Een boek in eigen beheer uitgeven. Als ik de mening van verschillende schrijvers moet geloven zijn ze dat niet van plan. Wanneer ik vraag waarom dat zo is, dan blijkt daar een uitgesproken mening of misschien wel een vooroordeel achter te zitten.

‘Die boeken zien er goedkoop uit’, vertelde een beginnend schrijfster, ‘meestal zijn het van die flutjes’.

‘Geen redactie’, knikte een collega-schrijver. ‘Dan sla je zo’n boekje open en dan kom je op de eerste bladzijde al tien fouten tegen. Nou, dan hoeft het voor mij niet meer’.

Waar let je op als je een boek koopt?

Eigenlijk denk ik dat je als lezer niet meteen kunt zien of een boek in eigen beheer is uitgegeven. Een lezer kijkt namelijk heel anders naar een boek dan een schrijver.

Zie ik een boek liggen of staan, dan kijk ik als eerste naar de omslag. Vind ik dat het boek er aantrekkelijk uitziet, dan pak ik het op om de achterflap te lezen. Spreekt de omschrijving me aan, dan sla ik het boek open voor een eerste kennismaking.  Tijdens deze luttele seconden bekijk ik het formaat van het boek en voel ik het gewicht in mijn handen. Mijn vingertoppen glijden over het papier en beoordelen de kwaliteit en de structuur. De kleur van het papier, het lettertype dat is gebruikt, de uitlijning van de tekst, de schrijfstijl en zelfs de geur van het boek kan mij doen besluiten om het boek wel of niet te kopen.

Wat doet het boek met me. Wil ik het boek meteen kopen en kijk ik naar de prijs, of maak ik een foto of een aantekening om het niet te vergeten. Pas als ik echt geïnteresseerd ben ga ik op zoek naar de productspecificaties en ben ik oprecht benieuwd wie de uitgever is. Als blijkt dat dit de auteur zelf is, dan kan ik daar alleen maar veel respect voor hebben.

Van manuscript naar boek

‘Ik schrijf, dus ik blijf’, is op dit moment de lijfspreuk van heel veel Nederlanders. Waar de één begint aan een biografie, besluit de ander zich met hart en ziel op een sciencefiction verhaal te storten. Is het manuscript eenmaal klaar, dan zijn er verschillende opties.

 1. De schrijver gaat op zoek naar een uitgeverij die het boek wil uitgeven (en de financiële kosten v.w.b. redactie, lay-out en promotie op zich wil nemen)
 2. De schrijver gaat op zoek naar een literair agent die hem/haar wil begeleiden
 3. De schrijver gaat op zoek naar een ‘self-publishing platform’. Dit is een vorm van eigen beheer.
 4. De schrijver gaat het boek helemaal zelf uitgeven en wordt dus naast schrijver ook uitgever. De schrijver kan dan de benodigde expertise inkopen (zoals eindredactie, lay-out en promotie)
 5. De schrijver kiest (nog) niet voor een papieren versie en publiceert online op een (eigen) website, bij Sweek of Wattpad, of maakt er een e-book van. Kiest de schrijver voor Sweek en wordt zijn verhaal een succes, dan is uitgeven bij Sweek (self-publishing) een mogelijkheid.

Uitgeven in eigen beheer, waarom?

Het moet gezegd. Veel schrijvers en lezers kijken neer op het fenomeen ‘self-publishing’ of POD ( Priting On Demand) De vooroordelen zijn groot en bestaan onder andere uit:

 • waarschijnlijk een slecht verhaal
 • veel schrijffouten door het ontbreken van een eindredactie
 • amateuristisch uiterlijk van de omslag
 • verkeerd gekozen papier, pagina’s niet goed uitgelijnd, ongebruikelijk lettertype

Een schrijver die kiest voor uitgave in eigen beheer heeft daar echter goede redenen voor. Dit kunnen de volgende zijn:

 • hogere verkoopmarge
 • inhoud is voor een specifieke doelgroep
 • weinig ambitie ( de schrijver hoeft niet zo nodig bij DWDD te zitten )
 • het manuscript is om diverse redenen in de slush-pile bij de uitgeverij beland en de auteur wil het boek toch uitgeven
 • de schrijver heeft bijzondere eisen ( illustraties, lay-out e.d.)

Eigen beheer, per definitie minder goed?

Dat is niet zo. Ieder verhaal dat in boekvorm wordt uitgebracht verdient de aandacht die het nodig heeft. Kom je als auteur bij een literair agent of uitgeverij terecht die je daarmee wil helpen, dan kun je erop vertrouwen dat het professioneel gebeurt.

Lukt dat niet, om wat voor reden dan ook, dan is uitgeven in eigen beheer een prima optie. De schrijver doet er echter wel goed aan om zelf een (eind)redacteur in te huren en begeleiding te zoeken voor alle bijkomende zaken zoals het uitzoeken van het formaat boek en het aanvragen van een ISBN-nummer.

Wel of niet te koop bij Bol.com

Het is afhankelijk van het ‘self-publishing’ platform waar de schrijver voor heeft gekozen of het boek wel of niet via Bol.com gepromoot en verkocht kan worden. Voor de schrijver is dit een belangrijk aandachtspunt. Ben je als lezer geïnteresseerd en vind je het boek van je keuze niet bij bol.com en ook niet bij de plaatselijke boekhandel, kijk dan eens op de website van de auteur. Weet je met behulp van welke uitgever/platform het boek is uitgegeven, dan kun je ook die site bezoeken. In veel gevallen vind je daar een webshop. Voorbeelden hiervan zijn, Schrijverspunt en Boekscout.

Niet te koop bij de plaatselijke boekwinkel

Helaas is dit meestal waar. Voor de inkopers is het namelijk best moeilijk om in te schatten welk boek een succes gaat worden. De meeste boekenverkopers kopen daarom hun boeken in met behulp van een brochure die door  een uitgever is samengesteld. Woont er iemand in de directe omgeving die een boek in eigen beheer heeft uitgegeven en daarmee in de krant is gekomen, dan willen ze natuurlijk best een stapeltje op de toonbank leggen. Vind je het boek van je keuze niet in de boekwinkel, vraag er dan naar. Een goede boekhandel zal altijd zijn best doen om het boek voor je te bestellen.

Te koop tijdens lezing of workshop

Een groot deel van de boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven passen bij een speciale doelgroep. Je kunt hierbij denken aan een boek met informatie en ervaringsverhalen door en voor leden van een patiëntenvereniging, of een boek met gedichten voor de liefhebber. Andere genres die veel in eigen beheer worden uitgegeven zijn; hobby, natuur, spiritualiteit en vrije tijd.

BN’ers kiezen voor eigen beheer

De laatste tijd zien we dat steeds meer bekende Nederlanders die een boek willen uitgeven, besluiten om dat in eigen beheer te doen. De hogere winstmarge en het niet gebonden willen zijn aan een uitgeverij zijn daarvan de mogelijke oorzaak. Daar komt bij dat BN’ers vaak goed in staat zijn om hun eigen boek te promoten.

Een mooi voorbeeld is het boek Ode aan de liefde van schrijver, acteur, spreker en trouwambtenaar Dirk Zeelenberg. Dit is heerlijk boek dat heel makkelijk leest en vol staat met herkenbare verhalen. Ode aan de liefde is uitgevoerd in de kleur rood met daarop het bekende gezicht van de auteur. Qua uiterlijk is het boek niet te missen, en het is werkelijk bijna overal te koop.

Eigen beheer, wel of geen bestseller?

Of een boek een groot verkoopsucces wordt, is niet afhankelijk van de manier waarop het wordt uitgegeven. Dat een bekende uitgeverij veel meer geld kan uitgeven aan promotie en lay-out is een feit. De eerste oplage wordt gedrukt, en de start van de verkoop is over het algemeen veelbelovend.

Boeken die in eigen beheer worden uitgegeven hebben over het algemeen meer tijd nodig. Promotie via een blog, website, vereniging, buurtkrant en mond-tot-mond reclame kan ervoor zorgen dat de verkoop rustig van start gaat en daarna nog enkele jaren doorloopt. De eerste oplage van het boek is daarom klein en wordt geprint. Indien nodig kan de auteur steeds een kleine oplage bijbestellen.

Koop ik zelf een boek dat in eigen beheer is uitgegeven?

Als lezer en tevens schrijver ben ik altijd geïnteresseerd in boeken. Als echte lettervreter wil ik natuurlijk weten welke uitgever met het boek bezig is geweest, voor welk publishing-platform is gekozen of dat het gehele proces inclusief redactie-, druk- en printwerk naar eigen inzicht is uitgevoerd. Ik probeer mij niet te laten leiden door de marketingcampagnes van grote uitgeverijen, maar ga altijd op zoek naar boeken die ik zelf goed vind. Toegegeven, de meeste uitgevers hebben daar wel een neus voor en tevens voldoende kennis in huis om zo’n boek prachtig vorm te geven en aantrekkelijk aan te prijzen.

Ook tussen de boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven zitten echte pareltjes. Aantrekkelijke boeken met een mooie omslag en een goed opgebouwd en foutloos verhaal. Blijkt de auteur ook nog eens in staat om zichzelf te onderscheiden en een grote groep lezers aan zich te binden, dan zal menig uitgever zich nog eens achter de oren krabben en zichzelf afvragen; ‘Waarom hebben we dit eigenlijk gemist?’

 


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!