Veel succesvolle films en tv-programma’s zijn gebaseerd op een boek. Denk aan de films van James Bond of de kinderserie Pippi Langkous. Het omgekeerde bestaat ook. Eerst was er het Zapp televisieprogramma Checkpoint en nu is het programma er ook in de vorm van een boek.

Checkpoint is een programma dat zich afspeelt  in een loods, ergens in Nederland. Die loods is de testruimte waar presentatrice Rachel Rosier samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Tv, website, YouTube…

Fans van het populaire tv-programma zijn al lang niet meer aangewezen op één medium. Naast de tv kunnen ze hun favoriete filmpje of test terugkijken op de website of via sociale media. Er worden speciale Checkpointdagen georganiseerd en dan is er dus sinds kort ook het boek. Net als de website en het tv-programma zit het boek boordevol wist-je-datjes, maffe proefjes en testen die je thuis ook kunt doen (of juist beter niet). “Precies zoals je dat van het tv-programma gewend bent”, staat er in het voorwoord te lezen. Maar wat is dan eigenlijk de toegevoegde waarde van het boek?

Leerzaam

En inderdaad, net als in het programma kun je in dit boek van Bouwien Jansen en Raymond Krul terecht voor allerlei gekke weetjes en testjes. De een wat zinniger dan ander. De zaken die gecheckt worden variëren van  vragen als “Kun je met vuurwerk een wc ontstoppen of een dakgoot schoonmaken?” tot “Kun je in zand zwemmen?” en “Word je nu natter als je door de regen rent of juist als je loopt?”. Maar ook serieuzere vragen als “Kun je wel veilig bellen in de auto?” of “Hoe verander je slootwater in drinkwater?” komen aan bod.

Zappen

Het boek leest zoals het programma. Je zapt van voor naar achter door het boek. Je bladert wat, stopt bij een aansprekende foto van een maffe test, zapt daarna naar een wist-je-dat-wolkje en spoelt daarna door naar wc-pot-wetenswaardigheden. Het hele boek is zodanig vormgegeven dat je oog altijd wel ergens blijft “haken” en je gaat lezen. En daarmee is het uitstekend afgestemd op de doelgroep van 10-12-jarigen.

Extra

Tot zover is het boek dus eigenlijk een papieren versie van het tv-programma. En toch is er iets dat ervoor zorgt dat het boek een toegevoegde waarde heeft. Tussen alle tests, weetjes en foto’s door biedt het boek ook een blik achter de schermen. Zo maak je kennis met de verschillende leden van het Checkpointteam en ontdek je wat er allemaal bij komt kijken om het tv-programma te maken.

foto binnenwerk Checkpoint

Met een knipoog

Mijn ervaring leert dat het de lezer in voornamelijk te doen is om alle testjes en weetjes. Ze worden zeer aantrekkelijk gepresenteerd en je steekt er stiekem toch iets van op. Dus heb je een stoere meid of jongen thuis die fan is van het programma of dol is op gekke weetjes? Dan zou ik zegen: do try this at home!

Checkpoint: Het tv-programma of het boek?
Hapklare brokjes informatieAantrekkelijke vormgeving
7.5Overall Score
Leerzaam7
Vormgeving8
weglees-facor7.5
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!