Het kan bijna niemand ontgaan zijn: de nieuwe Gorgels is uit! Mede door de hooggespannen verwachtingen en volop media-aandacht stormde het boek regelrecht naar de eerste plek in de Bestseller 60-lijst van de CPNB.

Het was even wachten, maar zo’n vier jaar na het verschijnen van Jochem Myers bestseller De Gorgels is er dan eindelijk het vervolg: De gorgels en het geheim van de gletsjer. Gelukkig waren de tussenliggende jaren niet gorgel-vrij: er verscheen een prentenboek over het leven van de gorgels  en de merchandising-machine draaide op volle toeren. Menig knuffel, kleurboek, spelletje of gymtas heeft zijn weg naar de jonge lezer gevonden. En op een speciale website kun je van alles ontdekken over de gorgels en meer te weten komen over schrijver Jochem Myjer en tekenaar Rick de Haas.

Waakgorgels

In het eerste deel maakten we kennis met de gorgels. Ieder kind heeft een eigen waakgorgel. Dat is een klein wezentje dat als een soort beschermengeltje voor je zorgt als de “r” in de maand is. Hij of zij troost en beschermt je tegen “Brutelaars”, een naar volkje dat kinderen grieperig probeert te maken.

Verstekelingen

In De Gorgels en het geheim van de gletsjer is Melle met zijn ouders en zijn zusje Limoni op vakantie in de bergen van Zwitserland. Het zou eigenlijk een “gorgel-vrije” vakantie moeten worden. Want het is voorjaar en de gorgels zijn in deze periode allemaal teruggekeerd naar “het Eiland”. Nou ja, niet allemaal. Zowel Melle als zijn zusje hebben hun waakgorgels in hun rugzak meegesmokkeld op vakantie. Maar of dat nu zo verstandig is geweest?

Kotsbalgers

“Een-vleugje-stierenmest-rotte-eieren-en-een-lichte-kotsgeur-of-niet-of-wel.”

Wanneer Belia, de waakgorgel van Limoni ontvoerd wordt door de paars-groene Kotsbalgers, ontspint zich een spannend avontuur waarin Melle en Limoni Belia moeten zien te bevrijden uit handen van deze gemene, stinkende en ziekteverwekkende rotwezentjes. Ze krijgen de hulp van Katja, die de bergen en de gevaarlijke gletsjer op haar duimpje kent. Samen met de berggorgels die in de gletsjer wonen gaan ze de strijd aan met de Kotsbalgers.

Deltalazweviezwevie!

Net als in het eerste deel vind je ook in dit boek weer de typische gorgeltaal-kenmerken. Kreten als joebelebambam zijn inmiddels al bij veel kinderen ingeburgerd. Ook nu is het verhaal doorspekt met typische gorgel-uitdrukkingen als hakkelabambam, mazzelabammie en deltalazweviezwevie.
Het rappe tempo waarop de gorgels praten wordt mooi verbeeld door de woorden in de zinnen met koppeltekens aan elkaar te verbinden. En elke gorgel kent zijn eigen stopwoordjes.

“Je-begrijpt-het-zeg-maar-niet-of-niet-of-wel.”

Beeldend

Het verhaal is met veel fantasie en vaak ook erg beeldend geschreven. Een Kotsbalger ziet er precies zo uit als je van een ziekteverwekker verwacht: “Hun lichaam was bedekt met paars-groene slierten snot. Bij elke uitademing kwamen er smerige gele wolkjes uit hun bek.” Zowel in de beschrijving als in de illustraties komen de ziektekiemen en bacteriën tot leven. De tekeningen van illustrator Rick de Haas staan op het juiste moment op de juiste plek in het boek. Hierdoor ondersteunen ze het verhaal uitstekend. Zelfs als je de woorden nog niet kunt lezen, kun je het verhaal aan de hand van de prachtige tekeningen prima volgen. Daarmee is het boek geschikt voor kinderen van 5 tot 10 jaar oud. Alle illustraties zijn full colour en het geheel is gedrukt op glanzend papier, waardoor het boek een luxe uitstraling heeft.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer is dus in alle opzichten een mooi boek geworden. Een ideaal cadeau voor de decembermaand!

Joebelabambam! De nieuwe Gorgels is er
Met veel fantasie geschrevenPrachtige illustratiesMooie vormgeving
7.6Overall Score
Verhaal7
Vormgeving8.5
Wegleesfactor7.3
Lezersoordeel 1 Stem
2.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!