Voor een boek van Saskia Noort kun je mij midden in de nacht wakker maken. Ik ben dol op haar schrijfstijl en levensechte personages. Ook Stromboli heb ik weer met veel plezier verslonden.

Sara Zomers

Sara Zomers is al twintig jaar getrouwd met Karel, maar de koek is op. Als schrijvers zijn ze populair om hun columns over hun ideale ongekunstelde huwelijk, maar de werkelijkheid is anders. Sara heeft al die tijd een geheim voor Karel bewaard en geprobeerd om zich in een door haar moeder opgelegd keurslijf te persen. Nu breekt haar dat genadeloos op.

Saskia Noort kruipt in het hoofd van Sara en legt al haar twijfels, frustraties, boosheid en verdriet zo bloot dat je het haast kunt proeven. Door haar regelmatige confrontaties met Karel en haar strijd met haar minnaar en beste vriendin is het onmogelijk om niet volledig in het verhaal gezogen te worden.

Stromboli

Een inmiddels ook gescheiden oud-klasgenote brengt Sara op het idee om een week op retraite te gaan. Op het Italiaanse vulkaaneiland Stromboli geeft een zelfbenoemde goeroe cursussen die ‘From Fear to Love’ heten. Door alle jubelende recensies (‘het heeft mijn leven veranderd’), besluit Sara zich hiervoor op te geven.

Er volgt een grappig relaas van de week, waarin de goeroe een vreemde aanpak blijkt te hebben. Maar vooral de medecursisten zijn bijzonder kleurrijk. Zo is er een goeroegroupie, een grijze muis, een verwarde mooiboy en een tegendraadse rebel die als hobby ieder jaar een andere retraite verstoord.

De climax op de vulkaan

Het kleine eiland Stromboli is niet meer dan een grote vulkaan, die ook nog eens het meest actief van heel Europa is. Er is continu gerommel met kleine erupties en dat staat symbool voor de gemoedstoestand van Sara. Ze doet haar best het nut van de adviezen van de eigenaardige goeroe in te zien, maar ze is ook erg sceptisch.

Aan het einde van een verwarrende, bewogen week volgt een gezamenlijke wandeltocht naar de krater van de vulkaan. Dat is in ieder opzicht de climax van het verhaal. Wat daar allemaal gebeurt ga ik natuurlijk niet verklappen, daarvoor zul je het boek echt zelf moeten lezen.

Te tastbaar om verzonnen te zijn

Het is een erg emotioneel verhaal en ik kan niet anders dan concluderen dat een deel van Sara en haar ervaringen op Saskia Noorts eigen ervaringen is gebaseerd. Het is allemaal te echt en tastbaar om verzonnen te zijn. Toen ik na het lezen van het boek door Saskia Noorts Twitter account struinde, bleek ik inderdaad gelijk te hebben. Noort had hetzelfde geheim als Sara.

Stromboli is geen thriller zoals we van Saskia Noort gewend zijn, het is vooral een meeslepende roman. Toch leest het weg als een spannende pageturner, omdat je benieuwd bent hoe dit allemaal af gaat lopen. Wat mij betreft is dit dan ook een geweldig boek voor deze broeierige zomer!

Stromboli: Saskia Noort weet opnieuw te boeien
MeeslependGoed geschrevenKleurrijke karakters
7.8Overall Score
Plot7.5
Karakters8
Weglees-factor8
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!