Met z’n allen keken we vol spanning uit naar de nieuwe thriller van Dan Brown. Maar was het lange wachten de moeite waard?

In ‘Oorsprong’ trekken we naar Spanje

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, voelt zich als liefhebber van de klassieke meesters niet helemaal thuis in het moderne Guggenheim-museum in Bilbao. Op verzoek van zijn goede vriend Edmond Kirsch, voor wie hij alles doet, staat hij daar toch. Net als alle andere genodigden is hij nieuwsgierig naar de presentatie van Edmond, die een ontdekking zal onthullen die de wereld voor altijd zal veranderen.

Veel partijen hebben er baat bij de presentatie in het water te laten vallen. Wanneer Edmonds ontdekking verloren dreigt te gaan, vlucht Langdon samen met de elegante museumdirectrice Ambra Vidal naar Barcelona. Daar gaan ze gehaast op zoek naar een wachtwoord dat Edmonds geheim kan ontsluiten.

Getemperde verwachtingen en teleurstelling

Ik lees de boeken van Dan Brown al zo lang ik mij kan herinneren. Waar ik grote fan was van zijn eerste vier boeken, werd mijn enthousiasme bij ‘Het Verloren Symbool’ en ‘Inferno’ getemperd. Na het lezen van wat titels van recensies over ‘Oorsprong’, waren mijn verwachtingen niet echt hoog. Maar enkele kritische standpunten sluiten niet uit dat ik er toch van kan genieten.

Ik was dan ook klaar om met volle teugen te genieten en volledig in het nieuwe Robert Langdon-verhaal te duiken. Ik wou doodgraag dit boek écht goed vinden. Maar het lukte me niet…

Dan Brown verplaatst zich naar de moderne wereld

Wat meteen opvalt is dat ons hoofdpersonage een grote stap vooruit in de tijd zet. Robert Langdon is eerder een liefhebber van de klassieke kunst, wat in de vorige boeken sterk naar voren kwam. In ‘Oorsprong’ dompelt Robert zich om in de moderne kunst en hoogtechnologische snufjes.

Deze modernisering wordt gebracht door een ander belangrijk personage, Edmond Kirsch, die bijna Roberts tegenpool is. Edmond is namelijk geen stoffige professor, maar een wereldberoemde technonerd met miljarden op zijn bankrekening en een popicoon-status.

Het is mooi om te zien hoe Dan Brown zichzelf uitdaagt en nieuwe horizonten verkent en daarmee Robert Langdon mee laat evolueren met de huidige tijdsgeest.

100 pagina’s te lang

Naar goede gewoonte is ook ‘Oorsprong’ een dik boek. Welgeteld 500 pagina’s. En volgens mij had dit boek 100 pagina’s korter kunnen zijn. Dit boek staat vol met overbodige informatie die het verhaal alleen maar uitrekt zonder dat het iets van waarde toevoegt.

Een voorbeeld hiervan zijn de Spaanse zinnen die overvloedig gebruikt worden om de sfeer en locatie van het boek te benadrukken. Aangezien men ervan uitgaat dat de gemiddelde Nederlandstalige lezer het Spaans niet machtig is, volgt er onmiddellijk na de Spaanse zin een vertaling. Dit voelt dubbelop en onnatuurlijk en vertraagt het verhaal onnodig.

Hier en daar voelt het boek te ‘schools’ aan, net als een les geschiedenis. Geschiedenis was dan wel een van mijn favoriete vakken, maar meestal voegt het niets toe aan het verhaal. Wanneer het dan lijkt alsof de betrokken passages rechtstreeks van Wikipedia komen – of, zoals volgens het boek, van dictionary.com – , zakt mijn aandacht helemaal weg en wil ik gewoon dat het boek uit is.

Nieuwsgierigheid gaat over in verveling

Het hele boek gaat over de baanbrekende ontdekking van Edmond Kirsch en vooral over de presentatie waarin hij zijn ontdekking onthult. In het begin wilde ik echt weten wat hij ontdekt had en wat dit zou betekenen voor de wereld. Het duurde niet lang voor die nieuwsgierigheid helemaal de kop in werd gedrukt en overging in opperste verveling.

Edmond Kirsch’ presentatie was onnodig langdradig, ingewikkeld en complex en staat vol met wetenschappelijk jargon. Ik ben ervan overtuigd dat de essentie van zijn ontdekking veel korter en begrijpelijker verwoord had kunnen worden. En dan liefst op een manier die me niet in slaap doet vallen.

Geen literair hoogtepunt, wel meeslepend

Hoewel lang niet alles aan ‘Oorsprong’ slecht is, heb ik dit boek tegen mijn zin en met veel innerlijke conflicten uitgelezen. De hele tijd leefde er de hoop dat het verhaal een draai zou nemen en me op het puntje van mijn stoel zou zetten, wat helaas ijdele hoop bleek te zijn.

En hoe hard ik ook probeerde, ik kon mezelf niet overtuigen om dit boek leuk te vinden. Het wordt mij meer en meer duidelijk dat Dan Brown op literair gebied niet een van de beste schrijvers is. Maar schrijft hij boeken die veel mensen meeslepend en spannend vinden? Dat wel.

Dan Brown kan met 'Oorsprong' niet overtuigen
Modernisering
LangdradigOnnodig complexGeen literair hoogtepunt
4.8Overall Score
Plot6.5
Karakters7
Spanningsfactor3
'Moet je gelezen hebben'-factor2.7
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!