Wat als je alles achterlaat en met je twee kinderen in een gammele camper naar Alaska reist? In ‘Helden van de grens’ neemt Dave Eggers je mee op deze reis van alleenstaande moeder Josie. 

Niet het nieuwste boek van de Amerikaanse schrijver Dave Eggers, maar wel het laatste dat ik nog niet gelezen had. Eggers schrijft zowel non-fictie als fictie en dit boek uit 2016 valt in die laatste categorie.

Dave Eggers boeit

Hoewel zijn werk bestaat uit boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen (een technologiebedrijf dat steeds meer macht krijgt, de lange reis van Soedanese vluchteling, een zakenman die in Saoedi-Arabië zichzelf opnieuw wil uitvinden, de verdwijning van een Syrische Amerikaan tijdens de nasleep van de orkaan Katrina), hebben ze één ding gemeen: hij weet de lezer vanaf bladzijde één te boeien. Zo ook met dit verhaal, over de wildernis in Alaska.

Into the wild

Josie is sinds kort alleenstaande moeder van de achtjarige dromerige Paul en de onbezonnen vijfjarige Ana, een “beest” dat iedere gelegenheid aangrijpt om zichzelf of haar omgeving schade toe te brengen. Ze heeft haar huwelijk zien stranden en verloor haar tandartspraktijk. Zonder haar ex-man in te lichten, rijdt ze met wat over is van haar gezin in een camper de grens over. Daar gaat ze op zoek naar puurheid. Hoewel het onderwerp wat zwaar lijkt, beschrijft Dave Eggers de reis van het kleine gezin op spannende en hilarische wijze.

Schuldgevoelens

Carl, “een man zonder ruggengraat”, heeft haar en hun kinderen verlaten en staat op het punt met een andere vrouw te trouwen. En alsof dat nog niet genoeg is, worstelt Josie met grote schuldgevoelens. Was het haar schuld dat een jonge man in Afghanistan om het leven kwam? Had ze die tumor in de mond van een oude dame echt over het hoofd gezien? En bovenal: maakt ze de goede beslissing om met haar kinderen de wildernis in te trekken?

Op zoek naar puurheid

Wat begint als een vakantie met kampvuurtjes maken, wilde dieren spotten en kamperen aan een rivier, wordt steeds meer een vlucht van echte gevaren als bosbranden en verkeerde beslissingen. Josie is bang. Bang dat Carl achter hen aanzit, bang dat haar kinderen er achter komen dat ze misschien haar verstand aan het verliezen is en bang dat ze in haar zoektocht naar puurheid zelf ook niet zo zuiver is. Misschien is ze wel op zoek naar het verkeerde, concludeert ze aan het einde van het boek: “Ze moest geen integere, moedige mensen zoeken. Ze moest ze zelf maken”, beseft ze als ze haar moedige kinderen ziet. Het boek is doorspekt met dit soort maatschappijkritiek van Dave Eggers: het gebrek aan integriteit en oprechtheid in de Amerikaanse samenleving.

Helden van de grens sluit af met een zinderend laatste hoofdstuk, dat ik met gemengde gevoelens las. Ik vond het einde vreemd, niet passend bij Eggers normale manier van schrijven. De recensent van de  Volkskrant omschreef het einde passend als “van omineuze road movie naar jolig sprookje”.

Het boek laat je enigszins verward achter. Is dat heel erg? Wat mij betreft niet, de rest van het boek maakte het meer dan goed.

Helden van de grens: een meeslepende roadtrip
8.5Overall Score
Meeslepend verhaal10
Boeiende thematiek8
Goed uitgewerkte personages8
Leest lekker weg8
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door en

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!