Het lijkt misschien alsof ik al een hele tijd geen boek meer heb aangeraakt, maar niets is minder waar. Ik ben de afgelopen maanden druk bezig geweest om alle boeken over Rizzoli en Isles van Tess Gerritsen te lezen!

De boeken over Rizzoli en Isles

In totaal heeft Tess Gerritsen 12 boeken over rechercheur Jane Rizzoli en patholoog anatoom Dr. Maura Isles geschreven. Ik had al jaren twee van deze boeken (‘Zustermoord’ en ‘De Mefisto Club’) in mijn boekenkast staan.

De boeken over Rizzoli en Isles zijn prima onafhankelijk van elkaar te lezen. Maar toen ik een tijd geleden ‘De Mefisto Club’ nog eens las, begon bij mij de nieuwsgierigheid naar de andere delen uit de serie te groeien. Rizzoli en Isles zijn namelijk twee interessante, ijzersterke vrouwen met ieder hun eigen zwakheden. Ik wilde hen graag beter leren kennen.

De volgorde van de boeken uit de Rizzoli en Isles-serie

Zo begon ik dus afgelopen zomer met het eerste deel, De Chirurg, en las vervolgens ieder boek dat daarop volgde:

 • De Leerling
 • De Zondares
 • Zustermoord
 • Verdwijn
 • De Mefisto Club
 • Het Aandenken
 • Sneeuwval
 • Het Stille Meisje
 • De Laatste Sterft
 • Sterf Twee Keer
 • Ik weet een Geheim

Elk boek was even spannend en verrassend, en elk boek gaf weer iets meer bloot over leading ladies Rizzoli en Isles. Normaal gesproken duik ik niet snel in een hele serie boeken; ik geloof namelijk niet dat ieder deel uit die serie even sterk kan zijn. Maar die mening heb ik na het lezen van al deze boeken bij moeten stellen. Ze zijn consequent allemaal even goed.

Wie is Jane Rizzoli?

Rechercheur Jane Rizzoli komt in het eerste deel van de Rizzoli en Isles serie, ‘de Chirurg’, als een bijfiguur het verhaal binnenrollen. De eigenlijke hoofdpersoon is de oudere rechercheur Thomas Moore, maar het is alsof Tess Gerritsen gedurende het verhaal beseft hoeveel potentie Rizzoli heeft. Haar rol wordt namelijk gaandeweg steeds groter.

En dat is niet gek, want de 33-jarige vrouw met een woeste bos krullen en dito karakter is op zijn zachtst gezegd een interessant karakter waar je je snel aan hecht.

Wie is Maura Isles?

Dr. Maura Isles wordt in het tweede deel van de serie geïntroduceerd, samen met de bijnaam die ze van de lokale pers heeft gekregen: koningin van de doden. Ze heeft een bleke huid, zwart haar en oogt statig en koel.  Maura is 40 jaar oud, alleenstaand en vooral bezig met haar werk. Hoewel ze koel en onbenaderbaar overkomt, is ze van binnen heel onzeker en kwetsbaar.

Qua karakterontwikkeling is Maura Isles het meest interessant in deze serie. Gaandeweg komt namelijk haar opmerkelijke biologische familie aan het licht en begint ze een hele controversiële relatie met iemand die ze regelmatig op haar werk tegenkomt. En dat is in werkelijkheid nog veel controversiëler dan ik hier laat vermoeden!

Gruwelijk spannend en verslavend

Zoals de titels al doen vermoeden, draaien de boeken om bloederige moorden en moeilijk te doorgronden seriemoordenaars. Het bloed vloeit rijkelijk, net als beschrijvingen over bijvoorbeeld uitgestoken ogen, afgehakte handen en gemummificeerde lijken. In ieder boek verzamelen Rizzoli en Isles alle aanwijzingen en blijf je als lezer tot het einde volledig in het ongewisse over hoe het nu uiteindelijk in elkaar zit.

Dit, samen met de intrigerende twee vrouwen die je gaandeweg steeds beter leert kennen, zorgt ervoor dat de boeken over Rizzoli en Isles van begin tot einde verslavend zijn!


| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!