De boeken van Corine Hartman, Thomas Verbogt, Karl Ove Knausgård, M. J. Arlidge, A.J. Finn, Håkan Nesser en nog veel meer auteurs. Tijdens Bookstore Day vind je ze allemaal, en met een beetje geluk zijn ze ook nog gesigneerd of verpakt in een speciale uitgave. 

Vorig jaar liep ik tijdens Bookstore Day nietsvermoedend te watertanden in boekhandel Dominicanen in Maastricht, dit jaar was ik veel beter voorbereid en besloot ik een kijkje te nemen bij Waanders in De Broeren (Zwolle).

Specials

Het zal rond het middaguur zijn geweest dat ik mijn eerste stap in deze prachtige kerk, boekwinkel en eetgelegenheid zette. De geur van papier en drukinkt vermengd met het aroma van koffie was het eerste dat me opviel. Meteen daarna werd mijn aandacht getrokken door een boekentafel waar alle specials (bijzondere uitgaven voor deze dag) in stapeltjes waren neergelegd. Het was een beetje dringen, maar binnen een minuut had ik mijn eerste boek te pakken. Perfecte stilte van Thomas Verbogt.

Effectieve routing of toch niet?

Met het boek van Thomas Verbogt heb ik bijna een uur rondgelopen, gekeken, gelezen, gezocht en geluisterd. Het viel me op dat het bijna onmogelijk was om boeken van een bepaalde schrijver op te zoeken. Literatuur, thrillers, spanning, alle boeken stonden een beetje op alfabet en een beetje bij elkaar, maar soms ook niet. Zo ging ik op zoek naar de boeken van Karl Ove Knausgård. Na lang speuren vond ik een flinke stapel ‘Zomer’ op de aanprijstafel,  twee exemplaren van ‘Winter’ in het schap onder de kop Literatuur en een exemplaar van ‘Lente’ tussen de thrillers.

De vraag of dit tactiek was om de mensen binnen te houden, of gewoon het gevolg van de drukte, kan ik niet beantwoorden.

Je ziet en hoort nog eens wat

Vind je het leuk om naar mensen te kijken, dan is Bookstore Day de ultieme gelegenheid. Lettervreters vind je namelijk overal en in iedere laag van de bevolking. Of je nu jong bent of oud, een goed boek doet iets met je.

Zo zag ik een mevrouw van middelbare leeftijd die hebberig haar rechterhand op een boek plaatste terwijl ze haar partner(?) probeerde uit te leggen dat ze eigenlijk geen tijd had om te lezen, maar dit specifieke boek wel wilde kopen. Er ontwikkelde zich een discussie waarvan ik het resultaat maar niet heb afgewacht.

Corine Hartman

Kort voor enen werd het plotseling drukker. Een aantal bezoekers liep na binnenkomst direct door naar een tafeltje waarop de nieuwste boeken (met de vogeltjes op de omslag ) van Corine keurig in een waaier waren geëtaleerd. Sluipend gif, Een vlaag van waanzin en Het kwaad in ons, werden tussen 13.00 – 14.00 uur door deze auteur gesigneerd en gingen als warme broodjes over de toonbank. In dit uur nam deze fantastische thrillerschrijfster ook de tijd om bezoekers te woord te staan en vragen te beantwoorden.

Wel of niet kopen?

De boeken van Corine heb ik goed bekeken, maar niet gekocht. Ze zijn op mijn steeds verder uitdijende lijst met boekenwensen terechtgekomen. Datzelfde geldt voor Waterjager van Chris Polanen, Het Rosie Project & Effect van Graeme Simsion, Herfst van Karl Ove Knausgård, Eland van Lykele Muus, Voor jou van Jojo Moyes en De Krijtman van C.J. Tudor. Het is altijd goed om iets te wensen over te houden, al weet ik uit ervaring dat zo’n lijst met boeken heel snel kan veranderen.

Bookstore Day, mijn score

Met een flinke tas vol boeken nam ik rond twee uur plaats in de brasserie. Ik bestelde thee met mandarijnencake (zo lekker!) en nam de tijd om mijn aankopen nog eens goed te bekijken.

  • Perfecte stilte van Thomas Verbogt
  • Een gesigneerd exemplaar Klein klein kleuterje van M.J. Arlidge met daarbij de gratis korte thriller Schuitje varen van dezelfde auteur.
  • De slager van Klein Birma van Håkan Nesser
  • De vrouw in het raam van A.J. Finn
  • Hersenen willen lezen van Erik Scherder

Een mooie glossy met de naam ‘Liefde voor literatuur’ en een klein stapeltje boekenleggers met de tekst ‘Let’s BOEKIE together’ kreeg ik er gratis bij. Alles uiteraard keurig verpakt in een tas met daarop de gouden W van Waanders.

Tot slot

Die langverwachte thriller van je favoriete auteur, dat bloedstollende fantasy verhaal dat je zo graag wil hebben, of die mierzoete roman om lekker bij weg te dromen. Een boek wil je voor aankoop toch het liefst even vasthouden. Je wilt bladeren, ruiken, kijken en beoordelen. Bookstore Day is de ultieme gelegenheid om dat te doen. Tijdens deze dag is het tevens mogelijk om gesigneerde exemplaren te bemachtigen of auteurs te ontmoeten. Meer informatie over de volgende Bookstore Day kun je vinden op http://www.bookstoreday.nl/

 


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!