Jojo Moyes heeft naast haar bekende bestseller Voor jou nog veel meer goede boeken geschreven. Portret van een vrouw sleept je vanaf bladzijde één mee in de levens van twee vrouwen in twee compleet verschillende settings.

Waardevol schilderij

Terwijl de meeste mensen vooral bekend zijn met fictie over de Tweede Wereldoorlog, kiest Moyes voor een minder beschreven periode in de geschiedenis van Europa. In Portret van een vrouw lees je over het leven van Sophie, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in een dorp in Frankrijk woont. Haar dorp is bezet door de Duitsers, wat een grimmige sfeer in dit deel van het boek creëert. Haar man Édouard vecht in de loopgraven voor haar vaderland, maar dankzij het schilderij dat hij van haar maakte, denkt ze elke dag aan hem. Als Sophie moet kiezen tussen haar waardigheid en haar man, maakt ze een fatale keuze, die haar meer kost dan alleen het schilderij.

Emotionele strijd

Bijna honderd jaar later heeft Liv het schilderij van Sophie thuis hangen als herinnering aan haar overleden man, van wie ze het heeft gekregen. Als de nabestaanden van Édouard opduiken en het schilderij opeisen, volgt een lange strijd in de rechtbank. Ook in Liv woedt een strijd. De eis wordt namelijk verdedigd door de man op wie Liv verliefd was geworden. Het ziet ernaar uit dat deze strijd alleen maar verliezers zal kennen.

Feelgood boeken

Jojo Moyes is bij het grote publiek bekend geworden door het inmiddels verfilmde boek Voor jou, dat net als Portret van een vrouw geprezen wordt als ultiem feelgood boek. De Britse schrijfster is echter niet van de rozengeur en maneschijn en lijkt haar inspiratie te putten uit hartverscheurende verhaallijnen. Feelgood boeken zijn voor mij als romantische comedy’s: een prachtig liefdesverhaal, alles valt in duigen, maar aan het einde komen ze toch weer samen. Desnoods met die andere liefde die al vanaf de eerste minuut aan de zijlijn stond. Maar als je hoopt op happily ever afters, ben je bij Moyes aan het verkeerde adres. Hoewel de liefdesverhalen prachtig omschreven zijn en het daar echt een fijn gevoel geeft, is de dramatische wending tegen het einde van haar boek er eentje waardoor ik vooral met een gebroken hart achterblijf. Dit maakt haar boek nog reëler, maar voor mij ook erg emotioneel. Ik zal niet ontkennen dat ik bij Portret van een vrouw een traantje heb weggepinkt.

Originele setting

De keuze voor de Eerste Wereldoorlog als setting is erg vernieuwend. Dit stukje geschiedenis is minder vaak gekozen als achtergrond van een verhaal. Hierdoor heeft het boek mij nieuwe informatie over deze oorlog heeft geleerd, zonder belerend of langdradig te worden. Daarnaast speelt het leven van Sophie zich af in een Frans dorpje, terwijl het leven van Liv dwars door het bruisende Londen raast. Dit zorgt voor veel variatie in settings.

Overgang

Nadat het eerste deel over het leven van Sophie gepasseerd is, volgt een flink stuk over Liv en haar leven in Londen. Daarna schrijft Moyes om en om over Sophie en Liv. Dit is erg afwisselend, maar zorgt het ervoor dat je soms flink moet schakelen. Van de huidige tijd spring je binnen no time bijna honderd jaar terug, om enkele bladzijden later weer in het heden te zitten. Hier hadden wat mij betreft wat minder sprongen in gemogen, zodat je meer in de verhaallijnen kunt duiken.

Vervolg

Al met al is het een meeslepend boek, waarin Moyes twee verhaallijnen prachtig samenvoegt dankzij een centraal thema. Toen ik aan het einde van het boek las dat er een vervolg is, sprong ik dus direct op de fiets naar de boekwinkel. Dat ritje had ik me beter kunnen besparen. In Een week in Parijs wordt zowel de huwelijksreis van Sophie, als die van Liv beschreven. Met slechts 112 pagina’s is dit echter een teleurstellend kort verhaal, dat hier en daar wat afgeraffeld aanvoelt. Zo is dit boek een stuk voorspelbaarder dan Portret van een vrouw. Ik zou je dus aanraden om het bij deel 1 te laten en het vervolg niet open te slaan.

Meeslepend portret van twee vrouwen
Het boek is erg meeslepend, waardoor je het in één ruk uit wil lezen.
Soms vindt de wisseling tussen verhaallijnen te plotseling en te vaak plaats, waardoor je er net niet helemaal inkomt.
8.5Overall Score
Weglees-factor8.5
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!