Parijs heeft iets magisch. Loop maar eens op een donkere avond over de Champs-Elysees en je wordt meteen (weer) verliefd op degene die naast je loopt.

Nu is Parijs de laatste tijd minder fraai in het nieuws. Laten we het daar maar niet over hebben, maar even in de wereld duiken van het Parijs van Ines de la Fressange met de flair, klasse en allure als een echte Parisienne.

Ines de la Fressange is de mooiste Parisienne

Ach wie kent haar niet? Jarenlang is zij hét model geweest van Chanel en heeft zij ook samengewerkt met andere grote ontwerpers. Het toonbeeld van stijl, klasse en ‘la Parisienne’ in levende lijve. Ze inmiddels ergens voorbij de 50, maar dat doet niets af aan haar schoonheid en stijl. Sommige vrouwen hebben ook echt al het geluk van de wereld. Of zou het haar sublieme smaak voor gevoel en stijl zijn?

Op papier zetten, please

Iemand moet Ines hebben gevraagd: “Goh, zet toch eens op papier wat de andere 99% van de vrouw-mensheid wil horen. Hoe kan je je hele leven zo mooi blijven? Hoe kleed je je toch altijd zo smaakvol, al loop je op een snikhete dag te rennen door Parijs? Hoe word je zo ‘n áltijd chique vrouw van Franse allure? Hoe word je een Parisienne?”

Casual as usual

Zo werd de stijlgids geboren. Ines pakte haar camera en fotografeerde haar (even zo bloedmooie) dochter, rennend door Parijs in de casual kledingstijl die zo typerend is voor een Parisienne. Ze pakte haar pen en schreef al haar kledingstijl- en beautygeheimen op papier. Ines pakte ook haar kleurpotloden en tekende leuke, grappige tekeningen van haarzelf, de kleding en beautyproducten. Hierna schreef zij ook nog eens al haar favoriete winkels, restaurants, koffiebars en uitgaansgelegenheden op en maakte daar collages van voor dit boek.

En zie: een mooie stijlgids voor vrouwen, die zowel Ines bewonderen als Parijs, tot in de kleinste mooie winkeltjes. Ines geeft ook handige tips voor moeders met kinderen: neem gerust je kinderen mee tijdens een weekendje winkelen in Parijs.

Zo mooi als een Parisienne, zo mooi als Ines

De stijlgids is mooi vormgegeven en lekker leesbaar. Leuke tips wisselen elkaar af met nogal voor de hand liggende tips (“Blauwe oogschaduw: een verkeerde zet als je een natuurlijk effect nastreeft”). De vertaling is hier en daar niet al te best, maar de mooie foto’s en de frisse lay-out maken een hoop goed. De doelgroep is van jong tot 50+. Die laatste leeftijdsgroep wordt goed bediend, want er staan een hoop tips in de stijlgids voor dames die zo oud zijn als Ines, maar er net zo jong willen uit zien. Hebben we iets aan: “Gebruik geen glitteroogschaduw, want dat laat alleen je rimpels schitteren?” Ach, sommige dingen kunnen niet vaak genoeg gezegd worden.
Persoonlijk vind ik deze leuker: “Tip: Een uur slapen of vrijen is beter dan een Botoxinjectie van de dermatoloog.” Ines oogt namelijk altijd gelukkig, stralend en ziet er een stuk natuurlijker uit dan haar Amerikaanse mede-ex-modellen. Zou het dan toch daar aan liggen?

Parijs – New York

Niet voor niets is het boek van Ines de la Fressange (in samenwerking met Sophie Gachet, modejournaliste van het modetijdschrift Elle) een New York bestseller. Parijs heeft tenslotte altijd al het imago gehad van stijl en klasse die evenredig is aan de dames uit Parijs. Parijs First! We zien in de straten van Parijs alleen de toeristen lopen met in korte broeken, gympen en baseball petjes. Ines of haar dochter zal je alleen tegenkomen op ballerina’s of loafers en altijd gekleed in de stijl die zo typerend is voor een Parijse dame. Dat wil zeggen: casual, non-chalant, nooit overdone en zo slank om door een ringetje te halen. Hoe doen ze dat toch, vroeg je je af en nu weet je hun geheimen.

Het blijft alleen lastig te combineren om er altijd zo stijlvol en slank uit te zien terwijl je tegelijkertijd al die prachtig ogende restaurants, gezellige koffietentjes en over-heerlijke croissant-ontbijtjes wil ‘doen’ (hoofdstuk 4: Bon appetit!) tijdens een heerlijk weekendje winkelen in Parijs…

'La Parisienne' is een mooie stijlgids
mooie stijlgidstevens leuke gids voor een weekendje Parijs
oppervlakkigvoorspelbaar en onzinnige tipsde meeste dromen zijn bedrog...
6.6Overall Score
chique en stijlvol8.1
leuk en lekker7.6
bruikbare tips4.1
Lezersoordeel 0 Stemmen
0.0

| Geschreven door eindredactie

Dit wil je niet missen

Meld je aan voor de meest fantastische  nieuwsbrief die ooit je mailbox heeft gesierd

Held! Je hebt je aangemeld!