Halverwege de opleiding SEO Copywriting die Cathinca van Sprundel en ik volgden, verscheen Cathinca’s debuutroman De Vrouwe van Myrdin. Nadat ik het boek had gelezen, belde ik haar op haar vakantieadres voor een interview.

Cathinca is op vakantie in Karinthië, de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk. Die vakantie heeft ze wel verdiend, want na het winnen van de Aparecium schrijfwedstrijd van Scelta Publishing schreef ze haar debuut in drie maanden. De Vrouwe van Myrdin verscheen in juni en werd meteen enthousiast ontvangen. In korte tijd is al duidelijk geworden dat de Sassenheimse Cathinca van Sprundel van amper 28 jaar oud een schrijfster is om in de gaten te houden.

De Vrouwe van Myrdin

Lees je veel als je op vakantie bent?

Ik heb inderdaad een stapeltje boeken meegenomen. Heerlijk dat ik nu even gewoon kan lezen. Maar ik ben wel van plan om ook een paar ideeën die ik in mijn hoofd heb uit te werken nu ik hier ben.

Is dat toevallig een vervolg op De Vrouwe van Myrdin? Het boek heeft wel een einde, maar ik kan me voorstellen dat de hoofdpersoon Airys nog een ander avontuur meemaakt.

Dat weet ik eigenlijk nog niet. Het is een beetje afhankelijk van mijn inspiratie. De Vrouwe van Myrdin is in principe een afgerond verhaal, maar ik heb al wel een idee voor een vervolg. Hoe dan ook, ik schrijf graag afgeronde verhalen. Je ziet vaak bij bijvoorbeeld trilogieën dat het tweede deel het zwakste is. Of dat het bij die elfdelige series jarenlang duurt voordat je het einde van het verhaal weet. Dat vind ik jammer en ik wil mijn lezers niet teleurstellen. Ik doe in ieder geval geen beloftes. Ik heb ook genoeg ideeën voor hele andere verhalen.

De Vrouwe van Myrdin is een young adult fantasy boek. Hoe ben je bij dit genre uitgekomen?

Ik lees zelf veel fantasy, maar ook historische verhalen en jeugdboeken. Sommige fantasy is nogal zwaar en literair en lijkt op een geschiedenisboek, omdat de schrijver heel veel uitlegt over de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Het genre young adult is vrij nieuw. Het vult de leegte tussen jeugdboeken en boeken voor volwassenen op. Ik streefde naar een vlot en prettig leesbaar fantasy verhaal en het genre young adult leende zich daar heel goed voor.

Middeleeuwse verhalen uit Wales als inspiratie

Zoals je in het nawoord aangeeft is De Vrouwe van Myrdin geïnspireerd op de Mabinogion, een middeleeuwse verzameling van verhalen uit Wales. Nu ben ik benieuwd welke delen van het verhaal op de Mabinogion zijn gebaseerd…

De Mabinogion zijn sprookjesachtige verhalen van honderden jaren oud. Ze zijn alleen niet heel toegankelijk. Het is heel droog geschreven. Maar ik was gefascineerd door de oude mythes. In deze mythes zijn de ouders en oma van Airys terug te vinden, net als de andere wereld.

Koningin Aranrod speelt ook een grote rol in de oude verhalen. Hierin wijst koningin Aranrod haar zoon ook drie keer af, zonder uitleg waarom. Ik vroeg me af wat de achtergrond van haar daad was en dat is uiteindelijk een groot deel van De Vrouwe van Myrdin geworden.

Kun je nog wat meer vertellen over die andere wereld?

De andere wereld is een veel voorkomend concept in Keltische verhalen. Het is een parallelle wereld met mythische wezens. Tijd verloopt er anders en er bestaat geen geboorte of sterfte. Het is geen echte wereld zoals wij die kennen. Het is vooral een plaats met magische wezens, zielen van ongeborenen en doden.

De normale wereld heeft wel invloed op de andere wereld. Deze andere wereld kan namelijk alleen bestaan zolang de bewoners van de werkelijke wereld in de andere wereld geloven. De andere wereld ontleent kracht aan geloof.

Een balans tussen fantasie en werkelijkheid

De kaart van Cymbran heb je zelf getekend. Is deze kaart helemaal verzonnen?

De kaart is een combinatie van Ierland en historische gebieden in Wales. Een aantal plaatsnamen heb ik overgenomen. De kaart is eigenlijk een mix van historie, mythes en verzinsels. Er is een balans tussen fantasie en de werkelijkheid.

Ik heb genoten van de aansprekende personages in je boek, Shona was mijn favoriet.

Shona is een klassieke figuur van wijsheid die de hoofdpersoon Airys bijstaat. Ze is alleen geen saaie, strenge vrouw zoals dat meestal het geval is. Shona geeft het verhaal extra kleur met haar grappen en soms wat schuine anekdotes over alle mannen die ze versleten heeft. Dit helpt het verhaal vlot en levendig te houden.

Cathinca van Sprundel maakt fantasy toegankelijker

Ik had nog nooit een fantasy boek uitgelezen. Als ik me er een keer aan waagde, vond ik het veel te langdradig en vaag. Cathinca van Sprundel heeft een fantasy boek geschreven dat ik in een paar dagen met groot enthousiasme verslond. Ik vond het spannend, boeiend en de personages spraken me ontzettend aan.

De Vrouwe van Myrdin is dan ook een absolute aanrader om mee op vakantie te nemen. Het is een heerlijke page turner voor aan het zwembad of op het strand. Ook als je helemaal niet van fantasy boeken houdt. Je kunt het boek bestellen bij Bol.com.

Ben je net als ik dol op lezen? Wordt dan lid van onze gezellige community!


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!