Gewoon een mooi boek kopen om jezelf of een ander te verwennen. Je hebt nog geen specifiek boek in gedachten, maar je wilt wel graag dat het goed is. Het moet een boek zijn waar je over kunt praten. Over hoe mooi het was, of verrassend, een boek dat je kunt aanbevelen of uitlenen.

Ben je op zoek naar zo’n boek, dan neem je er de tijd voor. Je gaat naar een grote en goed gesorteerde boekwinkel en laat je overrompelen door het complete plaatje. Het assortiment, de sfeer, de geur, het advies van de boekverkopers en de eventuele extra’s. Heerlijk rondkijken, lezen, twijfelen en kiezen.

Dat is de leukste manier om een boek te kopen, maar natuurlijk kan dit niet altijd. Ben je op zoek naar een boek dat maar beperkt is uitgegeven, of heb je gewoon geen tijd om een boekwinkel te bezoeken, dan is online bestellen een prima mogelijkheid.

In deze blog zet ik mogelijkheden voor de aankoop van e-books, nieuwe en tweedehands boeken op een rij.

Een boek kopen bij Bol.com

De meest bekende boekleverancier, voor zowel nieuwe als tweedehands boeken. Heel voordelig is Bol.com echter niet en de tweedehands boekverkopers op deze website (die over het algemeen zeer goed zijn) hanteren concurrerende prijzen. Het is goed om te beseffen dat Bol handig gebruikt maakt van cookies. Op zoek naar een boek, maar nog niet bij Bol gekeken? Geen zorgen, de cookies zorgen er wel voor dat ze weten wat je zoekt. Ben je op zoek naar een boek dat maar beperkt leverbaar is, dan loont het de moeite om je profiel eerst op incognito te zetten zodat je niet als eerste de duurste uitgaven (hardcover e.d.) te zien krijgt.

 • Nieuwe en tweedehands boeken? Ja
 • Reviews tweedehands boekverkopers? Ja
 • Koopje? Niet echt
 • Snelle en goede levering? Ja
 • Klantenbinding? Mwaah, wat vind jij?
 • E-books? Ja, werkt samen met LeesID

 

Kobo en het Kobo-plus abonnement

Koop je een e-reader van het merk Kobo, dan proberen ze je meteen te ‘binden’ aan een Kobo-plus abonnement. Ben je een echte ‘bulk’ lezer, woon je in Nederland en kies je meestal voor een gangbaar en populair boek, dan is een Kobo-plus abonnement een echte aanrader. Voor een klein bedrag per maand kun je dan ongestoord dagelijks lezen door regelmatig verbinding te maken met Kobo-plus.

Een e-book kopen via Kobo (waarbij je eigenaar wordt van een e-book) is dus iets anders dan een Kobo-plus abonnement (waarbij je zolang je betaal toegang krijgt tot e-books)

 • Minpunten Kobo-plus abonnement? Het assortiment is beperkt.
 • Minpunten Kobo e-books shop? Kobo is gericht op populaire boeken en werkt niet samen met LeesID.
 • Kobo e-books voordelig? De week-deals zijn echte koopjes!
 • Klantenbinding? Kobo cadeaukaarten

 

Bookspot

Voorheen ECI, maar sinds maart 2018 actief onder de naam Bookspot. Ben je met deze website nog niet bekend, dan is het de moeite waard om een kijkje te nemen. De prijzen zijn absoluut concurrerend en liggen een tikkeltje lager dan bij Bol. Heb je een persoonlijk Bookspot account aangemaakt en ben je lid (minimaal 4 afnames per jaar) dan krijg je op de vaste klanten collectie meteen 20% korting, ontvang je de inspiratiegids en word je op de hoogte gehouden van boekenevents. Tweedehands boeken kopen via Bookspot is ook mogelijk.

 • Concurrerende prijzen? Zeker
 • Leuke extra’s voor vaste klanten? Inderdaad
 • Reviews tweedehands verkopers? Nee
 • Klantenbinding? Ja, geeft ook een cadeaukaart uit
 • E-books? Ja, maar let op! Werkt niet samen met LeesID

 

Libris en Blz.

Online verkoop van boeken gekoppeld aan de plaatselijke boekhandel. Bij dit prachtige initiatief hoort een klantenkaart waardoor online bestelde boeken altijd zonder verzendkosten bij je thuis worden afgeleverd. Tevens is het mogelijk om te profiteren van exclusieve aanbiedingen, kortingen en geschenken. Koop je veel nieuwe en populaire boeken en kom je regelmatig bij een Libris of Blz. boekhandel, dan hoef je waarschijnlijk niet meer lang na te denken. Al was het maar om als eerste op de hoogte te zijn van acties die in jouw lokale Libris of Blz. boekhandel worden georganiseerd.

 • Concurrerende prijzen? Ja
 • Klantenbinding? Ja, klantenkaart
 • Tweedehands boeken? Nee
 • E-books? Ja, werkt samen met LeesID

 

Boekwinkeltjes

De naam zegt het al, heel veel boekverkopers op één website. Ben je op zoek naar een specifiek boek, nieuw of tweedehands, zoek dan eerst op deze website. Je maakt met iedere verkoper afzonderlijk afspraken als het gaat om verzenden en retourneren. Lees daarom goed alle beschikbare informatie van de betreffende verkoper en neem contact op als er onduidelijkheden zijn.

 • De goedkoopste? Absoluut
 • Tikkeltje ingewikkeld? Toch wel
 • Reviews tweedehands boekverkopers?  Nee
 • E-books? Nee

 

Bruna

Kom je regelmatig in de buurt van een Bruna? Dan is bestellen via Bruna een goede en voordelige mogelijkheid. De verzendkosten zijn iets lager dan bij de concurrent. Je kunt het boek thuis laten bezorgen of gratis afhalen in een Bruna winkel.

 • Concurrerende prijzen? Ja
 • Goede website? Ja
 • Klantenbinding? Nee
 • E-books? Ja, maar let op! Werkt niet samen met LeesID

 

Boeken.com

Op deze basic website met veel kleine lettertjes en afbeeldingen kun je op eenvoudige wijze populaire en gangbare boeken bestellen. Geen toeters en bellen, wel scherpe acties en een duidelijk overzicht met bestsellers.

 • Concurrerende prijzen? Ja
 • Tweedehands boeken? Nee
 • Klantenbinding? Nee
 • E-books? Ja, werkt samen met LeesID

 

Readshop.nl

Met meer dan 170 vestigingen door heel Nederland is Readshop een belangrijke speler op het gebied van de verkoop van boeken. Naast boeken en e-books verkopen zij echter ook rookwaren, tijdschriften, wenskaarten en nog veel meer. Het assortiment is wisselend. Online bestellen is mogelijk, maar bepaalde boeken/uitgaven kunnen alleen in een winkel worden opgehaald. Met behulp van een cadeaukaart proberen ze klanten te binden.

 • Tweedehands boeken? Nee
 • E-books? Ja, werkt samen met LeesID
 • Concurrerende prijzen? Ja

 

AKO

De beste plek voor een impulsieve aankoop als je weinig tijd hebt. We kennen de AKO boekhandels vooral van de stations. Kleine winkels die zijn voorzien van een flinke stapel dagbladen en een klein assortiment populaire boeken. Het boek van je keuze kun je bij AKO online bestellen en in de winkel afhalen. Kom je toch regelmatig op het station, dan is dat een prima keuze.

 • Concurrerende prijzen? Ja
 • Klantenbinding? Nee
 • Tweedehands boeken? Nee
 • e-books? Nee

 

Boekenmarkten

Niets zo leuk als heerlijk rondslenteren op een boekenmarkt. Verbaas jezelf over de verschillende bezoekers, voorkeuren en prijzen. Oude, kapotgelezen boeken naast bijna nieuwe exemplaren die uit het schap zijn gevallen. Particuliere boekliefhebbers naast bekende boekenverkopers en handelaren. Op een boekenmarkt vind je ze allemaal en voor een boekofiel is dat geen enkel probleem. Op zoek naar dat éne boek, maak er dan een gezellig dagje van en vergeet niet om een royale, stevige tas mee te nemen. Wil jij weten waar de boekenmarkten zijn? Kijk dan op meukisleuk.

e-Book.nl

Lees je veel e-books zoals ik, dan is deze site een aanrader. Geen overbodige slogans, pop-ups en aanbiedingen, maar wel altijd concurrerende prijzen en een mooi overzicht van je aangeschafte e-books met een link in je account. Gewoon een prettige en overzichtelijke website met (naar mijn idee) de grootste en meest actuele sortering aan e-books. Werkt samen met LeesID en dat is wel zo prettig.

 

TIP: maak een LeesID aan!

Via deze site kun je eenvoudig de door jouw aangeschafte e-books in beeld brengen en de links bewaren. Superhandig als je je e-books niet altijd via dezelfde webshop aanschaft. LeesID zet de e-books die je hebt gekocht bij aangesloten aanbieders allemaal bij elkaar in een handig overzicht.

 

TIP: maak boekenlijstjes op Hebban.nl

Lees je veel, dan heb je Hebban waarschijnlijk wel ontdekt. Met behulp van deze website is het wel heel eenvoudig om kennis te maken met de nieuwste boeken, lezers te volgen, recensies te schrijven of lijstjes te maken. Lijstjes van boeken die je in bezit hebt, hebt gelezen of wilt gaan lezen. En om dat laatste gaat het. Zijn er aanbiedingen van dat boek dat je van plan bent om te gaan kopen, dan zie je ze op deze slimme website als eerste. In de rechterkolom vind je bij ieder boek ook een mooi overzicht van alle aanbieders, de verschillende uitgaven en prijzen.

 

Waar koop ik zelf mijn boeken en e-books?

Als lezer en schrijver vind ik het leuk om research te doen en hele oeuvres van minder bekende schrijvers te lezen. Omdat deze hobby veel geld kost, koop en zoek ik regelmatig bij tweedehands boekenverkopers. Vaak bij Bol, boekwinkeltjes, Bookspot of gewoon op een boekenmarkt.

Tot nu toe heb ik de meeste e-books besteld bij eBook.nl omdat ik heb gemerkt dat de prijzen altijd scherp zijn en het assortiment uitgebreider dan op andere websites. Sinds kort ben ik echter lid geworden van Bookspot, en ik ben benieuwd of ik met de vaste klantenkorting voordeliger uit ben. De inspiratiegids en de uitnodigingen voor boekenevents zijn voor mij een leuke extra.

Waar koop jij je boeken?

Vind je het leuk om over een boekenmarkt te struinen? Geniet je van een bezoekje aan de plaatselijke boekhandel, doe je aan ruilhandel, of surf je altijd regelrecht naar Bol.com? Wij zijn geïnteresseerd in jouw manier van boeken kopen. Heb je een goede TIP? Gebruik dan het reactieveld om dit met ons te delen.

 


| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!