Je hebt vast wel eens de film Oceans’ Eleven gezien. Het is een fijn wegkijkende film vol sympathieke boeven die met slimme trucjes hun klus weten te klaren. De Koffiedief van Tom Hillenbrand is precies zo, alleen dan in een historisch jasje.

Koffiehuizen zijn in de Gouden Eeuw hip and happening

Het is 1683 en in heel Europa willen de mensen nog maar één ding: koffie! Koffiehuizen schieten als paddenstoelen uit de grond. De mensen die het kunnen betalen ontmoeten elkaar in deze huizen om bij te praten en de krant te lezen. Zo ook Obediah Chalon, een jonge Engelsman die zijn honger naar kennis en actualiteiten in koffiehuizen stilt door daar onder het genot van een bakje pleur de nieuwste traktaten te lezen.

Obediah kan zijn levensstijl eigenlijk niet betalen, want door het protestantse regime in Engeland is hij als katholiek lid van de adel nagenoeg aan de bedelstaf geraakt. Maar met een illegaal plannetje denkt hij er snel weer bovenop te komen.

Van een Amsterdamse gevangenis tot een internationale koffiedief

Het verhaal van De Koffiedief begint met Obediah’s plan om snel rijk te worden, en dat wordt een faliekante mislukking. Als hij een tijdje in een Amsterdamse gevangenis heeft geboet voor zijn fouten, wordt hij echter door iemand van de VOC uit de cel geplukt. Deze steenrijke magnaat ziet wel brood in Obediah’s talenten, hij wil dat Obediah voor de VOC in het Ottomaanse Rijk een partij koffieplantjes steelt.

Het Ottomaanse Rijk (grofweg het huidige Turkije) heeft namelijk het monopolie op de productie en distributie van koffiebonen. En op het smokkelen van de kostbare koffie staat de doodstraf. Dit is een doorn in het oog van de winstbeluste VOC, die dolgraag een flinke graan hiervan wil meepikken.

Lichtvoetige spanning en dynamiek

Obediah stelt een team samen van gelijkgestemde sympathieke schurken. En samen gaan ze op een lange reis om voor een vorstelijke beloning de VOC tevreden te stemmen. Er volgt een enerverend verhaal dat qua lichtvoetige spanning en dynamiek veel weg heeft van de Hollywoodfilm rond de vriendelijke boef Daniel Ocean en zijn kornuiten.

Het grote verschil tussen De Koffiedief en de film Ocean’s Eleven is natuurlijk het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt. En dat is even interessant als het vermakelijk. Er is namelijk voor de nodige hilariteit gezorgd door in het verhaal de briefwisseling van een Franse cryptoloog en het hoofd van de Franse musketiers te verweven. Ze weten dat de slinkse Obediah Chalon iets van plan is, maar dat interpreteren ze volledig verkeerd. Ze zitten hem hoe dan ook op de hielen, ook al weten ze niet precies waarom.

Een tip voor de koude en donkere avonden

Ben jij nog op zoek naar een boek om de donkere dagen voor kerst mee door te brengen? Ren dan nu naar de (digitale) boekwinkel, want met deze bruisende historische roman van Tom Hillenbrand worden de koude en donkere avonden gegarandeerd een stuk gezelliger!

De Koffiedief: Ocean’s Eleven in een historisch jasje
Het is een dik boek, maar het verveelt geen momentDe briefwisseling tussen Rossignol en Polignac is een leuke toevoegingHet verhaal is vlot, dynamisch en vol verrassende wendingen
8.5Overall Score
Plot8.5
Karakters8
Weglees-factor9
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!