Iedereen in de buurt vindt Ove ‘de bittere buurman’. Maar schijn bedriegt. In ‘Een man die Ove heet’ schetst Fredrik Backman een ontroerend beeld van een bijzondere man.

Twee jaar geleden las ik ‘Britt-Marie was hier’ en genoot ik van de humor en schrijfstijl van de Zweedse schrijver Fredrik Backman. Zijn debuut ‘Een man die Ove heet‘ wordt wereldwijd aangeprezen. De prachtige cover en de samenvatting maakten me nieuwsgierig naar het verhaal van Ove. Kon het de hoge verwachtingen wel waarmaken?

Wie is Ove eigenlijk?

De negenenvijftig-jarige Ove voelt zich oud, ook al is hij dat in feite niet. Hij is nors en kwaad en moppert er flink op los. Niet alleen de mensen in de buurt moeten het daarbij ontgelden, maar ook de kat die net bij hem is aan komen wandelen. Ove moet er niets van hebben. Als de nieuwe overburen dan ook nog zijn brievenbus pletten, lijken de rapen gaar. Of is het een kwestie van verder kijken dan de buitenkant?

Waarschuwing: dit boek is (te) grappig!

Een man die Ove heet‘ is in de eerste plaats echt ontzettend grappig. Tijdens het lezen kon ik regelmatig mijn lachen niet inhouden. Dat komt vooral door de manier waarop Fredrik Backman het verhaal van Ove vertelt. Er gebeuren zoveel hilarische dingen die op een droge, korte manier worden weergegeven. Elk hoofdstuk begint al standaard met ‘Een man die Ove heet…’ of ‘Een man die Ove heette’. Hier zijn twee willekeurige hoofdstuktitels om je een idee te geven:

  • Een man die Ove heet en een persoon die een homopersoon is.
  • Een man die Ove heet en een kluns die nog geen raam kan openmaken zonder van een ladder te vallen.

Backman vertelt het verhaal van Ove in korte zinnen die door hun cadans al na een paar bladzijden prettig aanvoelen. De schrijfstijl van Backman nodigt gewoon uit tot verder lezen en snel ook.

Een man die Ove heet… sluit je in je hart

Ove is natuurlijk helemaal geen norse of kwade man. Hij heeft een geschiedenis. Maar daar kom je niet meteen in het eerste hoofdstuk al achter. In het begin is Ove gewoon die norse man, die houdt van rust, orde en regelmaat en die niets moet hebben van de hedendaagse tijd. Hij wil een gewone computer, helemaal geen Aaipet. Hij inspecteert elke ochtend de wijk op geparkeerde auto’s, fietsen buiten de fietsenstalling en de inhoud van de afvalbakken.

Als je begint met lezen, denk je misschien nog: wat een rare man. Maar met elke gebeurtenis uit heden of verleden geeft Fredrik Backman meer kleur aan Ove. Geloof me, deze man heeft veel in zijn mars en voor je het weet, lach en treur je om hem.

Personages met een persoonlijkheid

Een man die Ove heet‘ heeft dezelfde humor en schrijfstijl als die in ‘Britt-Marie was hier’, ook zo’n geweldig grappig verhaal over een ietwat afwijkend persoon. En dat waardeer ik enorm aan Backman. Hij durft menselijke personages op te voeren, die met al hun eigenaardigheden uiteindelijk gewoon op zoek zijn naar hun plek in de wereld. Dat geldt niet alleen voor Ove, maar ook voor de mensen om hem heen. Backman geeft daarmee een duidelijke boodschap af: iedereen mag gezien worden.

Indirecte kritiek op maatschappij

Ove heeft overal een mening over. Hij durft vragen te stellen die ik alleen maar in mijn hoofd bewaar: “Ove kan er met de pet niet bij dat een gezonde volwassene dat uit eigen vrije wil doet: rondlopen met armen die eruitzien als de voering van een colbertje.” (p.132) Via de woorden en gedachten van Ove geeft Fredrik Backman zo zijn kritiek weer op de Zweedse – en westerse – samenleving. “Huizen waren rechtvaardig, ze gaven wat je verdiende. En dat kon je van mensen helaas niet zeggen.” (p. 89). Met Ove houdt Backman je een spiegel voor en zet hij je hopelijk aan het denken over jouw relaties met anderen.

Ga mee op avontuur

‘Een man die Ove heet‘ heeft humor, een sterk verhaal en een diepere betekenis. Ik kan alleen maar zeggen: laat Ove ook bij jou een glimlach op je gezicht toveren!

‘Een man die Ove heet’ is ook verfilmd. In juni van dit jaar komt de verfilming van ‘Britt-Marie was hier’ in de Nederlandse bioscopen.

Geniet van humor en diepgang met 'Een man die Ove heet'
Het verhaal heeft korte zinnen en leest hierdoor makkelijk wegOntroerend verhaal dat met heel veel humor is verteldDiepere betekenis door de indirecte kritiek op de samenleving
9Overall Score
Plot7.9
Personages9.5
Weglees-factor9.6
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!