Als ik aan één ding een hekel heb, is het wel een verhaal met een open einde. De schrijver neemt je mee op reis. Al aan het begin van de reis beslis je dat de reis het maken waard is. Je vertrouwt de auteur om je langs alle hoekjes en gaatjes en langs alle dalen en toppen te leiden.

Je gaat er vanuit dat hij je precies de juiste plekjes laat zien en soms misschien net iets te hoog laat klimmen, tot daar waar je benen trillen, maar dat hij er altijd is met een veiligheidskoord.

Spijt

En dan kom je bij het einde van het avontuur, de laatste halte van de reis…en dan stapt hij gewoon uit en laat jou zitten met het gevoel dat er nog iets af moet worden gemaakt. Iets dat alleen hij af kan maken. Jou rest slechts teleurstelling, eenzaamheid en lichte spijt dat je zoveel hebt geïnvesteerd in de karakters die je onderweg tegen bent gekomen.

Vreemde berichten

De kooi doet dat allemaal en dan nog net een stapje erger. Het start allemaal spannend genoeg. We volgen Malorie vanaf het moment dat er wereldwijd steeds gekkere berichten binnenkomen over mensen die zichzelf en anderen afschuwelijke dingen aandoen. In het begin negeert ze die berichten, ze heeft zo haar eigen problemen. Aan een nachtje met een willekeurige man houdt ze een niet-geplande zwangerschap over.

Wanneer ook haar zus ten prooi valt aan de gekte, die nu het nieuwe normaal is, besluit Malorie met haar zwangere buik te vluchten naar een veilige plek. Althans: dat hoopt ze.

Veilige haven

In het huis waar ze terechtkomt na een advertentie in de krant, kan ze blijven. De groep mensen die er al woont heeft eten en drinken, en houdt alle gordijnen gesloten. Want inmiddels is het duidelijk: wie z’n ogen gebruikt en naar buiten kijkt, wordt besmet en gek.

In het donkere huis moet de groep zien te overleven met een steeds kleinere voorraad eten, oplopende spanningen en twee zwangere vrouwen.

Wel spannend, daar niet van

Schrijver Josh Malerman weet de spanning er goed in te houden. Met een combinatie van zich ontvouwende gebeurtenissen en flashbacks naar het verleden, tekent zich langzamerhand een beeld af van wat er nou eigenlijk aan de hand is.

Uit balans

Dat is ook precies waar de balans er voor mij niet is. Het boek zit vol vragen: waarom worden mensen gek van naar buiten kijken? Langzaamaan wordt duidelijk dat er “wezens” zijn, maar waarom worden mensen gek als ze naar die wezens kijken? Waar komen die wezens vandaan? Wat willen ze? Wat gebeurt er precies in het hoofd van wie gek wordt?

Met veel vragen en verdomd weinig antwoorden tot op de laatste pagina, moet je het grootste deel blijven raden. Ik word daar ongeduldig van. Spanning is natuurlijk heerlijk, maar bij spanning hoort een verrassende onthulling, eentje die het investeren in de volgende spanningsboog waard maakt.

Geen bevrijding

Tijdens het lezen van De kooi werd de spanning alleen maar opgebouwd en opgebouwd, zonder ook maar op enig moment het bevrijdende gevoel dat hoort bij het moment dat een mysterie wordt onthuld. En dat gaat vermoeien. Een beetje zoals een roller coaster zonder einde. De eerste 10 minuten gil je nog bij elke looping, maar daarna blijft slechts lichte misselijkheid over en de vraag: wanneer is dit nou eens afgelopen?

En ja, dan is er dus ook nog dat open einde, als het ontbreken van een klap op de spreekwoordelijke vuurpijl. En blijf ik als lezer onbevredigd achter, opgescheept met een bak adrenaline die nergens heen kan.

Lees het maar gewoon

De kooi is geen slecht debuut en prima voor een druilerige zaterdagmiddag. Als je maar weet waar je aan begint en je daarnaast een boek met ontknopingen klaar hebt liggen, geschreven door een schrijver die zijn verantwoordelijk wél neemt – dat je direct erna open kunt slaan.

Maar De kooi blijft zeker niet in mijn boekenkast hangen om nogmaals gelezen te worden. Dus als je interesse hebt, laat het mij vooral weten, ik wil er graag van af.

De kooi: wanneer spanning gaat irriteren
6.5Overall Score
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!