In ‘Ontmoetingen met Vrouwtje Jas’ staan vele korte verhalen die je verslindt als warme broodjes tussendoor. Een boekje met als subtitel: een kleine buiging voor eigenheid. En dat is volkomen terecht.

Greetje Kooistra en Vrouwtje Jas

De schrijfster van het boekje is Greetje Kooistra alias Vrouwtje Jas. Vrouwtje Jas luistert graag naar mensen en moedigt hen aan om hun zielenroerselen aan haar toe te vertrouwen. Als geboren schrijfster legt zij de leuke en bijzondere ontmoetingen vast in korte verhalen. De zeventien korte verhalen zijn gebundeld in het boekje “Ontmoetingen met Vrouwtje Jas”, dat verkrijgbaar is via haar website. Greetje Kooistra is onderdeel van Content Collective en enkele van haar verhalen zijn online verschenen op Nibblr. De redactie wordt verzorgd door Melanie van der Linden, die ook voor Content Collective werkt. De prachtige illustraties zijn van Tessa Schneemann.

Vrouwtje Jas

Een kleine buiging voor eigenheid

De subtitel wordt al duidelijk bij het eerste verhaal. Vrouwtje Jas zit met haar dochter en hond in de auto. Onderweg van Amsterdam naar Haarlem pikken ze een eigenaardige lifter op. Hij mag een stukje mee rijden, ook al past het allemaal nog maar nèt in de kleine auto. Al tijdens het instappen blijkt dat deze lifter niet zomaar een lifter is, maar een man die onderweg is naar waar het lot hem brengt. Zonder geld, zonder duidelijk doel, is het leven voor hem een ander leven dan de meeste mensen leiden. De ontmoeting met deze unieke man is er zo een die je wel op moét schrijven; een kleine buiging van de eigenheid voor de man en voor Vrouwtje Jas.

Korte maar krachtige verhalen

De kunst van korte verhalen schrijven is niet voor iedere schrijver weggelegd. Korte verhalen zijn alleen aantrekkelijk als ze de lezer meteen pakken. Het onderwerp moet duidelijk zijn, de dialogen helder en echt veel ruimte voor verdieping van de karakters is er zelden. Het is daarom echt een kunst om dit op zo ‘n leuke manier te doen dat de lezer de verhalen leest als warme broodjes. Lekker als tussendoortje, luchtig, gemakkelijk en vooral waardevol. Dit lukt Vrouwtje Jas heel goed. De verhalen zijn stuk voor stuk zeer de moeite waard en zorgen voor een glimlach na afloop.
De verhalen vlot zijn geschreven, de dialogen zijn scherp en de verhalen zijn heel aangenaam en herkenbaar. Het boekje is ook zeer geschikt om voor te lezen.

Unieke ontmoetingen zijn en blijven uniek

Wat Vrouwtje Jas overkomt, kan jou als lezer ook overkomen. De ontmoetingen zijn realistisch en soms zelfs heel gewoon. De uniekheid zit echter in het feit dat Vrouwtje Jas stil staat bij het moment en open staat voor het verhaal van een ander. Dit zouden we allemaal kunnen doen, maar de waan van de dag overheerst vaak in het gewone leven. We hebben haast, moeten nog een hoop doen en hebben vaak al genoeg aan onze eigen zielenroerselen.

Het boekje heeft twee voordelen. Het eerste voordeel is: als je de verhalen leest, maak je de ontmoetingen toch als het ware zelf mee. Het tweede voordeel is het feit dat je na afloop misschien wel denkt om zelf eens vaker open te staan voor bijzondere ontmoetingen, die misschien wel eens memorabel zouden kunnen zijn. Dan blijft alleen nog de vraag over of je die zo helder zou kunnen opschrijven als Greetje Kooistra. Dit is niet voor iedereen weggelegd en dat is maar goed ook. Want iedereen heeft zijn eigen talenten en ik ben blij dat we kunnen genieten van de korte verhalen-kunst van Greetje!

Leuke ontmoetingen in ‘Ontmoetingen met Vrouwtje Jas’
zeer geschikt als voorleesboekjeoriginele verhalenmooie vormgeving
het boekje had meer verhalen mogen bevatten
7.8Overall Score
lekker luchtig8
doorleesfactor7.9
glimlach van herkenning7.6
Lezersoordeel 22 Stemmen
7.9

| Geschreven door

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!