Waarom zou je alleen boeken met een groot marketingbudget lezen? Er zijn namelijk genoeg pareltjes van kleinere uitgeverijen die makkelijk over het hoofd worden gezien. Ik besloot daarom ‘De Oorkonde’ van Hélène Wagener te lezen.

Wraak om het verleden

Het begin is in ieder geval goed: je wordt direct het verhaal in gesleurd door iemand die wraak wil nemen op Blanche, de hoofdpersoon van het boek. Blanche is op dat moment met heel andere dingen bezig, want ze vermoedt dat haar man vreemdgaat en ze is woedend.

Het wordt vrij snel duidelijk dat Blanche iets uit haar verleden verbergt en erg haar best doet om dat te vergeten. Feit is dat iemand haar in de gaten houdt en dat er gevaar voor haar dreigt.

Tien dagen

De schrijfster voert de spanning verder op door het boek in tien dagen op te delen. Ze telt daarbij terug van dag tien naar het heden. Duidelijk is dat er op de laatste dag iets gaat gebeuren, maar wat? En wat probeert Blanche zo driftig te verbergen? Wat is er al die jaren geleden gebeurd?

Je krijgt regelmatig een kijkje in het het hoofd van degene die wraak op Blanche wil nemen. Hij observeert haar en wacht zijn kans af.

Ongenuanceerd en staccato

De Oorkonde is geen dikke pil (178 bladzijdes) en leest prettig weg. Ik vind alleen dat de schrijfstijl op bepaalde momenten beter kan. Zo is het taalgebruik wat ongenuanceerd en zijn de zinnen behoorlijk staccato. Ook met uitroeptekens is Hélène Wagener niet bepaald zuinig geweest.

Daarnaast ergerde ik me aan het feit dat Blanche haar vriendinnen regelmatig mijn ‘Dinnetjes’ noemt. Dit woord past niet bij de hoofdpersoon en haar vriendinnen. Door de prangende vraag wat Blanche heeft meegemaakt en wat er op die laatste dag kan gebeuren, kun je hier wel makkelijk overheen lezen.

De Oorkonde is een prima vakantieboek

Door de spanning en de omvang van het boek is De Oorkonde een prima vakantieboek. Het is goed te behappen en ideaal om op een strandbedje te lezen.

Zorg er alleen wel voor dat je al een paar alcoholische cocktails op hebt als je bij de laatste twee hoofdstukken aankomt (‘Dagboek’), want die vond ik qua afwerking behoorlijk tegenvallen.

Gelezen.online bedankt Uitgeverij Kramat voor het gratis ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar.

De Oorkonde: spannend en vermakelijk
Het boek is moeilijk weg te leggenHet verhaal zit goed in elkaar
De schrijfstijl valt wat tegen
7Overall Score
Plot7
Karakters6.5
Weglees-factor7.5
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!