienen

Nadat Maria bij diverse gezinnen aardig wat ervaring heeft opgebouwd, komt ze in dienst bij een rijk gezin uit de Vijverlaan. Maria is zich inmiddels van een bedeesd en verlegen meisje aan het ontwikkelen tot een mondige en zelfverzekerde vrouw en ze leert veel. Door haar harde werk en tomeloze inzet wordt ze hier het hoofd van de huishouding. Ze is dol op het gezin aan de Vijverlaan en erg trots op het prachtige huis waar ze werkt. Ze hoort allerlei smakelijke verhalen als ze tijdens de vele diners die de familie geeft de tafel bedient, maar ze blijft altijd integer. Het is dan ook dit deel van haar verhaal dat het meeste aan Downton Abbey doet denken.

Een opsomming van meerdere betrekkingen

Een nadeel vond ik dat het volledige verhaal vertellend is geschreven. Pas in de laatste hoofdstukken komen er eindelijk wat dialogen aan te pas, maar dat is waarschijnlijk omdat Maria toen pas dapper en zelfverzekerd genoeg was om echt haar mond open te doen. Ook is het eerste deel van haar verhaal een opsomming van meerdere betrekkingen, die zonder veel opsmuk en kleur de revue passeren. Pas als ze over het gezin aan de Vijverlaan begint te vertellen, wordt het moeilijk om op te houden met lezen.

Prachtig nalatenschap

Uiteindelijk heb ik het boek met veel plezier gelezen. Het verhaal neemt je echt mee terug in de tijd, naar het Rotterdam van toen. Ik kan dit boek dan ook aan iedereen aanraden die de sfeer van het begin van de 20e-eeuw wil proeven. Dit decor heeft Maria uitstekend tot leven doen komen. Maria is uiteindelijk 91 jaar oud geworden en dit boek is een prachtig nalatenschap.

 


Dit is een community-recensie, geschreven door één van onze leden. Meeschrijven? Jouw bijdrage is welkom. Word nu lid van GelezenOnline en wie weet verschijnt binnenkort jouw recensie op de site!

In betrekking: Downton Abbey in een Rotterdamse setting
Interessant verhaalMooie inkijk in de gebruiken van een eeuw geledenBoeiende hoofdpersoon
Weinig dialoogKomt moeilijk op gang
7.4Overall Score
Plot7.2
Karakters7.4
Nieuwe inzicht-factor7.6
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!