Welk kind droomt er niet van om een sportheld te worden? In de bundel Dromen van succes, worden de verhalen van 25 bekende topsporters verteld. Hoe waren ze als kind en wat hebben ze moeten doen en laten om tot sportheld uit te groeien?

Barbara Barend

Marlies van Cleeff

Barbara Barend en Marlies van Cleeff, die de verhalenbundel schreven, hebben hun sporen verdiend als sportjournalist. In samenwerking met kinderboekenillustrator Kees de Boer maken zij hun kinderboekendebuut door de levensverhalen van bekende topsporters toegankelijk te maken voor kinderen.

Kinderen komen in dit boek van alles te weten over grote Nederlandse sporthelden. Van Sven Kramer tot Dafne Schippers en van Tom Dumoulin tot Sanne Wevers. Alle verhalen gaan in op de kindertijd van de sporthelden. Welke keuzes moesten ze maken? Wat moesten ze ervoor opofferen? Welke tegenslagen hebben ze moeten overwinnen? Voor kinderen komen hun helden op deze manier heel dichtbij en zullen ze zich erin kunnen herkennen: als mijn held het kan, kan ik het ook!

Geef nooit op

Epke ZonderlandDe grote gemene deler in alle verhalen is dan ook weinig verrassend. Wil je een sportheld worden dan moet je vooral flink doorzetten, hard werken en veel opofferen. En wat er ook gebeurt, opgeven is geen optie. Want naast succes is ook tegenslag een zekerheid in een sportersleven. Van blessures, over-trainen en verliezen tot depressies aan toe.

Blijven doorzetten

Een daarmee is ook de achilleshiel van het boek blootgelegd. Als je alle verhalen achter elkaar leest is het wel erg veel van hetzelfde: altijd doorzetten, nooit opgeven en heel erg hard werken. Dat hoeft geen ramp te zijn, want de meeste kinderen zullen waarschijnlijk de stukjes over hun favoriete sportheld als eerste opzoeken. Ze zullen niet snel alle verhalen achter elkaar lezen en dus dezelfde boodschap 25 keer om hun oren krijgen. Je kunt je bovendien ook afvragen of de verhalen van oud-topsporters als Ruud Gullit, Anky van Grunsven en Richard Krajicek bij een 10-jarige direct tot de verbeelding spreken. Misschien is de kans wel groot dat zij deze verhalen ongelezen laten.

Levenslessen

Tom DumoulinAf en toe verliezen de schrijvers zich in bekende sport-clichés  als ‘het heilige gras van Wimbledon’, ‘de perfecte race’ of ‘een neusje voor de goal hebben’. Maar verder is de boodschap helder. Wil je wat bereiken als sporter, dan zul je er veel voor moeten doen en laten. Geen feestjes en taart, wel veel trainen en vasthoudendheid tonen. Daarbij komen ook zwaardere thema’s als depressies, eetstoornissen en ziektes voorbij. Juist door grote en kleine tegenslagen te overwinnen, leer je door te zetten.

Hetzelfde, maar toch anders

De succesverhalen van de sporters lijken veel op elkaar, maar het pad naar succes is telkens anders. Of je nu een rolstoeltennisser bent, een moeilijke jeugd hebt gehad of juist kon rekenen op de steun van je ouders. In ieder verhaal zit wel iets om je als kind in te herkennen of iets waar je inspiratie uit kunt putten. Dus droom je als kind ervan om een sportheld te worden? Dan ligt dat binnen de mogelijkheden, want zoals Rico Verhoeven het zegt:

“Je kunt worden wie je droomt te zijn. Als je zelf maar de goede keuzes maakt.”

Dromen van succes: een sportboek vol levenslessen
Kinderen kunnen zich inleven in de verhalenBoek heeft heldere boodschap
Herhaling van dezelfde boodschap
7.3Overall Score
Wegleesfactor7
Thema7.5
Geschreven voor kinderen7.5
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!