De 88-jarige Remco Campert gaat na een carrière van ruim zestig jaar met pensioen. Hij was actief als schrijver, dichter en columnist en heeft aan de lopende band geschreven. Toch heb ik nauwelijks iets van hem gelezen.

Het leven is verrukkulluk

Net als vele anderen moest ik op de middelbare school het meest succesvolle boek van Remco Campert lezen: ‘het leven is verrukkulluk’. De hoofdpersonen in dit boek zijn tieners. Het was vast de bedoeling dat we het daardoor leuk zouden vinden.

Niets is minder waar. Het decor is het kunstenaarsmilieu van de jaren zestig. Door een vrij traag en warrig verloop van het verhaal en de ongebruikelijke stijl van Campert, was ‘het leven is verrukkulluk’ voor mij vooral een martelgang.

Remco Campert schreef ruim 100 boeken en dichtbundels

Met dat in het achterhoofd heb ik nooit meer iets van Remco Campert gelezen. En dat is op zich best knap, want meneer Campert heeft ruim 100 boeken en dichtbundels geschreven. Ook was hij voor tientallen kranten en tijdschriften vaste columnist.

Het is een prestatie op zich om zo’n productieve en succesvolle schrijver volledig links te laten liggen.

Doorspekt van pretentie en hoogdravendheid

Het was geen bewuste keuze om me niet in het eindeloos uitgebreide werk van Remco Campert te verdiepen. Zijn boeken en verhalen spraken me door de letterkundige hoogbegaafdheid gewoonweg niet aan. Als ik een keer een boek van Campert in mijn handen had, vond ik de synopsis op de achterflap al doorspekt van pretentie en hoogdravendheid.

Het was me allemaal te literair, te moeilijk. Ik lees voor de lol. Ik heb niet het doel om, ergens in de grachtengordel met een dikke sigaar in mijn hand, in een willekeurig gesprek zelfingenomen het werk Remco Campert te citeren.

Literaire hoogvliegers

Nu zijn er genoeg mensen die daar anders over denken, meneer Campert heeft in zijn lange carrière zowat iedere Nederlandse literaire prijs gewonnen die ooit is verzonnen. Dus reist bij mij de vraag: zijn het alleen de literaire hoogvliegers die zijn boeken graag lezen?

Ik ben benieuwd, laat me in de comments weten wat jij van de boeken, gedichten of columns van Remco Campert vindt!


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!