Mijn zoontje van vijf wordt iedere avond voorgelezen. De tijd van prentenboekjes is inmiddels voorbij, tegenwoordig lezen we telkens een paar hoofdstukken van dikkere boeken. Boeken zoals De Gorgels van Jochem Myjer.

Een vreemd klein wezentje

Jonge kinderen hebben niet genoeg geduld en concentratie voor een verhaal wat zich langzaam ontvouwt. Dus zeker als het om een dikker boek gaat, moet de verhaallijn hen meteen boeien. De spring-in-‘t-veld Jochem Myjer heeft dat uitstekend begrepen en begint meteen te vertellen hoe de hoofdpersoon Melle opeens midden in de nacht een vreemd klein wezentje bij zijn bed aantreft.

Dat kleine beestje blijkt Bobba te zijn: een vriendelijke waakgorgel. Iedere nacht zit hij bij Melle’s bed om hem te beschermen tegen brutelaars. Brutelaars zijn dieren die kinderen ziek maken. Daarom heeft ieder kind elke nacht een waakgorgel naast het bed, maar alleen Melle kan die gorgels ook daadwerkelijk zien.

Groenlandse brutelaars

Melle en Bobba raken bevriend en Melle leert alles over de bijzondere gorgels. Als er op een nacht plotseling een Groenlandse brutelaar in Melle’s kamer verschijnt, raakt Bobba gewond en gaat Melle naar het eiland van zijn opa en oma. Hier woont de Grijze Gorgel, die Bobba kan genezen.

Op het eiland wordt al snel duidelijk dat er een grote groep Groenlandse brutelaars onderweg is om zoveel mogelijk kinderen ziek te maken. Melle en de gorgels bedenken een plan om ervoor te zorgen dat de gemene wezens zo snel mogelijk rechtsomkeer maken.

Een feest om samen uit te lezen

Het boek is niet alleen spannend, het is ook grappig en erg origineel. Het was iedere avond weer een feest om er samen uit te lezen. Het kwam ook meer dan eens voor dat ik meer dan twee hoofdstukken voorlas omdat het zo’n leuk boek is.

Natuurlijk is er ook hier ruimte om als enthousiast voorlezer wat aangepaste stemmen in het verhaal te verwerken. Bobba heeft namelijk een heel eigen taalgebruik en praat heel snel. Dat verhoogt de voorleespret nog meer.

Leesadvies voor De Gorgels

Het boek is geschikt voor kinderen van 5 tot en met 8 jaar oud. Maar als je een kind hebt dat bang is in het donker en regelmatig last heeft van monsters onder het bed, dan zou ik er nog even mee wachten. Voor je het weet, ben je namelijk iedere avond in touw om te kijken of er geen brutelaars in de kinderkamer rondhangen.

Samen genieten van De Gorgels
SpannendGrappigOrigineel
Voor sommige kinderen misschien te spannend
8Overall Score
Past bij de belevingswereld8.5
Weglees-factor8
Plot7.5
Lezersoordeel 2 Stemmen
5.9

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!