Voor alle kinderen die weleens te maken hebben met pestkoppen in de klas en die wel een onverwachte vriend kunnen gebruiken, is er ‘Hamstersaurus Rex‘. Een kolderiek kinderboek dat een glimlach op je gezicht tovert.

Van hamster tot dino

Op een dag staat er opeens een kooi in de klas van Sam van Gils. In de kooi zit een mysterieuze, grommende hamster. Niemand weet waar het beestje ineens vandaan komt, maar voor Sam maakt het niets uit. Hij heeft al een naam verzonnen voor zijn nieuwe vriend: Hamstersaurus Rex. Als het beestje op een dag is ontsnapt, wil Sam hem koste wat kost terugvinden. Maar hij is niet de enige. Martha Snoes, het meest betweterige meisje van de klas wil hem als eerste vinden. Ook de grootste pestkop van de school, Stier van der Kop, heeft zo zijn redenen om met het beestje te pakken te krijgen. Als het knagertje gaat snoepen van een potje ‘dinoblast’-krachtvoer van de gymleraar loopt alles volledig uit de hand. De losgeslagen gemuteerde dino-hamster doet zijn naam eer aan en rekent in een doldwaze avonturenreeks op geraffineerde wijze af met etterbak Stier van der Kop.

Coole plaatjes

Het hele verhaal is doorspekt met grappige cartooneske illustraties van Tim Miller. De tekeningen vertellen het hele verhaal van de pesterijen van Stier, de vreetbuien van de dino-hamster en vooral ook van de ravage die de kleine hamster onderweg aanricht. Ze bieden de lezer houvast in het verhaal en versterken de slapstickachtige humor in het boek. De omslag van het boek alleen al ontlokte bij mijn kinderen de reactie: “Cool, dit boek wil ik lezen!”

Boek of toch strip?

De combinatie tussen tekst en beeld vormt het belangrijkste ‘selling point’ van dit boek. Het houdt het midden tussen een ‘normaal’ kinderboek en een stripverhaal. De zogeheten ‘graphic novel’ is een genre dat vanuit Amerika is overgewaaid. Bekende titels zijn ‘Het leven van een loser’,  en ‘Dagboek van een muts’. Allemaal succesvolle en populaire kinderboeken. En is een kinderboek een grote hit, dan volgt meestal al snel een tweede, derde of vierde deel. En als iets een beproefd recept blijkt voor een bestseller, dan verschijnen er al gauw meer boeken die op dezelfde leest geschoeid zijn. Op die manier hopen schrijvers en uitgevers een graantje mee te pikken van het succes.

Daar kun je van alles van vinden. Kritiek op dit soort ‘kinderliteratuur van mindere kwaliteit’ is van alle tijden. Vroeger waren stripboeken al ‘not done’ en tegenwoordig zullen ook veel mensen hun neus ophalen voor deze ‘graphic novels’. Maar feit blijft dat kinderen ze heel graag lezen. Plaatjes verhogen het leesplezier bij kinderen die anders misschien helemaal niet geïnteresseerd zijn in het lezen van een boek.

Een typisch Amerikaanse setting

‘Hamstersaurus Rex’ is geschreven door een Amerikaan, net als de populaire reeks ‘Leven van een Loser’. Tom O’Donnell schreef het eerste deel in 2016 en in de VS zijn er inmiddels nog drie vervolgboeken verschenen van deze ‘classroom comedy’. ‘Hamstersaurus Rex’  is dan ook een echt Amerikaans boek.  In het boek komen veel typisch Amerikaanse zaken voor zoals schoolkantines en schoolkluisjes. In Nederlandse basisscholen zul je die niet gauw zien. En ook de humor is die van Amerikaanse cartoons en tekenfilmseries. Niet alle kinderen zullen de soms wat cynische ondertoon begrijpen, maar ze zullen wel lachen om de vele idiote en lachwekkende situaties.

Herkenbaar, humoristisch of hype

‘Hamstersurus Rex’ lijkt op het eerste gezicht misschien een boek van dertien in een dozijn. Een boek dat geschreven is in de trant van bekende bestsellers in de hoop ook een hype te worden. De vraag is of dat erg is. Feit blijft dat het recept nog steeds werkt en dat kinderen graag maffe en humoristische boeken lezen over sullige personages. Iedereen kan zich wel identificeren met de hoofdpersoon Sam Gils en in vrijwel elke klas zit wel een Stier van der Kop. Maar het belangrijkste is misschien wel de combinatie van humoristische illustraties en een geestig verhaal. Die zorgt ervoor dat juist de doelgroep van ‘zwakkere lezers’ vanaf een jaar of 10 dit boek graag zal lezen.

 

 

 

Doldwaze dino-hamsteravonturen in Hamstersaurus Rex
Populair en succesvol genreGoede balans tussen beeld en tekst
Typisch Amerikaanse setting
7.5Overall Score
Humor7.5
Illustraties7.5
Wegleesfactor7.5
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!