Het boek De Cirkel van Dave Eggers is verfilmd. Het gaat over social media die volledig doorslaat. Toen ik de film zag, vond ik het onderwerp zo boeiend dat ik ook het boek wilde lezen.

De Cirkel

De Cirkel is een social media platform vergelijkbaar met Facebook. Bij de Cirkel geldt alleen dat je echt alles met elkaar moet delen, vooral als je bij de Cirkel werkt, zoals de hoofdpersoon Mae Holland. Je moet altijd laten weten waar je bent, wat je daar doet en met wie. Als je daar niet actief genoeg aan meedoet, word je daar op aangesproken. Je moet namelijk wel een betrokken lid van de Cirkel gemeenschap zijn. Eamon Bailey, een van de directeuren van de Cirkel heeft als credo ‘sharing is caring’. Alles moet gedeeld worden. Altijd, en met iedereen.

De film van ‘De Cirkel’

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de film, die ik tijdens een speciale voorpremière van SMC020 zag, niet fantastisch vond. Emma Watson is hopeloos stijf als Mae Holland. Ook Tom Hanks lijkt niet op zijn plaats als Eamon Bailey. Bovendien is de film, die als genre thriller mee heeft gekregen, niet bepaald spannend. Ik verwachtte een climax waarin het besef zou komen dat social media ook veel te ver kan gaan, maar dat bleef uit. Het verhaal kabbelde voort en besloot uiteindelijk met de boodschap dat er niets mis mee is als social media ons leven volledig overneemt. Het onderwerp, sociale media die veel te ver gaat, vond ik wel erg interessant. Dat was in de film goed uit de verf gekomen. Het einde van de film begreep ik alleen niet, dus besloot ik het boek te gaan lezen. Misschien dat in het boek het einde meer onderbouwd zou worden.

Het boek van ‘De Cirkel’

Na een tiental pagina’s vond ik Dave Eggers al een erg matige schrijver. Hij beschrijft alles tot in de kleinste details. En hij heeft vreselijk veel woorden nodig om een beeld of gevoel te scheppen. Op sommige momenten vond ik dat zelfs tenenkrommend slecht. De volgende alinea vond ik het meest bedroevend:

“Ze was vierentwintig en had nog nooit iemand zoals hij gezien. Met haar dronken hoofd bedacht ze dat dat wel moest bewijzen dat God bestond, of niet soms? Dat ze in haar leven tot nu toe duizenden mensen had ontmoet, veel die op elkaar leken, veel die maar beter snel vergeten konden worden, en dat dan opeens zo iemand opdook, nieuw en bizar en met een bizarre manier van praten. Iedere dag ontdekten wetenschappers wel een nieuw soort kikkers of waterlelies, wat ook op een goddelijke hand leek te wijzen, een hemelse uitvinder die een nieuw speelgoed voor ons neerzette, op een geheim plekje, maar ook weer niet zo geheim, en precies daar waar we erover konden struikelen.”

Mae Holland is niet sympathiek

Mae Holland als hoofdpersoon vind ik ook geen succes. Ze is naïef, dweperig, oppervlakkig en in mijn ogen volledig onsympathiek. Ik kon me geen moment met haar identificeren en dat vind ik wel een noodzaak als ik wil dat een verhaal me aangrijpt en boeit. Nu komt het natuurlijk wel vaker voor dat een onsympathiek personage de hoofdrol heeft. Maar dat is dan vaak wel zo beschreven dat je je in ieder geval in een deel van die persoon kan vinden. In de film is Mae Holland ook redelijk naïef en dweperig, maar stukken minder erg als in het boek. Een groot deel van de personages uit het boek is afgezwakt voor de film.

De Cirkel: het boek versus de film

Ik vond het boek dus niet goed. De hoofdpersoon vond ik onsympathiek en het verhaal wist me ook niet te pakken. Waarom ik het dan toch helemaal heb uitgelezen? Omdat ik een reden zocht om het boek toch goed te vinden. Er moest toch een aanleiding zijn waarom dit matige boek was verfilmd met niemand minder dan Tom Hanks in de hoofdrol? Het grove concept van het boek leek me niet voldoende. Er moest meer zijn waarom dit verhaal het verfilmen waard was geweest. Maar dat heb ik uiteindelijk niet gevonden. Dit is dan ook een van de zeldzame momenten dat ik kan zeggen dat ik de film beter vond dan het boek.

De Cirkel: het boek versus de film
Boeiend onderwerp
Slecht geschrevenOnsympathiek hoofdpersonageNiet heel boeiend
5.4Overall Score
Plot6
Karakters5
Nieuwe-inzicht factor6
Schrijfstijl4.4
Lezersoordeel 4 Stemmen
5.7

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!